Μιλάμε για τις καλύτερες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους. Για μικρές ιστορίες του Βασίλη Κεκάτου, του Θανάση Νεοφώτιστου, του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, όλα αυτά αλλά και ακόμα περισσότερα θα βρείτε στη νέα  κατηγορία του ERTFLIX «Μικρές Ιστορίες».

«Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν»

Σουρεάλ κωμωδία, σάτιρα. Στην ταινία ο Μάκης (Ανδρέας Κωνσταντίνου) εργάζεται σε ένα επαρχιακό ιχθυοτροφείο. Ενα πρωί, καθ’οδόν για τη δουλειά του, πληροφορείται πως πέθανε την προηγούμενη μέρα. Ύστερα από μερικές αποτυχημένες απόπειρες να αποδείξει πως είναι ζωντανός, αποδέχεται στωικά την κατάσταση του και αποφασίζει να προστατέψει τουλάχιστον τα δυο καναρίνια του. Μέχρι τη στιγμή της κηδείας του.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Βασίλης Κεκάτος. Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αλεξάνδρα Κ*, Άγγελος Σκασίλας, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

«Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου»

Κατά τη διάρκεια των οικογενειακών τους διακοπών, η Δήμητρα και ο Δημήτρης, θα υποχρεωθούν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά ύστερα από πολύ καιρό. Καθώς υπομένουν, μαζί με τις δυο κόρες τους, το υπόλοιπο της διαμονής τους σε ένα απομακρυσμένο ελληνικό νησί, η αναπάντεχη διακοπή των τηλεπικοινωνιών, τους αναγκάζει να αναζητήσουν διέξοδο.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Γάλλος, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Ισαβέλλα Αναγνωστοπούλου, Μάγδα Βάρδα, Ιάσωνας Μίτερ, Ιώ Λατουσάκη, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Τατιάνα Πίτα, Γιώργος Λυγνός, Γιώργος Βασίλαινας

«Λεωφόρος Πατησίων»

Η μαμά του Γιάννη καθώς κατευθύνεται σε μια οντισιόν, για τον ρόλο της Σαιξπηρικής Βιόλας, ανακαλύπτει ότι ο γιος της έχει μείνει μόνος του στο σπίτι. Περπατώντας στη Λεωφόρο Πατησίων, μια από τις πιο αντιφατικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, θα παλέψει να ισορροπήσει όλους τους ρόλους της ζωής της μέσα από το κινητό της. Πέντε μεγάλα βραβεία και 18 διαγωνιστικές συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος. Πρωταγωνιστεί η Μαρίνα Συμεού

«Bella»

Εδώ, η Έλενα Τοπαλίδου, μας ξεναγεί στην Ελλάδα του 1986-1987, λίγο πριν από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, λίγο πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Θέλγια Πετράκη, Πρωταγωνιστούν: Έλενα Τοπαλίδου, Νίκος Κουρής, Έλενα Μεγρέλη, Άδωνης Χατζηπόπης, Θεοφανία Ντόκου

«Το Δάσος»

Σε έναν κόσμο χωρίς φύση, υπάρχει ένα θεματικό πάρκο με λίγα εναπομείναντα φυτά. Μια ξεναγός καθοδηγεί ένα γκρουπ τουριστών στα ελάχιστα είδη χλωρίδας που εκτίθενται σε γκαλερί, σε εμπορικά κέντρα και υπό κατασκευή βουνά, αλλά και στο μοναδικό δάσος που έχουν δει ποτέ στη ζωή τους. Τι θα συναντήσουν εκεί;

Σκηνοθεσία: Λία Τσάλτα. Πρωταγωνιστούν: Έλενα Τοπαλίδου – Μαρία Χαραλαμποπούλου

«Το νόημα του Αυγούστου»

Ο Αντρέας πρέπει να προσέχει το σπίτι και τον σκύλο του αφεντικού. Το σκυλί είναι άγριο και το σπίτι πολυτελές. Οι συνάδελφοι από το εργοστάσιο ζηλεύουν. Το σκυλί λέγεται Λέμπεν και έχει τα δικά του σχέδια.

Σκηνοθεσία: Μάνος Παπαδάκης, Πρωταγωνιστούν: Παύλος Ιορδανόπουλος, Βασίλης Βασιλάκης, Φώτης Λαζάρου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Γιάννης Μάνθος, Αργύρης Γκαγκάνης, Μαίρη Μηνά

«Χρυσόψαρο»

Ένα μικρό αγόρι πιστεύει ότι το νέο του χρυσόψαρο είναι ομοφυλόφιλο, κάτι που τρομάζει τον συντηρητικό πατέρα του. Ο εφτάχρονος Στρατής είναι διαφορετικός από τα υπόλοιπα αγόρια της ηλικίας του κι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τον πατέρα του. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο, όταν αποκαλυφτεί ότι το δώρο γενεθλίων του Στρατή, δεν είναι ένα συνηθισμένο χρυσόψαρο σαν όλα τ’ άλλα…Το «Χρυσόψαρο» είναι η πρώτη ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Αγγελόπουλου. Έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής σε πάνω από 60 διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο και έχει κερδίσει 13 βραβεία, καθώς και πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Σκηνοθεσία:Γιώργος Αγγελόπουλος, Πρωταγωνιστούν:Μιχάλης Οικονόμου, Λύσανδρος Κουρούμπαλης, Εύα Αγγελοπούλου

«Βούτα»

Η Βούτα, ένα είδος περιστεριού, πετάει μέχρι τα σύννεφα κι ύστερα πέφτει με ταχύτητα, που αγγίζει τα 230 χιλιόμετρα την ώρα, επιβραδύνοντας λίγα μέτρα πριν ακουμπήσει στο έδαφος. Ακριβώς όπως τα αγαπημένα του περιστέρια, ο Χρήστος, θα πρέπει να βρει τρόπο να αποφύγει τη σύγκρουση με τον πατέρα του, που επιστρέφει από τη φυλακή. Ταυτοχρόνως, προσπαθεί να στεριώσει ως φούρναρης και τριγυρνά στην πιο υποβαθμισμένη πλευρά της πόλης με τον αδερφικό του φίλο, τον Πάνο.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζάχος, Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Χαλίλογλου, Μίλτος Σωτήρακοπουλος, Τσίμαρας Τζανάτος, Παντελής Δεντακής, Παύλος Ιορδανόπουλος, Νίκος Ντάλλας, Ειρήνη Τσαλέρα, Ηλέκτρα Γεννατά, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Ζυγούρης, Θανάσης Ντάλλας, Λευτέρης Παπακώστας

«Στο αεροδρόμιο»

Η ταινία τοποθετείται στο όμορφο τοπίο της Πάρου και αποτελεί μια καθαρόαιμη κωμωδία με καταβολές στον παλιό καλό κινηματογράφο. Γέλιο και συγκίνηση περιβάλουν την ιστορία του Προκόπη, ενός υπεύθυνου του νησιώτικου αεροδρομίου, σκιαγραφώντας την ίδια στιγμή τις σχέσεις του με τους ντόπιους.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μαθιουδάκης, Πρωταγωνιστούν:Θανάσης Ζερίτης, Λυδία Φωτοπούλου, Μανώλης Μαυροματάκης

«Φυσαρμόνικα Μαν»

Ένας πατέρας έχει απαγάγει την κόρη του. Χωρίς πολλά λεφτά, ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο προσπαθώντας να φτάσουν όσο πιο μακριά γίνεται.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σκούρας, Πρωταγωνιστούν: Μάκης Παπαδημητρίου, Κυβέλη Βλάχου, Σύλλας Τζουμέρκας

«Apallou»

Ένας εγγονός επιστρέφει στο χωριό των προγόνων του για να ξεχειμωνιάσει. Ένας παππούς επιστρέφει από τον θάνατο για να δει για μια τελευταία φορά τον εγγονό του. Ένα χωριό μοιάζει ανήμπορο να διαχειριστεί επιστροφές που έγιναν από αγάπη. Μέσα από ένα κράμα κινηματογραφικών ειδών, φαινομενικά ξένων μεταξύ τους, το APALLOU πραγματεύεται τους όρους “ξένος” και “οικείος”, καθώς και τους συνεκτικούς ιστούς μεταξύ των δύο εννοιών.

Σκηνοθεσία: Νίκος Αυγουστίδης, Πρωταγωνιστούν: Μικές Γλύκας, Στέλιος Μακριάς

«Ave Eva»

Η επτάχρονη Εύα ζει μαζί µε τους γονείς της και τον μικρότερο αδελφό της. Η ζωή της αποτελείται από στιγμές παιχνιδιού και από την παρατήρηση της φύσης. Όλα κυλούν ομαλά µέχρι τη στιγμή που πετυχαίνει τους γονείς της να κάνουν έρωτα. Το θέαμα αυτό, δυσβάσταχτα άγνωστο, μυστηριώδες και βίαιο, της προκαλεί τρόμο και περιέργεια ταυτόχρονα. Στη συνέχεια, μαθαίνει από τα μεγαλύτερα κορίτσια του κολυμβητηρίου πως η συνέπεια αυτής της πράξης είναι ο ερχομός ενός νέου παιδιού στην οικογένεια.

Σκηνοθεσία Ολίβια Τβαρντόβσκα, Πρωταγωνιστούν: Εμμανουέλα Πιτσίκα, Μαρία Σκουλά, Helen Vergeti, Σίμος Κακάλας

«Στα βήματά της»

Η Λένα είναι σε πρόγραμμα επανένταξης. Μέσα από την καινούρια της δουλειά, ως συλλέκτης γάλακτος, αποκτά πρόσβαση σε αγροτική φυλακή ανηλίκων, όπου καλείται να αντιμετωπίσει το παρελθόν της.Η πρώτη ιδέα της ταινίας προέκυψε κατά τη διάρκεια εθελοντικής εργασίας μου στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Βόλου, που αφορούσε τη διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών. Μέσα από τη συναναστροφή στο ίδρυμα μου δημιουργήθηκε το ερώτημα πώς θα διαχειριζόταν το χώρο και τα παιδιά κάποιος που θα έμπαινε με ένα προσωπικό κίνητρο, ένας άνθρωπος που έχει βιώσει αντίστοιχη εμπειρία εγκλεισμού και βρίσκεται εκεί για να προσεγγίσει ένα από αυτά τα παιδιά, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς να το κρίνει.

Σκηνοθεσία: Αναστασία Κρατίδη, Πρωταγωνιστούν: Μαντώ Γιαννίκου, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Παρασκευάς Τζίμος, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, Ιάσονας Φαρρούκος, Αντώνης Παπαδάκης, Κώστας Παπαζήσης, Παναγιώτα Δούκα, Αθανασία Λαζάκη, Γλυκερία Πατραμάνη, Ελένη Μπακίρη

Every Sunday

Μια ομάδα Φιλιππινέζων οικιακών εργατριών στην Κύπρο προετοιμάζει έναν διαγωνισμό ομορφιάς, επαναπροσδιορίζοντας παράλληλα τη θέση τους στην κυπριακή κοινωνία. Στο μεταξύ, η αποκάλυψη της δράσης ενός κατά συρροή δολοφόνου με θύματα ξένες εργάτριες προκαλεί τις αντιδράσεις της φιλιππινέζικης κοινότητας.

Σκηνοθεσία: Καίτη Παπαδήμα

Infο: Οι «Μικρές Ιστορίες» ήρθαν στο ERTFLIX και θα γίνουν η μεγαλύτερη αγάπη σας. Βουτήξτε στην κατηγορία εδώ.