Θα ξεκινήσω με μία παραδοχή: έχω ψάξει να βρω τί «σημαίνει» το όνειρό μου λίγα δευτερόλεπτα μετά το πρωινό μου ξύπνημα. Δεν ήταν καλό όνειρο, οπότε μάλλον θα έπρεπε να σταματήσω να το αποκαλώ έτσι και να χρησιμοποιήσω τη λέξη «εφιάλτης». Δεν θυμάμαι πολλά, μόνο κάτι σκιές να με κυνηγούν. Μπήκα λοιπόν σε διάφορες γωνιές του ίντερνετ προσπαθώντας να δώσω μία εξήγηση στο κυνηγητό, δίνοντας την ίδια στιγμή μία υπόσχεση στον εαυτό μου: «αυτή είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που κάνεις κάτι τέτοιο». 

Και τήρησα την υπόσχεσή μου και μέχρι σήμερα, όταν αποφάσισα να ασχοληθώ εκ νέου με το ζήτημα που όπως φαίνεται, απασχολεί πολλούς. Όχι, δεν είδα κάποιο περίεργο όνειρο, απλώς τελευταία μικρές αφορμές αποτελούν έμπνευση για μερικά κείμενα τα οποία, στο τέλος της ημέρας, σε κάνουν να γελάς. Πριν γελάσεις, όμως, σου έδωσαν μερικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που ντρεπόσουν να κάνεις. Αυτό έχει σημασία. 

Είμαι άτομο που προτιμά τις λογικές εξηγήσεις, ακόμα και αν αυτές απαιτούν παίδεμα μυαλού, πολύωρες ενδοσκοπικές συζητήσεις και μερικά βιβλία του Καρλ Γιουνγκ που μελετούν το υποσυνείδητο. Προς το τέλος της ζωής του ο μέγας Ελβετός έχασε τη μπάλα αλλά εντάξει, ποιος είμαι εγώ για να κρίνω; Ας έγραφα ένα Red Book και ίσως θα ήμουν σε θέση να τον κρίνω. Δεν το έκανα. Προχωράμε.

Στο θέμα μας. Τι σημαίνει αν δεις σκιές στον ύπνο σου; Χμ, σύμφωνα με τους ειδικούς και τον Ονειροκρίτη, σημαίνει ότι ζεις στη σκιά κάποιου άλλου ή ότι αντιπροσωπεύει χαρακτηριστικά που δεν έχεις αναγνωρίσει στην προσωπικότητά σου. Το παραδέχομαι, γέλασα αν και προσπαθώ να μην απορρίπτω τίποτα, ούτε τα άτομα που μετά από κάθε όνειρο επισκέπτονται σελίδες με έτοιμες απαντήσεις. Η περιέργεια, όμως, νίκησε στο τέλος και έτσι άρχισα να ψάχνω τι μπορεί να σημαίνουν μερικά από τα πιο γνωστά όνειρα. Όλες οι σελίδες που ασχολούνται με τις δημιουργίες της φαντασίας και του υποσυνείδητού μας, γράφουν περίπου τα ίδια, οπότε ένα δίκιο θα το έχουν. Ίσως και όχι. Σίγουρα όχι. Τέλος πάντων, ο καθένας με τις επιλογές του.

via GIPHY

Μωρό

Είδες μωρό; Την πάτησες. Αστειεύομαι, γελάσαμε και σήμερα. Λοιπόν, το μικρό αυτό ανθρωπάκι υποδηλώνει μια απροσδόκητη και χαρούμενη έκπληξη ή ότι θα σου φύγει ένα μεγάλο βάρος (WTF). Δεν τελειώσαμε εδώ. Αν είδες ότι το προσέχεις τότε ετοιμάσου να σηκώσεις κάποιο βάρος ή να περάσεις ένα διάστημα με αρκετή πίεση. Ό,τι πρέπει αυτό το όνειρο για τα άτομα που θέλουν να γίνουν γονείς. Βέβαια, μπορεί να είδες ένα μωρό ή ακόμα και να έκανες μια συζήτηση με νέους γονείς και γι’ αυτό να εμφανίστηκε στον ύπνο σου. Θα πάω με το δεύτερο.

Θάλασσα

Καλοκαιράκι, είναι απόλυτα λογικό, άλλα όχι, εμείς μάθαμε τι σημαίνει. Αν είδες ότι κολυμπούσες τότε η επιτυχία είναι κοντά ενώ αν την είδες με φουρτούνα τότε θα έχεις δυσκολίες. Θα προσποιηθώ ότι δεν υποτιμώ την νοημοσύνη μου και θα συνεχίσω. Αν τα νερά ήταν βρόμικα τότε πρόσεχε τη φήμη σου. Αν είδες μέδουσες είναι γιατί όλα τα ΜΜΕ μιλούν για τις μοβ μέδουσες στη χώρα μας. Αυτή είναι η δική ερμηνεία. Αν περπατούσες πάνω στη θάλασσα τότε μάλλον είσαι ο Χριστός κοντεύει η ώρα που θα μπεις σε έναν ευτυχισμένο γάμο.

Δόντια

Πιες ούζο ή πήγαινε σε έναν οδοντίατρο. Όχι, εντάξει. Λοιπόν, τα δόντια δεν είναι καλό σημάδι. Μιλάμε για αποτυχίες, μεγάλη ταλαιπωρία, χαμένα αντικείμενα, χαμένες περιουσίες, εχθροί, εκνευρισμοί, νευρικές διαταραχές. Καλύτερα να κάνεις delete στο όνειρο και να προχωρήσεις τη ζωή σου. Αν φυσικά ζήσεις… Μπορείς επίσης να σταματήσεις να ερμηνεύεις τα όνειρά σου στο ίντερνετ. Γίνεται και αυτό.

Θάνατος

Στεναχώρια και διάλυση κυρίες και κύριοι, αν και το περιμένατε. Και απογοήτευση έχει το μενού, αυτό έλειπε. Αν πάλι ονειρευτείς ότι μαθαίνεις για τον θάνατο κάποιου φίλου ή συγγενή, τότε θα ακούσεις άμεσα δυσάρεστα νέα. Μη σου τύχει. Στη θέση σου θα καλούσα κάποιον ειδικό να μου ερμηνεύσει το όνειρο. Μου αρέσει να σκορπάω τα χρήματά μου χωρίς λόγο.

Αίμα

Τα πράγματα είναι σοβαρά. Αν ονειρευτείς αίμα τότε μην δεις ξανά το Kill Bill. Γενικότερα (πολύ βολικό το “γενικότερα), να περιμένεις κάποιο ξαφνικό νέο που θα σε ταράξει. Σημαίνει επίσης θυμό, οργή, ανταγωνιστικότητα, Κιελίνι θυσία. Για να κατακτήσεις αυτό που θες θα πρέπει να «φτύσεις αίμα» που λένε. Ο αγώνας σου δεν θα είναι εύκολος. «Άλλωστε τίποτα δεν κερδίζεται σε αυτή τη ζωή χωρίς κόπο, προσπάθεια, θυσία». Υπέροχο, θα χρησιμοποιήσουμε την τελευταία πρόταση σε κάποια ομιλία στο TEDx.

Χρήματα

Θα περάσεις μία χρονική περίοδο που θα απογοητευτείς και αυτό γιατί θα σε προδώσουν ή θα σε εξαπατήσουν. Πίστεψες στο Χ της Φλουμινένσε αλλά τελικά έχασε. Αν δεις ότι σου δίνουν χρήματα τότε κάποιος προσπαθεί να σε δελεάσει και στην συνέχεια θα σε απογοητεύσει. Αν δηλαδή ο εργοδότης σου θέλει να σου κάνει αύξηση, τότε πες όχι.