Ανοίγεις τα μάτια σου και το πρώτο που κάνεις είναι να πάρεις το κινητό στα χέρια σου για να δεις α) τις ειδοποιήσεις σου β) τι έχει συμβεί σε αυτό τον κόσμο όσο εσύ κοιμόσουν. Αυτό, κάποτε, αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας καθώς τα κινητά δημιουργήθηκαν για συγκεκριμένο σκοπό και η σύνδεση στο ίντερνετ ήταν «για λίγους». Τα πράγματα, όμως, έχουν αλλάξει. Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη στις μέρες μας είναι κομμάτι μιας νέας πραγματικότητας: της κουλτούρας του διαδικτύου και του ακατάπαυστου σκρόλινγκ.

Το ίντερνετ είναι παντού και όλα, πλέον, γυρίζουν γύρω από αυτό καθώς πάνω του έχουν χτιστεί καριέρες και επιχειρήσεις. Οι influencers, για παράδειγμα, είναι δημιούργημα του διαδικτύου και είναι εκείνοι που διαμορφώνουν τις τάσεις και τις συνήθειές μας. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας influencer για να «κερδίσει» και να θεωρηθεί επιτυχημένος; Πολύ μακριά. Για την ακρίβεια, μέχρι και φωτιά και σε δάσος θα έβαζε. Όχι, είναι αλήθεια, δεν υπερβάλλουμε.

Τα τελευταία χρόνια, οι influencers έχουν χάσει την μπάλα. Ο Paul Logan, να υπενθυμίσουμε, είχε τραβήξει ένα άψυχο σώμα για τις «ανάγκες» ενός βίντεο το 2018. Ή κάνεις περιεχόμενο ή δεν κάνεις, σωστά; Τώρα, γιατί μάλλον θέλουμε περισσότερες συγκινήσεις, φτάσαμε μέχρι αποψίλωση των δασών.

Μία Πακιστανή influencer ονόματι Nosheen Syed, γνωστός και ως “Dolly”, είναι ύποπτη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για την πυρκαγιά στους λόφους Margalla ενώ γύριζε ένα βίντεο για το TikTok. Όλα αυτά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, την Ισλαμαμπάντ. Το βίντεο είχε λεζάντα «η φωτιά ξεσπά όπου κι αν βρίσκομαι» και έγινε σε μικρό χρονικό διάστημα viral ανάμεσα στους 11 εκατομμύρια ακόλουθούς της. Μετά το περιστατικό, η “Dolly” κρατήθηκε από στην αστυνομία για παραβίαση των νόμων για την προστασία της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος.

Το Πακιστάν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη μέση ενός ακραίου καύσωνα που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον. Ορισμένες περιοχές της χώρας έχουν ζήσει ακόμα και θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Η Rina Satti, πρόεδρος του Συμβουλίου Διαχείρισης Άγριας Ζωής του Ισλαμαμπάντ, είπε στο Twitter ότι το βίντεο ήταν μέρος μιας «ανησυχητικής και καταστροφικής τάσης» στο TikTok. «Νέοι, απελπισμένοι για οπαδούς βάζουν φωτιά στα δάση μας αυτή τη ζεστή και ξηρή περίοδο!», έγραψε.

Το ανησυχητικό είναι ότι η “Dolly” δεν είναι η μόνη TikToker που έχει κατηγορηθεί ότι έκαιγε δάση για «περιεχόμενο». Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας άνδρας συνελήφθη στο Abbottabad επειδή έβαλε σκόπιμα φωτιά σε ένα τμήμα ενός δάσους για να κάνει ένα βίντεο TikTok.