Αχ αυτό το ίντερνετ, έχει βαλθεί να μας τρελάνει. Εκτός του ότι έχει κυριεύσει τη ζωή μας, μάς βάζει και εμπόδια. Το τελευταίο εμπόδιο ή καλύτερα η τελευταία σπαζοκεφαλιά, έχει να κάνει με μια μαύρη τρύπα. Η εντυπωσιακή αυτή οπτική ψευδαίσθηση μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό μας και να τον κάνει να πιστέψει ότι μια στατική μαύρη τρύπα διαστέλλεται. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ερευνητές και αυτή, φυσικά, δεν είναι η πρώτη οπτική ψευδαίσθηση που μας κάνει τη ζωή δύσκολη.

Ας μιλήσουμε τώρα για την διαστελλόμενης τρύπα η οποία είναι δημιούργημα της επιστήμης και πιο συγκεκριμένα, δημιούργημα του καθηγητή Akiyoshi Kitaoka, ψυχολόγo στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan στο Κόμπε της Ιαπωνίας. Στις δοκιμές, το 86% των εθελοντών κατάλαβαν ότι η κεντρική μαύρη τρύπα διαστέλλεται, σαν να κινείται σε ένα σκοτεινό περιβάλλον όπως ένα τούνελ ή να πέφτει σε μια τρύπα. Η εικόνα είναι τόσο ικανή στο να εξαπατά τον εγκέφαλό μας που προκαλεί διαστολή των κόρες του ματιών, όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν κινούμασταν πραγματικά σε μια σκοτεινή περιοχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς οι άνθρωποι βλέπουν την εικόνα, η κόρη τείνει να διαστέλλεται ώστε «να μπει περισσότερο φως». Αυτό συμβαίνει όταν αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται να μπούμε σε ένα σκοτεινό χώρο, όπως όταν βρισκόμαστε σε ένα αυτοκίνητο που πρόκειται να εισέλθει σε ένα σκοτεινό τούνελ.

Η ψευδαίσθηση εμφανίζεται επίσης ανεξάρτητα από το μέγεθος της εικόνας, ακόμα κι αν είναι πολύ μικρή, αλλά και αν έχει διαφορετικό χρώμα. «Η διαστελλόμενη τρύπα είναι μια εξαιρετικά δυναμική ψευδαίσθηση», είπε ο καθηγητής Bruno Laeng, ο οποίος διεξήγαγε τα πειράματα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Όσλο.

«Το κυκλικό επίχρισμα ή η κλίση της σκιάς της κεντρικής μαύρης τρύπας προκαλεί μια αξιοσημείωτη εντύπωση οπτικής ροής, σαν ο παρατηρητής να κατευθυνόταν προς τα εμπρός σε μια τρύπα ή σήραγγα». Για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα της νέας εικόνας, οι ερευνητές στρατολόγησαν 50 άτομα με υγιή όραση μεταξύ 18 και 41 ετών και αν και η δική σου είναι καλή, τότε είναι σίγουρο ότι έπεσες μέσα.