Αν το σκεφτείς, σε όλη τη σχολική σου πορεία προετοιμάζεσαι άτυπα για τις Πανελλήνιες. Προσωπικά, είχα καθηγητή στην α’ γυμνασίου, που την τελευταία μέρα του έτους, με ρώτησε ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσω. Στην α’ γυμνασίου, πείτε με τρελή, αλλά δεν είχα ιδέα. Γενικώς, ιδανικά, τα πράγματα θα έπρεπε να έρχονται στην ώρα τους, αλλά το ελληνικό σύστημα Παιδείας δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να τηρήσει την οργανική ροή των πραγμάτων.

Για να μην κληθούμε να παριστάνουμε τους γνώστες και τους έμπειρους, λέγοντας σε όσους από εσάς δίνετε αύριο, πως τα πράγματα δεν είναι -ή δεν θα έπρεπε να είναι- τόσο δραματικά, ζητήσαμε στο Instagram από εσάς να μας πείτε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι μύθοι που ακολουθούν το concept «Πανελλήνιες Εξετάσεις». Παρακάτω ό,τι μας είπατε.

Μύθος 1. Καθορίζουν όλη σου τη ζωή και την καριέρα σου

Οι πανελλήνιες είναι μια πρώτη πόρτα σε μια ακαδημαϊκή πορεία, την οποία αλλάζεις μετά αν έχεις την όρεξη και την υπομονή. Αν η ακαδημαϊκή «σκάλα» δεν είναι του γούστου σου, οφείλεις να ξέρεις πως οι μισοί τραπεζικοί υπάλληλοι που γνωρίζεις, έχουν τελειώσει ανθρωπιστικές σχολές και δεν είχαν καμία σχέση με τα χρηματοοικονομικά. Το πιάνεις το point.

Μύθος 2. Είναι οι πιο σημαντικές εξετάσεις που δίνουμε

Όποιος είπε πως οι Πανελλήνιες είναι οι πιο δύσκολες και σηματικές εξετάσεις που έχει δώσει στη ζωή του, μάλλον δεν έχει τύχει να δώσει πάνω από επτά τελευταία μαθήματα για πτυχίο ή εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης στο κέντρο της Αθήνας.

Μύθος 3. Αν δεν περάσεις στη σχολή που θέλεις, είσαι αποτυχημένος

Περνάς σε κάποια από τις σχολές που έχεις δηλώσει και άρα σε μια από τις επιλογές σου. Το συμπέρασμα είναι άτοπο, και προφανώς μύθος.

Μύθος 4. Η μαύρη σοκολάτα βοηθά στη συγκέντρωση

Η μαύρη σοκολάτα βοηθάει μόνο στο να λιμπιστείς σοκολάτα γάλακτος. Για συγκέντρωση, προσωπικά, ένα χιλιοδιαφημισμένο συμπλήρωμα Ω3 μας βοήθησε. Συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Μύθος 5. Είναι δύσκολες

Δεν υπάρχει αντικειμενικά δύσκολο ή εύκολο τασκ. Προχωράμε στον επόμενο μύθο.

Μύθος 6. Είναι εύκολες

Ό,τι είπαμε παραπάνω.

via GIPHY

Μύθος 7. Οι εξεταστές σε μηδενίζουν με το παραμικρό

Έχουμε πολλά να πούμε για τον τρόπο εξέτασης γραπτών, που προχωρά αγκαζέ με την τεμπελιά εις το διηνεκές, αλλά αυτή η τρομολαγνεία που κυνηγά τους εξεταστές είναι υπερβολική. Δεν είναι ρομπότ. Είναι άνθρωποι.

Μύθος 8. Κάποιος που διαβάζει μόνο στη Γ’Λυκείου, μπορεί να αριστεύσει

Αν κάποιος δεν ήξερε μέχρι τον Σεπτέμβριο της Γ’Λυκείου πώς συντάσσεται μια πρόταση, όχι. Αν είχε μια πολύ καλή επαφή με τους μηχανισμούς του στο διάβασμα, ΟΚ, δεν αποκλείεται να τα πήγε καλά.

Μύθος 9. Είναι μονόδρομος και Αν δεν δώσεις Πανελλήνιες, είσαι αποτυχημένος

Αν ο τρόπος που οραματίζεσαι τον εαυτό σου δεν περνά από κάποιο αμφιθέατρο ή αν νιώθεις πως ακόμα δεν έχεις ιδέα ποια σχολή σου κινεί το ενδιαφέρον, δεν είσαι αποτυχημένος. Αρκετά συνειδητοποιημένος θα λέγαμε. Παρόλα αυτά, αν γνωρίζεις, δίνεις και τα πας και καλά.

Μύθος 10. Στο Πανεπιστήμιο θα κάνεις ζωάρα

Στο Πανεπιστήμιο δεν είσαι υποχρεωμένος, αλλά ούτε σου εγγυάται και κανείς ότι θα κάνεις ζωάρα. Αν όμως κάνεις, σου βγάζουμε το καπέλο. Είναι ωραία εμπειρία. Εντάξει, μέχρι να φρικάρεις με το πόσα μαθήματα άφησες πίσω για την επόμενη εξεταστική.

Μύθος 11.  Αν είσαι αρκετά έξυπνος, δεν χρειάζεσαι φροντιστήριο

Το ελληνικό σύστημα Παιδείας, σε αναγκάζει να κάνεις φροντιστήριο. Ανεξάρτητα από το IQ σου. Δεν χρειάζεται να αναπτύξουμε.

Μύθος 12. Δεν θα ξαναχρειαστεί να διαβάσεις τόσο πολύ

Διεθνές Δίκαιο Ι, ΙΙ και ΙΙΙ. Σας ακούγεται λίγο διάβασμα αυτό;

Μύθος 13. Τα καλά Πανεπιστήμια είναι εκείνα με τα περισσότερα μόρια και εκείνα της Αθήνας

Τα καλά Πανεπιστήμια είναι εκείνα των οποίων οι ακαδημαϊκοί ξυπνούν με όρεξη να παραδώσουν μάθημα στους συναδέλφους τους και τρέφονται από το ενδιαφέρον που γεννούν στους φοιτητές. Την τελευταία φορά που τσεκάραμε, τέτοια δεν υπήρχαν μόνο στην Αθήνα.

Μύθος 14. Όλα είναι θέμα καλού προγράμματος

Όποιος δεν λαμβάνει σοβαρά τον παράγοντα τύχη είναι χαζός. Όπως είναι και εκείνος που λαμβάνει μόνο αυτόν σοβαρά.

Μύθος 15. Είναι η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής σου

Δεν θέλουμε να γίνουμε δυσάρεστοι, αλλά μακάρι να ήταν οι Πανελλήνιες η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μας.