Είναι 1993 και μάλλον τότε τοποθετείται η πρώτη κινηματογραφική εμπειρία που με καθόρισε. Στην σκοτεινή αίθουσα ενός κεντρικού κινηματογράφου παρακολουθώ το «Jurassic Park» και αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που συμβαίνει όταν σβήνουν τα φώτα και μαγνητίζεσαι από το φως που προέρχεται από τη μεγάλη οθόνη, αυτό που συμβαίνει καθώς κοιτάς αποσβολωμένος του θηριώδεις δεινοσαύρους, αυτό που συμβαίνει όταν όλη σου η προσοχή είναι στην ιστορία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σου, στους κόσμους που αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια σου, είναι αυτό που θες να ζεις ξανά και ξανά.

Και αν για την κινηματογραφική εμπειρία είναι εφικτό να βρεις ένα κοινό τόπο περιγραφής του συναισθήματος που σε κατακλύζει κάθε φορά που παρακολουθείς μια ταινία στο χώρο για το όποιο έχει γυριστεί και προορίζεται να προβληθεί -την κινηματογραφική αίθουσα, δεν είναι καθόλου εύκολο να μεταφέρεις το δέος αλλά και την αφύπνιση της φαντασίας μας που προκάλεσε αυτό το θεματικό πάρκο για δεινοσαύρους στο απομονωμένο νησί Nublar. Μέχρι τότε, οι δεινόσαυροι για εμάς δεν ήταν παρά σκίτσα σε σελίδες βιβλίων και ο Σπίλμπεργκ τούς έβγαλε από εκεί και του ζωντάνεψε πάνω στο σελιλόιντ και μπροστά στα μάτια μας, τους έκανε κομμάτι της κινηματογραφικής κουλτούρας και τους αναπαράστησε με ένα τρόπο που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ πριν: όχι ως γίγαντες που εξαφανίστηκαν επειδή δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν, αλλά σαν παντοδύναμους και τρομακτικούς διεκδικητές όλων όσων είχαν στερηθεί – κυρίως της ίδιας της ελευθερίας τους.  Δεν μπορείς να περιγράψεις και μοιραστείς πώς πυροδότησε το μαζικό ενδιαφέρον για τους δεινοσαύρους αυτή η ταινία αν δεν το έχεις ζήσει. Το ίντερνετ τότε ήταν αδιανόητο και το οικιακό entertainment (είτε μιλάμε για σειρές είτε για videogaming είτε ακόμα και για ταινίες) βρισκόταν στη εποχή του χαλκού από κάθε άποψη, τόσο τεχνολογική όσο και ως προς την προσφορά περιεχομένου και την πρόσβαση σε αυτό.

Η συνέχεια είναι γνωστή, το Jurassic απέκτησε sequels, έκανε reboot το 2015 ως  «Jurassic World» και έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα franchises στο Χόλιγουντ θίγοντας ζητήματα διαχρονικά, αλλά και ανοίγοντας τη συζήτηση για άλλα που θεωρούνταν ή και θεωρούνται προωθημένα: την απληστία και τη ματαιοδοξία του ανθρώπου, την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας του πάνω στη φύση, τη βιοηθική, την κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα των ζώων, τους σκοπούς και τα μέσα των επιστημονικών ανακαλύψεων και άλλα πολλά. Επιπλέον κέρδισε αποδοχή του κοινού. Το reboot του 2015 σημείωσε εισπράξεις $1.7 δις ανά τον κόσμο, και αποτελεί την 6η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις στην ιστορία του κινηματογράφου.

Τριάντα χρόνια μετά, ο κύκλος που άνοιξε το 90, τόσο κινηματογραφικά όσο και σε επίπεδο θεματικών, έρχεται να κλείσει με το «Jurassic Word: Κυριαρχία», με το οποίο ολοκληρώνεται όχι μόνο η τριλογία «Jurassic World» που ξεκίνησε το 2015, αλλά και η ιστορία που ξεκίνησε το 1993 με το «Jurassic Park». Για πρώτη φορά, οι χαρακτήρες της πρώτης εποχής και της τελευταίας, θα συναντηθούν σε μια επική αφήγηση που τιμά όλους τους ήρωες με έναν εκπληκτικό τρόπο. Ο Κρις Πρατ και η Μπράις Ντάλας Χάουαρντ πρωταγωνιστούν στους ρόλους των Όουεν Γκρέιντι και της Κλερ Ντίρινγκ αντίστοιχα και συναντούν την βραβευμένη με Όσκαρ, Λόρα Ντερν, τον Τζεφ Γκόλντμπλουμ και τον Σαμ Νιλ οι οποίοι υποδύονται ξανά τους Δρ. Έλι Σάτλερ, Δρ. Αλαν Γκράντ και Δρ. Ίαν Μάλκομ.  Μαζί τους βρίσκουμε ξανά τον Στήβεν Σπίλμπεργκ στη θέση του παραγωγού, ενώ επιστρέφουν στην παραγωγή οι Φρανκ Μάρσαλ και Πάτρικ Κρόουλι. Ναι, θα πρόκειται για έναν συγκινητικό και νοσταλγικό φόρο τιμής τόσο για τους θεατές που μεγάλωσαν με την πρώτη ταινία όσο και τους νεότερους που την ανακάλυψαν στην αναβίωσή της. Ωστόσο, είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

Η «Κυριαρχία» διαδραματίζεται 4 χρόνια μετά την καταστροφή του Nublar. Oι δεινόσαυροι τώρα ζουν και κυνηγούν μαζί με τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Αυτή η εύθραυστη ισορροπία θα αναμορφώσει το μέλλον και θα καθορίσει μια για πάντα αν τα ανθρώπινα όντα θα παραμείνουν οι κορυφαίοι θηρευτές σε έναν πλανήτη που μοιράζονται τώρα με τα πιο τρομακτικά πλάσματα της ιστορίας. Η εκρηκτική επανασύνδεση των δύο διαφορετικών γενιών  και των συγκρουόμενων ιστοριών τους συμβαίνει σε ένα άκρως απόρρητο μέρος που βρίσκεται κάτω απ’ τον έλεγχο μιας μυστηριώδους και ισχυρής εταιρείας βιοτεχνολογίας, γνωστής ως Biosyn, που βρίσκεται σε μια απέραντη κοιλάδα στα βουνά Δολομίτες. Στον έξω κόσμο, η Biosyn φαίνεται να είναι μια ευεργετική εταιρεία αφιερωμένη στην επίλυση της παγκόσμιας πείνας με τη δημιουργία καλλιεργειών με τη χρήση πρωτοποριακής γενετικής τροποποίησης. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο για τη συλλογή δεινοσαύρων και τη μεταφορά τους στο καταφύγιό της σε αυτή την ασφαλή κοιλάδα για την περεταίρω μελέτη τους. Όμως ο πραγματικός σκοπός της έρευνας και η πρόθεσή τους κάθε άλλο παρά καλοπροαίρετη είναι.

Όπως έχει εξηγήσει και ο αρχιτέκτονας και σκηνοθέτης των Jurassic World, Κόλιν Τρέβοροου, η ταινία έχει να κάνει «με την ανάγκη να σεβαστούμε τη δύναμη του φυσικού κόσμου – αν αποτύχουμε, θα εξαφανιστούμε όπως ακριβώς και οι δεινόσαυροι. Αυτή είναι μια ιστορία που χρειάζεται όλους τους χαρακτήρες του έπους για να ειπωθεί».

Τα γυρίσματα της ταινίας ήταν αρχικά προγραμματισμένα να ξεκινήσουν το Φεβρουάριο του 2020. Δύο εβδομάδες μετά την έναρξή τους, τα πάντα πάγωσαν λόγω της πανδημίας. Στις αρχές του Ιουλίου, σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, τα γυρίσματα θα μπορούσαν να συνεχιστούν σε στούντιο έξω από το Λονδίνο. Το νέο Jurassic έγινε η πρώτη μεγάλη παραγωγή που ξεκίνησε ξανά τα γυρίσματα.

Ευτυχώς που η αναμονή μας δίνει τη χαρά να την απολαύσουμε όχι μέσω streaming ή σε μισοάδειες αίθουσες. Θα ήταν πολύ λίγο για ένα franchise που ταυτίστηκε όσα λίγα με την κινηματογραφική απόλαυση και μας έκανε σιωπηλούς συμμέτοχους σε μια εμπειρία τόσο παλιά όσο και η ίδια ανθρωπότητα: να ακούμε, να βλέπουμε και να μοιραζόμαστε συναρπαστικές ιστορίες.

To «Jurassic Word: Κυριαρχία» θα προβάλλεται από 9 Ιουνίου στους κινηματογράφους από την Tulip.