Κόβεις Netflix, ΗΒΟ, Apple Tv+ αν είσαι ένας από εμάς και διαβάσεις την «ακόμη μια πληγή του Φαραώ» είδηση ότι το binge- watching είναι κακό για την καρδιά μας. Κόψαμε τα τυριά τα γαλλικά, τις βούτες  σε λαδερά, τα κοντοσούβλια, τι άλλο θέλουν από τη ζωή μας. Κάνουμε και τρέξιμο, περίπου, γρήγορο περπάτημα ας το πούμε.

Στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ κάναν μια έρευνα και κατέληξαν (στα προφανή αλλά και πάλι) ότι το να κάθεται κανείς μετά από το βραδινό γεύμα –καταναλώνοντας σνακ μπροστά στην τηλεόραση– κάποια στιγμή θα βρεθεί με πόνο στο στήθος, έντονο. Κατάλαβες; Κάτι τα άγχη στη δουλειά, κάτι η ΔΕΗ, κάτι τα μισθά μας που τελειώνουν σε τρεις επισκέψεις σουπερμάρκετ και πέντε ποτά μετά, να τα.  Λένε οι επιστήμονες αυτοί ότι περισσότερες από μία στις 10 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου θα μπορούσαν να προληφθούν εάν οι άνθρωποι παρακολουθούσαν τηλεόραση λιγότερο από μία ώρα την ημέρα. Και πότε θα τρώω εγώ τα πατατάκια μου;

Δεν υπάρχει σωτηρία. Οι ειδικοί υγείας προειδοποιούν ότι επειδή οι άνθρωποι αντικαθιστούν το χρόνο που αφιερώνουν στην άσκηση, την κοινωνικοποίηση και τον ύπνο, αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλές σοβαρές παθήσεις υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις (καρδιοπάθειες)  και κατάθλιψη. Οι ώρες που περνάτε παρακολουθώντας την αγαπημένη σας σειρά μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε υπέροχα, αλλά τα αιμοφόρα αγγεία σας μπορεί να μην συμφωνούν.

Άκου τώρα και μην πανικοβληθείς: αν συμπληρώνεις τέσσερις ή περισσότερες ώρες τηλεόρασης την ημέρα θα μπορούσε αυτή η συμπεριφορά σου να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή πρόωρου θανάτου έως και 50%, σε σύγκριση με άτομα που παρακολουθούν δύο ή λιγότερες ώρες την ημέρα.

Οι ειδικοί ανέλυσαν την υγεία και τις συνήθειες παρακολούθησης τηλεόρασης σε  370 χιλιάδες Βρετανούς σε μια μελέτη που κράτησε 13 χρόνια. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ συμβουλεύουν τώρα να μειώσετε τον ημερήσιο χρόνο τηλεόρασης σε λιγότερο από μία ώρα. Μας δουλεύουν;

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine, οι ερευνητές υπολόγισαν πώς θα μπορούσαν να προληφθούν το 11 τοις εκατό των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου εάν οι άνθρωποι παρακολουθούσαν λιγότερο από μία ώρα τηλεόραση κάθε μέρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έβλεπαν τηλεόραση για λιγότερο από μία ώρα την ημέρα είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν στεφανιαία νόσο, σε σχέση με εκείνους που σάπιζαν παρακολουθώντας εκπομπές για τέσσερις ώρες ή περισσότερο.

Σύμφωνα με το British Heart Foundation, η στεφανιαία νόσος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπεύθυνη για περίπου 64.000 θανάτους κάθε χρόνο.Στα καλά νέα; Χρειάζονται μόνο 150 λεπτά μέτριας άσκησης κάθε εβδομάδα για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων. Ε, δεν είναι δυνατόν να μην βρούμε 2,5 ωρίτσες σε μέσα στην εβδομάδα για εμάς.