Ο μόνος τρόπος να είμαστε σίγουροι και ήρεμοι πως επενδύουμε στο μέλλον, είναι να δίνουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, στις νέες γενιές. Υπάρχει ένα λεπτό σημείο στο οποίο προσωπικοί στόχοι και καλύτερο γενικότερο μέλλον ενώνονται, και αυτό εξαργυρώνεται σε πρωτοβουλίες που βάζουν τους νέους σε πρώτο πλάνο, τους δίνουν ευκαιρίες, παραγωγικά περιβάλλοντα εργασίας, πρόσφορα εδάφη να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους. Η Nestlé αυτό το ξέρει καλά και επενδύει στην πραγμάτωσή του μέσω της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Nestlé Needs YOUth. Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο εγκαινιάστηκε στην Αθήνα το 2013 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να υποστηρίζει την επαγγελματική ζωή των νέων, δίνοντάς του τη δυνατότητα να οραματίζονται ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, η Nestlé στο διάστημα 2014-2022 έχει προσφέρει 720 ευκαιρίες απασχόλησης και 344 θέσεις πρακτικής άσκησης σε νέους κάτω των 30 ετών, πολλοί εκ των οποίων αποτελούν πλέον αναπόσπαστα μέλη της εταιρείας.
Κάπου εδώ, αξίζει να αναφερθούμε στο πρόγραμμα Alliance 4 YOUth. Αυτή θα είναι η 2η χρονιά που η Nestlé σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά έκανε ένα ανοιχτό κάλεσα σε νέους και νέες εκεί έξω, που θέλουν να αναπτύξουν τα skills τους, να έρθουν σε επαφή με έμπειρα στελέχη, αλλά και να κερδίσουν μια ευκαιρία για εξάμηνη απασχόληση σε μια μεγάλη εταιρεία. Μπορείς να το πεις και το πρώτο μεγάλο bullet σε ένα ανταγωνιστικό βιογραφικό. Ως success story της πρωτοβουλίας μπορούμε να πάρουμε την Κατερίνα Αχτύπη, που μέσω της συμμετοχής της στο Nestlé Needs YOUth το 2020 έφτασε να εργάζεται στο Τμήμα Βιώσιμων Συσκευασιών της Εταιρείας.
«Σπούδασα Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχω μεταπτυχιακό στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες. Εργάστηκα σε διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα στην Ευρώπη, με κύριο θέμα την έρευνα στην μικροπλαστική ρύπανση και την ωκεανογραφία. Παράλληλα έκανα εθελοντισμό σε περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αποφάσισα να συμμετέχω στην πρωτοβουλία της Nestlé για την υποστήριξη των νέων γιατί η εταιρεία έχει θέσει ως προτεραιότητα το περιβάλλον. Μετά τη λήξη της πρακτικής μου μέσω του προγράμματος Nestlé Needs YOUth, συνέχισα να εργάζομαι στην εταιρεία ως Sustainable Packaging Assistant, μοιράζοντας τον χρόνο μου μεταξύ σχεδίων για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα και ενός παγκόσμιου έργου που υλοποιείται σε συνεργασία με τα κεντρικά του Ομίλου. Φέτος τον Μάιο είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ στο πλαίσιο του European Vocational Skills Week σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπροσώπων εταιρειών, όπου συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα γύρω από τις δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα για τη μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία. Η Nestlé Ελλάς πίστεψε σε μένα και συνεχίζει να μου δίνει καθημερινά τη δυνατότητα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και να εξελιχθώ», δηλώνει η ίδια περιγράφοντας την πορεία της, αλλά κάνοντας και σαφές πως έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα για την επίτευξη των στόχων της. Έχει βάλει αρκετά τικ στη λίστα με τις φιλοδοξίες της.
Για να μιλήσουμε με αριθμούς, από το 2014 ως το 2022, το 75% των νέων θέσεων απασχόλησης στη Nestlé Ελλάς καλύφθηκε από νέους κάτω των 30 ετών. Από την έναρξη της πρωτοβουλίας Nestlé Needs YOUth έως σήμερα, πάνω απο 15,000 ταλαντούχοι νέοι έχουν συμμετάσχει στα σεμινάρια και τις εκπαιδεύσεις της που τους δίνουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν και να ενισχύσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους ώστε να εκκινήσουν την επαγγελματική τους ζωή.
Ο Βασίλης Αδαμίδης, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, επισημαίνει: «Όταν βοηθάμε τους νέους ανθρώπους να κρατήσουν τα όνειρά τους ζωντανά και να πετύχουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες τους, κτίζουμε το μέλλον. Είναι απαραίτητο να τους εξοπλίσουμε με όλα τα εφόδια που χρειάζονται γιατί είναι οι αυριανοί επιχειρηματίες και στελέχη, εκείνοι που θέλουμε να δημιουργήσουν, να πρωτοπορήσουν και να φέρουν αλλαγές. Και στη Nestlé Ελλάς γίνεται πράξη, κάθε μέρα.»
Πάντα οι νέοι έχουν το κλειδί που ξεκλειδώνει το μέλλον, όχι ως απλή φυσική συνέχεια, αλλά ως βελτιωμένη πίστα. Και η πρωτοβουλία Nestlé Needs YOUth φροντίζει όχι απλώς να μην το ξεχνάμε, αλλά και να συμβαίνει έμπρακτα κάτι για αυτό.