Εδώ που φτάσαμε, πραγματικά, τίποτα δεν μας κάνει εντύπωση. Η γενιά μας έχει δει και ζήσει τα πάντα, με την οικονομική κρίση και την πανδημία του κορονοϊού να αποτελούν μέχρι στιγμής τα highlight της παράξενης εποχής που ζούμε. Τι να μας πει λοιπόν η ευλογιά των πιθήκων, αυτός ο ιός που, όπως φαίνεται, θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα; Τίποτα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την άλλη, έχει κάτι να μας πει και, μαντέψτε, έχει να κάνει με τον περιορισμό και την εξάπλωσή του.

Ως χθες, Σάββατο, αναφέρθηκαν 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη μέλη όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα δώσει περαιτέρω οδηγίες για τον περιορισμό της, λέγοντας πως οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων γίνεται όταν υπάρχει στενή επαφή με ασυμπτωματικούς μολυσμένους ανθρώπους.

Αυτό που μας προβλημάτισε, ωστόσο, ήταν τα λόγια του περιφερειακού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό μας έλειπε, να περάσουμε ένα ακόμα καλοκαίρι στο 50% και με περιορισμούς. Οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο βέβαια είναι ελάχιστες.

«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς, τόνισε ο Κλούγκε.

Μέσα σε όλα αυτά, εντοπίστηκε χθες (21/5) στη χώρα μας το πρώτο ύποπτο κρούσμα. Πρόκειται για Βρετανό τουρίστα, 29 χρόνων, που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά μαζί τη σύντροφό του για διακοπές. Ο νεαρός άνδρας φέρει δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτά της ευλογιάς των πιθήκων. Αυτό που μας ανησυχεί, όμως, είναι άλλο: Αυτός που έχει αναλάβει να εξετάσει το ύποπτο κρούσμα είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας και όλοι θυμόμαστε πού οδήγησε αυτό την προηγούμενη φορά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) , πάντως, αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Βαρεθήκαμε.