Η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη ιστορίες για τη δικαιοσύνη και την εκδίκηση. Τόσο Ευριπίδη και Σοφοκλή έχουμε δει στην Επίδαυρο τα καλοκαίρια. Με τον Αισχύλο μπαίνεις στην κατηγορία splatter. Ο θυμός της Ήρας για τον νόθο γιο του συζύγου της, τον Ηρακλή, για παράδειγμα, την οδήγησε να στείλει δύο φίδια για να τον καταστρέψουν (δεν τα κατάφερε). Ο Κρόνος, ο Δίας, ο Τάνταλος και τα γεύματά τους είναι θρίλερ. Ας θυμηθούμε εννέα ιστορίες εκδίκησης των αρχαίων Ελλήνων που προκαλούν τρόμο.
1. Ο Οδυσσέας και οι μνηστήρες
Όταν ο Οδυσσέας αναχωρεί από την Ιθάκη για να πολεμήσει τους Τρώες στον πόλεμο, αφήνει πίσω του ένα νεογέννητο παιδί, τον Τηλέμαχο, και τη σύζυγό του, Πηνελόπη. Αν και οι περισσότεροι επιζώντες Έλληνες Βασιλείς και στρατιώτες επιστρέφουν λίγο μετά το τέλος των αγώνων, ο Οδυσσέας δεν θα επιστρέψει στην Ιθάκη για 10 χρόνια μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Κάτω από το πρόσχημα του γάμου της Πηνελόπης, αυτοί οι άγαμοι άνδρες, “οι μνηστήρες”, κατοίκησαν στο σπίτι του Οδυσσέα, τρώνε την περιουσία του και αγωνίζονται για το χέρι της Πηνελόπης. Οι μνηστήρες συμπεριφέρονται άσχημα στο σπίτι του Οδυσσέα, σπαταλώντας την περιουσία του. Ο γιος του Οδυσσέα, ο Τηλέμαχος, τώρα νέος άνδρας, απογοητεύεται από τους μνηστήρες. Ο Τηλέμαχος θρηνεί στην Αθηνά (μεταμφιεσμένη ως Μέντης) για τη συμπεριφορά των μνηστήρων. Μόλις ο Οδυσσέας επιστρέψει στην πατρίδα του (ο οποίος αρχικά μεταμφιέζεται από την Αθηνά ως ζητιάνος, ώστε να μπορεί να σχεδιάσει μυστικά την εκδίκησή του), ο γιος του, Τηλέμαχος, του λέει ότι υπάρχουν 108 μνηστήρες: 52 από Δουλίχιο, 24 από Σάμη, 20 από Ζάκυνθο και 12 από Ιθάκη. Μαζί, ο Οδυσσέας, ο Τηλέμαχος, ο Εύμαιος και ο Φιλοίτιος σκοτώνουν τους μνηστήρες και τις άπιστες υπηρέτριες.
2. Ο Κρόνος καταβρόχθισε τα παιδιά του
Ο Γκόγια απεικονίζει τον Κρόνο να τρώει έναν από τους γιούς του. Το κεφάλι του παιδιού και μέρος του αριστερού χεριού έχουν ήδη φαγωθεί. Το δεξί χέρι, πιθανώς έχει φαγωθεί επίσης, αν και θα μπορούσε να βρίσκεται μπροστά από το σώμα ενώ συγκρατείται από τη συνθλιπτική λαβή του Κρόνου. Ο Τιτάνας είναι έτοιμος να καταβροχθίσει ακόμη ένα τμήμα του αριστερού χεριού. Καθώς ξεπροβάλει από το σκοτάδι, το στόμα του ανοίγει και τα διαπεραστικά μάτια του είναι διεσταλμένα και λευκά, ενώ έχει μια έκφραση τρέλας. Πίνακας που σου προκαλεί εφιάλτες. Και του Ρούμπενς. Ο παντοδύναμος Τιτάνας στον οποίο κανείς και τίποτα δε μπορεί να αντισταθεί. Γεννάει όλα τα όντα, τα αφήνει να δουν το φως για μια στιγμή, για να τα εξαφανίσει την επόμενη. Ήταν ο μικρότερος σε ηλικία και δύναμη από τους Τιτάνες, αλλά ο πιο πανούργος και φιλόδοξος. Ανέτρεψε τον πατέρα του με τη βοήθεια της Γαίας, αλλά φοβούμενος μια ίδια μοίρα κατάπιε τα παιδιά του. Η γυναίκα του και αδελφή του, Ρέα, έκρυψε το τελευταίο τους παιδί, τον Δία, και έδωσε στον Κρόνο μια φασκιωμένη πέτρα για να καταπιεί, αντί για το βρέφος.Ο Δίας, όταν μεγάλωσε, ελευθέρωσε και τα υπόλοιπα αδέλφια του, δίνοντας στον Κρόνο να πιει δηλητήριο. Γατάκια στο Game of Thrones, μάθετε μπαλίτσα από τους άρχοντες.
3. Ο Τάνταλος σέρβιρε στους θεούς τον δικό του γιο για δείπνο
Σύμφωνα με το μύθο, ο Τάνταλος παντρεύτηκε δύο φορές και έκανε αρκετά παιδιά. Η κόρη του Νιόβη προσέβαλε τους θεούς όταν ισχυρίστηκε ότι τα δικά της παιδιά ήταν πιο όμορφα και άξια από εκείνα των θεών. Για να την τιμωρήσουν η Λητώ, ο Απόλλων και Άρτεμις σκότωσαν τα παιδιά της και μεταμόρφωσαν τη Νιόβη σε πέτρα επάνω στο Σίπυλο όρος. Ο Τάνταλος ενόχλησε τους θεούς με διάφορους τρόπους. Ως γιος του Δία, ήταν πάντα καλοδεχούμενος στον Όλυμπο, όπου οι θεοί τον είχαν προσκαλέσει για να δειπνήσει μαζί τους. Στο τραπέζι είχε απαίσιους τρόπους και τους προσέβαλε, καθώς έπεσε στον πειρασμό να κλέψει από τη θεϊκή τροφή, το νέκταρ και την αμβροσία, για να τη μοιραστεί με θνητούς φίλους του. Επίσης, αποκάλυψε τα διάφορα μυστικά των θεών που είχε ακούσει να συζητιούνται στο δείπνο. Τι φάση; Πανελίστας σε πρωινάδικο; Λέγεται ότι προσκάλεσε σε γεύμα τους θεούς, ίσως για να απολογηθεί για την κακή συμπεριφορά του, αλλά αποφάσισε να δοκιμάσει την παντογνωσία τους. Έτσι σκότωσε τον ίδιο του τον γιο, τον Πέλοπα, τον μαγείρεψε σε ένα καζάνι και σέρβιρε τη σάρκα του στο φαγητό, για να δει αν οι θεοί θα το καταλάβαιναν. Οι θεοί που αντιλήφθηκαν αυτό που είχε συμβεί αρνήθηκαν θα φάνε.
Στα Τάρταρα, όπου πήγαιναν όλοι οι αμαρτωλοί για να τιμωρηθούν, ο Τάνταλος εξαναγκάστηκε να στέκεται μέσα σε μια λίμνη με καθαρό νερό μέχρι το πηγούνι, αλλά όποτε ήθελε να σκύψει για να πιει νερό, η στάθμη της λίμνης κατέβαινε πολύ χαμηλά, κι έτσι δεν μπορούσε να το φτάσει. Επάνω από τη λίμνη κρέμονταν κλαδιά φορτωμένα με πεντανόστιμα λαχταριστά φρούτα. Όποτε ο Τάνταλος προσπαθούσε να τα πιάσει, ο άνεμος τα σήκωνε ψηλότερα, χωρίς να μπορεί να τα αγγίξει. Σύμφωνα με ένα άλλο μύθο, ο Δίας έβαλε τον Τάνταλο να κουβαλάει έναν ογκώδη βράχο, οπότε εκτός από την αιώνια πείνα και δίψα, ο Τάνταλος είχε και την αγωνία μήπως τον συντρίψει ο βράχος, που ισορροπούσε.
4. Η Νέμεσις ανάγκασε τον αλαζονικό Νάρκισσο να κοιτάζει επίμονα τον εαυτό του μέχρι να πεθάνει
Σαν το νερό ξεγλιστρά ο Νάρκισσος ανάμεσα στο θαυμασμό και την επιθυμία όσων τον συναντούν και δεν μπορούν να τον αποκτήσουν, μέχρι που ξεσηκώνει φθόνο και θυμό. Ο Νάρκισσος αδιαφορώντας στον προς αυτόν έρωτα, του επίσης ωραίου νέου Αμεινία, κατέστη τελικά ο ηθικός αυτουργός στην αυτοκτονία του δεύτερου. Τότε η Νέμεσις αποφάσισε να τον τιμωρήσει σκληρά με το ίδιο πάθος, υποκινώντας τον, να δει στο νερό της πηγής την εικόνα του (το είδωλό του) και να την ερωτευθεί τόσο ώστε να πεθάνει από τον ανικανοποίητο προς εαυτόν έρωτά του. Κάποια μέρα καθισμένος ο ωραίος Νάρκισσος κοντά σε μια πηγή είδε το πρόσωπό του στα νερά της πηγής. Γοητεύτηκε από την εικόνα του που καθρεφτιζόταν στο νερό και θέλησε, βυθίζοντας το βραχίονα του στο νερό να τη αιχμαλωτίσει. Επειδή όμως παρά τις προσπάθειές του δεν το κατόρθωνε παρέμεινε στη θέση αυτή αυτοθαυμαζόμενος μέχρι που μαράζωσε και πέθανε. Στη θέση εκείνη μετά από λίγο φύτρωσε το ομώνυμο άνθος ως σύμβολο της φθοράς και των χθόνιων θεοτήτων.
5. Δεν μπλέκεις με Άρτεμη
Ο Ακταίωνας ή Ακταίων στην ελληνική μυθολογία ήταν γιος του Αρισταίου και της Αυτονόης, κόρη του βασιλιά της Θήβας Κάδμου. Τον ανέθρεψε ο Κένταυρος Χείρωνας στο Πήλιο και έγινε σπουδαίος κυνηγός. Κυνηγούσε καθημερινά στα δάση με τα πενήντα σκυλιά του. Άθελά του είδε μια μέρα την Άρτεμη να λούζεται σε μια πηγή, μαζί με τις Νύμφες της. Η θεά θύμωσε, μεταμόρφωσε τον Ακταίωνα σε ελάφι και έτσι τον κατασπάραξαν τα ίδια του τα σκυλιά.
Άλλοι λένε πως τιμωρήθηκε έτσι από τον Δία, γιατί προσπάθησε να του κλέψει τον έρωτα τής Σεμέλης. Αλλά οι περισσότεροι συγγραφείς αποδίδουν αυτή την τιμωρία στην οργή της θεάς Άρτεμης. Κάποτε που ο Ακταίωνας κυνηγούσε στα βουνά, ήρθε στην ιερή κοιλάδα της Άρτεμης, όπου και αποκοιμήθηκε κουρασμένος από το κοπιαστικό κυνήγι. Όταν όμως ξύπνησε, είδε την Άρτεμη να λούζεται στην πηγή με τη βοήθεια των Νυμφών. Η θεά εξοργίστηκε, γιατί θνητός άντρας τόλμησε να τη δει γυμνή, έριξε από την πηγή νερό στο πρόσωπο του Ακταίωνα και τον μεταμόρφωσε σε ελάφι. Αμέσως τα πενήντα σκυλιά του τον κυνήγησαν και τον κατασπάραξαν χωρίς να αναγνωρίσουν τον κύριό τους.