Δεν ξέρουμε αν έχουμε πέσει σε κάποια παγίδα, αλλά οι φορές που νιώθουμε υπερηφάνεια για την ανθρωπότητα είναι ελάχιστες πια. Μια από αυτές οφείλεται σε έναν οδηγό, ο οποίος αρνείται κούρσα τη στιγμή ακριβώς που συνειδητοποιεί πως η γυναίκα που βολεύτηκε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του είναι ρατσίστρια, απροκάλυπτα ρατσίστρια. Θα αναρωτηθείς, και τι; Πρέπει να νιώθουμε περήφανοι που εκδιώχθηκαν δυο άνθρωποι λόγω μιας ερώτησης; Μωρέ ναι. Γιατί σίγουρα βρήκαν άλλο ride, και γιατί σίγουρα έστω για ένα λεπτάκι ζυμώθηκε στον εγκέφαλό τους το γιατί θα σκεφτούν και δεύτερη φορά πριν κάνουν το ρατσισιτικό σχολιάκι τους.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ένα ζευγάρι καλεί οδηγό Lyft στην Πενσυλβάνια. Οδηγός φτάνει στο σημείο και η γυναίκα μπαίνοντας στο αμάξι του λέει «είσαι λευκός», σοκαρισμένη. «Τι είναι αυτό;», της απαντάει εκείνος. «Με συγχωρείτε;». «Είσαι ένας φυσιολογικός τύπος. Μιλάς αγγλικά», του απαντάει, χτυπώντας ελαφρά τον ώμο του και ζητώντας του συγγνώμη. Τότε εκείνος της ζητάει να βγει από το αυτοκίνητο λέγοντάς της πως αυτό που του είπε ήταν εντελώς ανάρμοστο. Ναι, δεν το άφησε να πέσει κάτω. Τη ρώτησε και ποια θα ήταν η διαφορά αν δεν ήταν λευκός.

Η γυναίκα σοκαρισμένη τον ρωτάει αν μιλάει σοβαρά. Τότε εμπλέκεται ο σύντροφός της και δημιουργείται ένας σύντομος διαπληκτισμός με τον οδηγό. Μετά τέλος. Ο ρατσισμός πήρε το μάθημά του, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως άργησε κανένα μισάωρο να πάει για ύπνο.

Ο οδηγός ονομάζεται James Bode και ανέβασε το περιστατικό, το οποίο καταγράφηκε από την κάμερα του αυτοκινήτου του, στον λογαριασμό του στο Facebook. “Έχει κατατεθεί αναφορά (μόνο εξαιτίας της απειλής), δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί αυτό να κάνει κάτι… αν με κάνετε να νιώσω άβολα, οπωσδήποτε θα κάνω το ίδιο, ειδικά στο αμάξι μου ή την ιδιοκτησία μου», έγραψε, αφού διευκρίνισε πως τον κάλεσε στο σημείο μια “Jackie”.

Aκόμα πιο ιδιαίτερο κάνει το περιστατικό το γεγονός ότι ο Bode δεν δείχνει να έχει καμία πρόθεση να κουνήσει το δάχτυλο σε σοσιαλμιντιακό επίπεδο. Έχει αρνηθεί να σχολιάσει το περιστατικό σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ σε follow up ανάρτησή του δείχνει να ενοχλείται που δέχεται συγχαρητήρια για το απολύτως αυτονόητο.