Δεν γίνεται να διαβάζει κανείς όλα όσα γίνονται γνωστά για το bullying που δεχόταν ο Μάκης από τα παιδιά του σχολείου του και να μη νιώθει ένα σφίξιμο. Μια ενστικτώδη άρνηση ένα πλάσμα να βίωνε κάτι τέτοιο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που η υπόθεση του γιου τους έβαλε τη λέξη bullying σε κάθε σπίτι, έκαναν σαφές πως η κοινωνία έχει ευθύνες -και κοντή μνήμη αν μας ρωτάς- που δεν κατάφερε να προστατεύσει το παιδί που αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του.

Αναλυτικά ανέφεραν πως «όταν έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης μας, ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε εμείς και όλη η Ελλάδα τη λέξη bullying. Πιστεύαμε ότι τα βασανιστήρια που έγιναν στον Βαγγέλη μας, βασανιστήρια για τα οποία, όπως γνωρίζετε, καταδικάστηκαν οι υπαίτιοι, αλλά και ο θάνατος του παιδιού μας θα ήταν αποτρεπτικά από τα να ακούσουμε ξανά για βασανιστήρια σε άλλα παιδιά. Δυστυχώς, ο θάνατος του Βαγγέλη μας δεν έγινε φάρος για την κοινωνία μας. Η κοινωνία μας δεν μπόρεσε για ακόμα μια φορά να προστατεύσει ένα ακόμα παιδί που έπεσε θύμα bullying και έβαλε τέρμα στη ζωή του».

Συνέχισαν: «Η περίπτωση του Βαγγέλη μας βέβαια δεν είναι αυτοχειρία, όπως ξέρετε καλά, εκκρεμεί ακόμα δικαστικά η υπόθεση για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Εμείς το λιγότερο που μπορούμε να πούμε 7 χρόνια και 3 μήνες μετά τον θάνατο του Βαγγέλη μας, νιώθουμε θλίψη και διαπιστώνουμε ότι η κοινωνία μας επιβεβαιώνει καθημερινά ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει αξία. Ας αναλογιστούν αυτοί που πρέπει, ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά που συμβαίνουν».

 

Να αναφέρουμε πως ενώ οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο η αυτοκτονία του 14χρονου Μάκη να οφείλεται σε συμμετοχή του στο “blackout challenge”, οι συμμαθητές του παιδιού αναφέρουν πως ήταν θύμα bullying. Γινόταν δέκτης βίας από ομάδα παιδιών του σχολικού περιβάλλοντος, οι οποίοι τον χτυπούσαν, τον χλεύαζαν, του πετούσαν νεράντζια. Κάποια στιγμή του είχαν αποσπάσει και το κινητό του τηλέφωνο. Νέες πληροφορίες αναφέρουν πως το παιδί ξεσπούσε σε κλάματα κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ενώ είχε πει ότι δεν ήθελε να ζήσει άλλο. Την ίδια ώρα, συγκλονίζει η μαρτυρία συμμαθητή του, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι πριν από περίπου 3 μήνες ο Μάκης τον είχε ρωτήσει πως «αν πάθαινα κάτι ή αυτοκτονούσα τι θα έκανες»;