Ελλάδα, η χώρα του πολιτισμού, της Δημοκρατίας και των μικρών γεννητικών οργάνων. Να εξηγήσουμε: όπως λογικά θα έχετε δει σε διάφορα βιβλία, σε διάφορες φωτογραφίες και διάφορες ξεναγήσεις σε μουσεία, πολλά από τα αρχαιοελληνικά αγάλματα, έχουν μικρά πέη. Όμως υπάρχει λόγος γ’ αυτό, οι καλλιτέχνες της εποχής δεν ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν «α, ας κάνουμε έναν πελώριο, γυμνασμένο άντρα με μικρό μόριο έτσι για την αντίθεση».
Μια TikToker, η Ruby Reign, βρέθηκε να ξύνει το κεφάλι της όταν παρατήρησε τα δυσανάλογα μικρά μόρια στα ιστορικά μας αγάλματα, οπότε ανέλαβε να εξετάσει το ζήτημα και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που της δημιουργήθηκαν. «Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τόσα πολλά από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα έχουν κολοσσιαία μυώδη διάπλαση και όμως ένα μικροσκοπικό μόριο;» ρώτησε σε ένα βίντεο που κοινοποίησε στον λογαριασμό της στο TikTok.
Ενώ στις μέρες μας η στάση μας απέναντι σχεδόν σε οτιδήποτε -ειδικά τα πέη- φαίνεται να είναι το «όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο», η έρευνα της Ruby έδειξε ότι δεν ήταν πάντα έτσι. Στην Αρχαία Ελλάδα σίγουρα δεν ήταν. «Αυτό που δεν ήξερα ήταν ότι οι Έλληνες συχνά παρουσίαζαν τους εχθρούς τους, τους Αιγύπτιους, τα πλάσματα της σάτιρας, ακόμα και τους ανόητους στις κωμωδίες με μεγάλα πέη, οπότε ήταν πολύ αρνητικό να έχουν μεγάλο μόριο, κάτι που δεν ισχύει σήμερα».
Σε αυτό το σημείο, πιθανότατα είστε απολύτως απελπισμένοι να μάθετε γιατί οι ήρωες της αρχαίας Ελλάδας απαθανατίστηκαν με μικρά μόρια. Ίσως και όχι, αλλά εδώ που φτάσαμε, θα το αποκαλύψουμε. Λοιπόν, η Ruby ισχυρίστηκε ότι όλα έχουν να κάνουν με το πώς έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις, λέγοντας ότι «αποδεικνύεται ότι στην Αρχαία Ελλάδα, το να έχεις μικρότερο μόριο θεωρούνταν σημάδι αρετής, ευγένειας, αυτοελέγχου και πειθαρχίας. Εν τω μεταξύ, το να έχεις ένα μεγαλύτερο, ήταν σημάδι λαγνείας, λαίμαργων ορέξεων και βαρβαρότητας, κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί είναι κάτι εντελώς διαφορετικό συγκριτικά με το τώρα».
Τα μίνι κλιπ της Ruby έχουν συγκεντρώσει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια προβολές, με πολλά άτομα να ενθουσιάζονται με αυτές τις χρήσιμες(;) πληροφορίες. Τέλος πάντων, η Ruby κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεταβαλλόμενη αντίληψή μας για το μέγεθος φωτίζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντικειμενική ομορφιά, αλλά, αλήθεια, πώς ένας τεράστιος αριθμός χρηστών του TikTok ένιωσε την ανάγκη να ασχοληθεί με τα γεννητικά όργανα των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων;
@rubysaysstuff I sound like some kind of wannabe professor but I found this kinda interesting #foryou #historytok #ancientgreece #fyp #history #randomfacts ♬ original sound – Ruby.Reign