Τις τελευταίες ημέρες, το Χαμόγελο του Παιδιού εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον και τη λειτουργία του, με αφορμή τον Νόμο 4921/2022 (Άρθρο 67) αναφορικά με τους Όρους Λειτουργίας φορέων Κοινωνικής Προστασίας. Όπως όλα δείχνουν, πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι να διασφαλιστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ).

Ο νόμος προβλέπει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορέων κοινωνικής προστασίας παύση Δ.Σ., τεράστια πρόστιμα, ποινή φυλάκισης, καθώς και άλλα πειθαρχικά μέτρα.

Τα δεδομένα σε ό,τι αφορά το «Χαμόγελο του Παιδιού» και το πώς αυτό επηρεάζεται από τον Νόμο, σύμφωνα με τα στελέχη και τους συμβούλους του:

  • Γίνεται ένας διαχωρισμός μεταξύ των δομών Δημόσιων (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – ΝΠΔΔ), των εκκλησιαστικών και των Ιδιωτικών (Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου – ΝΠΙΔ).
  • Δίνεται μεγάλη έμφαση στις κτιριακές υποδομές και καμία ιδιαίτερη αναφορά για κοινωνική ένταξη.
  • Προβλέπονται σειρά κτιριακών προϋποθέσεων και στελέχωση των δομών με φύλακες σαν να μιλάμε για φυλακές.
  • Υπαγορεύεται η φιλοξενία σε Δημόσιες δομές (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – ΝΠΔΔ) και εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα και μετά από τεράστια ταλαιπωρία του παιδιού διερεύνηση φιλοξενίας του σε ιδιωτικό χώρο φιλοξενίας. Σε κάθε περίπτωση δεν κινείται με γνώμονα το καταλληλότερο πλαίσιο για την περίπτωση του παιδιού.
  • Η αποκατάσταση μέσω υιοθεσίας και αναδοχής αντιμετωπίζεται σαν αριθμός και με μόνο γνώμονα την εξατομικευμένη φροντίδα για το τραυματισμένο παιδί.
  • Τα νέα δεδομένα οδηγούν σύμφωνα με την ΜΚΟ στο να κλείσουν τρία σπίτια ημερήσιας φροντίδας στα οποία φιλοξενούνται παιδιά που επιστρέφουν κάθε εβδομάδα στους γονείς τους μέχρι να επανενωθούν μόνιμα αλλά και έντεκα ακόμα σπίτια μόνιμης φιλοξενίας παιδιών, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Θέση στο θέμα που έχει προκύψει πήρε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος έκανε γνωστό το ζήτημα κάποια 24ωρα πριν τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πλαισιωμένος από εισαγγελείς, ακαδημαϊκούς, διεθνή στελέχη με εμπειρία στα ζητήματα παιδικής προστασίας αλλά ακόμα και έναν πολιτικό μηχανικό, γνώστη των κτηριακών προδιαγραφών. «Στον βωμό της αποϊδρυματοποίησης, που κι εμείς πρεσβεύουμε, έρχεται να κλείσει κάποια ιδιωτικά και φυσικά να αφήσει στο απυρόβλητο τα δημόσια και εκκλησιαστικά σπίτια που φιλοξενούν παιδιά», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος αναφορικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων ιδιωτικών δομών για παιδιά.

“Διαχωρισμός ιδιωτικών φορέων και δημόσιων και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων”

Σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό ιδιωτικών φορέων και δημόσιων και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, η Ξένη Δημητρίου, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Χαμόγελου του Παιδιού, ανέφερε: «Δεν γίνεται να ξεχωρίζεις τα παιδιά που ζουν σε ιδιωτικούς φορείς και τα παιδιά που ζουν σε δημόσιες δομές και εκκλησιαστικά ιδρύματα. Αν κανείς ήταν ειλικρινής με τον εαυτό του, θα έπρεπε να ξεκινάει από τις δημόσιες δομές που είναι στο χέρι του να τις αλλάξει. Και μετά αν θέλει να υποχρεώσει τις ιδιωτικές δομές να ακολουθήσουν το παράδειγμα.»

Ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μελέτης Μουστάκας από την πλευρά του είπε ότι «παραβιάζει την αρχή της καλής νομοθέτησης». Επιπλέον, σημείωσε ότι «το Σύνταγμα δεν αποκλείει την ιδιωτική πρωτοβουλία» στα ζητήματα της παιδικής προστασίας και προσέθεσε ότι «η χώρα μας έχει υποχρεώσεις και από τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Ανηλίκων, όπως και από το Ενωσιακό Δίκαιο» τα οποία πρέπει εξίσου να ληφθούν υπόψη.

Επί των κτηριακών ζητημάτων, τοποθετήθηκε λεπτομερώς ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Γραμματικός θέτοντας το ρητορικό ερώτημα «έχει αναλογιστεί κανείς από τους συντάκτες της απόφασης πόσα τετραγωνικά χρειάζονται για να γίνουν αυτά που υπαγορεύονται;» αν και αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην παρατήρηση ενός εκ των παριστάμενων ενηλίκων που μεγάλωσαν σε σπίτι του «Χαμόγελου» που τόνισε ότι αυτό που περιγράφεται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει τη μορφή και τη διάταξη ιδρύματος, ενώ τώρα οι δομές του «Χαμόγελου» έχουν τη μορφή και διάταξη σπιτιού, όπως όλα τα σπίτια.