Δυστυχώς, μία ακόμη άσχημη είδηση που αφορά ένα νεαρό παιδί έγινε γνωστή τις τελευταίες ώρες: Το βράδυ της Παρασκευής, ένας 13χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος στο δωμάτιό του στα Κάτω Πατήσια από τους γονείς του και οι αρχές έχουν κινητοποιηθεί για να βρουν τι οδήγησε τον ανήλικο στην αυτοχειρία. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η πιθανή συμμετοχή του σε ένα «παιχνίδι», το γνωστό «Blackout challenge» της ιδιαίτερα δημοφιλούς πλατφόρμας TikTok.

Όπως ανέφερε ο Σταύρος Μπαλάσκας στο ΣΚΑΪ, την υπόθεση έχει αναλάβει η Δίωξη Ηλεκτρονική Εγκλήματος ενώ έχει ήδη υποβληθεί μήνυση στην πλατφόρμα. Ο 13χρονος αθλητής του Παγκρατίου, μάλιστα, θα συμμετείχε στους πανελλήνιους αγώνες στο Λουτράκι το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

 
Ο προπονητής της ομάδας του «Θησέα Κάτω Πατησίων», μιλώντας στο loutraki365.gr απέκλεισε το ενδεχόμενο ο 13χρονος να έχει πέσει θύμα bullying, λέγοντας πως «ήταν ένα αγαπητό παιδί και αληθινό “θηρίο” με ύψος περίπου 1,70 και πολύ μεγάλη μυϊκή διάπλαση. Κανείς δεν θα μπορούσε, πιστεύω, να του κάνει bullying. Λίγες ώρες μετά, έμαθα το περιστατικό. Ειλικρινά, δεν μπορώ να το πιστέψω. Το παιδί ήταν πάντα ευδιάθετο. Δεν αντιμετώπιζε κανενός είδους ψυχολογικά προβλήματα. Πιστεύω ότι αν είχε κάτι, θα μου το είχε πει. Περνούσαμε πολλές ώρες μαζί κάθε εβδομάδα, καθώς και ο ίδιος ήταν αθλητής στην ομάδα μου…».

Τι είναι το “Blackout Challenge” του Tiktok

Οι αστυνομικοί που μπήκαν στο δωμάτιο, βρήκαν δίπλα από τον 13χρονο το κινητό του τηλέφωνο και εικάζουν ότι αυτό θα δώσει τις απαντήσεις για την αιτία της τραγωδίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που την υπόθεση ανέλαβε ήδη η Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται το TikTok και το «Blackout challenge», ένα «παιχνίδι» που ενθαρρύνει όσους συμμετέχουν να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους την ώρα που τραβούν βίντεο, με κορδόνια ή καλώδιο, μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους στη συνέχεια να το ανεβάσουν στο TikTok. Οι κίνδυνοι από το παιχνίδι είναι σοβαροί καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες, ακόμα και να αποβεί μοιραίο.

Η Νάιλα Άντερσον, βρέθηκε αναίσθητη στην κρεβατοκάμαρά της στα προάστια της Φιλαδέλφειας στις 7 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με καταγγελία που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. Πέρασε πέντε ημέρες σε μονάδα εντατικής θεραπείας παιδιατρικών προτού υποκύψει. Η οικογένεια της Άντερσον κατηγόρησε την πλατφόρμα για μάρκετινγκ ενός ελαττωματικού προϊόντος και αμέλεια, αναφέροντας στη μύ μήνυσή τους ότι το επικίνδυνο «παιχνίδι» εμφανίστηκε στα προτεινόμενα του νεαρού κοριτσιού.

Στις αρχές του 2021, όταν το «Blackout challenge» άρχισε να διαδίδεται, το ΤikTok είχε ανακοινώσει ότι «δεν επιτρέπουμε περιεχόμενο που ενθαρρύνει, προωθεί ή εξυμνεί επικίνδυνη συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό και οι ομάδες μας εργάζονται επιμελώς για να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν περιεχόμενο που παραβιάζει την πολιτική μας».