Περίεργοι καιροί αυτοί που ζούμε, δεν χωρά καμία αμφιβολία σε αυτό. Όλα πλέον περνούν από ένα ειδικό φίλτρο το οποίο, σε βάθος χρόνου, θα δούμε αν όντως είναι καλό που χρησιμοποιείται σε βαθμό που αλλάζει σταδιακά ότι θεωρούσαμε δεδομένο ή «σωστό». Πάντως, όλα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο και μία από τις τελευταίες αλλαγές έχει να κάνει με τη λέξη «καράφλας». Όχι στη χώρα μας, στη Βρετανία, αλλά γιατί μας αρέσει να οικειοποιούμαστε καταστάσεις, σύντομα μπορεί να έρθει και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Daily Mail λοιπόν, όλα ξεκίνησαν όταν ένας εργαζόμενος με το όνομα Τόνι Φιν απολύθηκε τον περασμένο Μάιο από την κατασκευαστική εταιρεία στην οποία εργαζόταν για 24 ολόκληρα χρόνια. Ο άνδρας έκανε μήνυση κατά της εταιρείας και υποστήριξε ότι είχε δεχθεί μια σειρά από ανάρμοστες συμπεριφορές, ακόμα και σεξουαλική παρενόχληση. Όπως είπε, μάλιστα, ο ανώτερος του τον είχε χαρακτηρίσει «καραφλό μ@λ@κα», με το δικαστήριο να πρέπει να δώσει μια απάντηση στο αν η συγκεκριμένη φράση είναι απλώς προσβλητική ή υπονοεί κάτι περισσότερο.

 

via GIPHY

Οι τρεις δικαστές αναφέρουν ότι «κατά την κρίση μας, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της λέξης “φαλακρός” αφενός και του προστατευόμενου χαρακτηριστικού του φύλου. Ο δικηγόρος της εταιρείας σωστά ανέφερε ότι και οι γυναίκες όπως και οι άντρες χάνουν μαλλιά. Παρόλα αυτά, για τα τρία μέλη αυτού του δικαστηρίου, είναι σαφές ότι η απώλεια είναι πολύ πιο συνήθης στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Και βρίσκουμε πως έχει άμεση σχέση με το φύλο».

Τι αποφάσισε το δικαστήριο; «ως εκ τούτου αποφασίζει πως η αναφορά στο θύμα σαν “καραφλό μ@λ@κα.” ήταν ανάρμοστη συμπεριφορά, παραβίαση της αξιοπρέπειας του ενάγοντος, δημιούργησε απειλητικό περιβάλλον για εκείνο, έγινε με πρόθεση και ήταν συνδεδεμένο με το φύλο του ενάγοντος».

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης όμως είναι ότι το δικαστήριο ενσωμάτωσε στην απόφαση προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου όπου άνδρας καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση επειδή σχολίασε το μέγεθος του στήθους μιας συναδέλφου του. Ο επόπτης «έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο ώστε να πληγώσει το θύμα μιλώντας για την εμφάνισή του, κάτι που συχνά συμβαίνει μεταξύ ανδρών».