Σκεφτείτε τι έγινε τον χειμώνα, λίγο πριν και λίγο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το μόνο που ακούγαμε σε καθημερινή βάση ήταν το γνωστό πια «ήρθα σε επαφή με κρούσμα» ή «έχω κόβιντ». Σκεφτείτε επίσης πόσοι φίλοι, συγγενείς, ακόμα και μέλη της οικογένειάς σας που ζείτε στο ίδιο σπίτι κόλλησαν τον ιό που εδώ και 2+ χρόνια μας έχει κάνει τη ζωή άνω κάτω. Ναι, σχεδόν όλοι έχουμε περάσει από αυτή τη φάση, με τη διαφορά πως κάποιοι στάθηκαν τυχεροί(;) και τη γλίτωσαν. Όχι τίποτα άλλο, κατάφεραν να κάνουν και γιορτές. Πώς κατάφεραν όμως αυτοί οι λίγοι πλέον να μην βγουν θετικοί στον κορονοϊό ενώ ήρθαν κοντά, υπερβολικά κοντά με κάποιο κρούσμα;

Η Μισέλ Γκριν, δύο μηνών έγκυος στο δεύτερο παιδί της λίγο πριν από τα αξέχαστα αυτά Χριστούγεννα, είπε στον σύντροφό της που διαγνώστηκε θετικός να κλειστεί στον ξενώνα και να μην βγει έξω. Και οι δύο ήταν εμβολιασμένοι, η Γκριν, όμως, όπως είπε στην Washington Post, δεν κόλλησε. Και δεν είναι η μόνη.

via GIPHY

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ερευνούν πώς ένας αριθμός ανθρώπων όπως η Γκριν, που ολοένα και μειώνεται, έχουν καταφέρει να αποφύγουν τον κορονοϊό εδώ και πάνω από δύο χρόνια, παρότι τα κρούσματα εκτινάχθηκαν σε αριθμούς ρεκόρ τον χειμώνα, εξαιτίας της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι μελετώντας ανθρώπους που έχουν αποφύγει τη μόλυνση ενδεχομένως να βρουν στοιχεία, ίσως κρυμμένα στα γονίδιά τους, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αποτραπεί η μόλυνση άλλων ή να βρεθεί πιο αποτελεσματική θεραπεία για εκείνους που έχουν ήδη νοσήσει. 

Ο Αντράς Σπάαν, κλινικός μικροβιολόγος στο Rockefeller University της Νέας Υόρκης, που είναι επικεφαλής έρευνας για γενετικό υλικό το οποίο ευθύνεται για την ανθεκτικότητα απέναντι στον κορονοϊό, λέει ότι «αυτό που ψάχνουμε είναι πιθανές πολύ σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις με πολύ μεγάλο αντίκτυπο στο άτομο». Στη διεθνή μελέτη, αναφέρει ο Σπάαν, ήδη μετέχουν 700 άτομα και παρακολουθούνται πάνω από 5.000 άνθρωποι που έχουν εμφανιστεί ως πιθανόν άνοσοι στη μόλυνση από κορονοϊό.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ανοσία στον κορονοϊό, αλλά η Tζένιφερ Νούζο, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Brown University School λέει πως μια υπόθεση θα μπορούσε να είναι ότι κάποιοι έχουν λιγότερους υποδοχείς στη μύτη, στον λάρυγγα και τους πνεύμονες. Άλλες πιθανές εξηγήσεις θα μπορούσε να είναι προγενέστερη έκθεση σε σχετικό ιό ή απλά ότι έχουν γεννηθεί με ανοσοποιητικό σύστημα που καταπολεμά καλύτερα τον SARS-CoV-2.