Για αρχή, τι είναι το φλερτ; «Το φλερτ περιλαμβάνει διαφορετικά σήματα που στέλνουν οι άνθρωποι ο ένας στον άλλο. Γίνεται για να προσελκύσει πιθανούς συντρόφους. Άντρες και γυναίκες φλερτάρουν και οι δύο για να τραβήξουν την προσοχή ενός επιθυμητού συντρόφου και ίσως για να επιτύχουν ένα σεξουαλικό ή ρομαντικό αποτέλεσμα από αυτό». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο καθηγητής Leif Edward Ottesen Kennair. Από την άλλη, ο T. Joel Wade, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Bucknell των ΗΠΑ, λέει ότι «το φλερτ μπορεί να γίνει προφορικά όσο και μη λεκτικά».

Ας πάμε τώρα στα σημαντικά. Μερικοί άνθρωποι είναι ειδικοί στο φλερτ. Ίσως ο κολλητός σας ή η κολλητή σας. Κάποιοι άλλοι, εμείς δηλαδή, μπορεί και να μην φλερτάρουμε συχνά ή να αποτυγχάνουμε θεαματικά όταν κάνουμε μια απόπειρα. Όλα στο παιχνίδι είναι. Ποιο είδος φλερτ λειτουργεί καλύτερα, όμως και πώς θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να φλερτάρουμε με επιτυχία; Μία ερευνητική ομάδα από το NTNU, το Πανεπιστήμιο Bucknell στην Πενσυλβάνια και το State University of New York στο Όσγουεγκο, δίνει την απάντηση.

via GIPHY

Μια συγκεκριμένη τεχνική φλερτ λειτουργεί σχεδόν πάντα για όλους και σε κάθε περίσταση. «Αυτό που είναι πιο αποτελεσματικό εξαρτάται από το φύλο σας και αν ο σκοπός του φλερτ είναι μια μακροπρόθεσμη ή βραχυπρόθεσμη σχέση», λέει ο Leif Edward Ottesen Kennair, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του NTNU. Ο Kennair ανήκει σε μια ερευνητική ομάδα που έχει μελετήσει το φλερτ στη Νορβηγία και τις ΗΠΑ. Κάτι ξέρει παραπάνω.

Τι λειτουργεί περισσότερο λοιπόν; Ας δούμε πρώτα τι λειτουργεί μερικές φορές, αλλά όχι πάντα και όχι για όλους. Το πιο ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιο του φλερτ μπορεί να αποτελεί έκπληξη για όσους δεν το έχουν. Αυτό το όπλο λειτουργεί σχεδόν πάντα σε κάποιο βαθμό για όλους. Είναι το χιούμορ. Γελάσατε και εσείς, ε; «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το χιούμορ ή το να μπορείς να κάνεις ένα άλλο άτομο να γελάσει είναι πιο αποτελεσματικό για τους άνδρες που αναζητούν μια μακροχρόνια σχέση. Είναι λιγότερο αποτελεσματικό για τις γυναίκες που αναζητούν ένα one night stand. Αλλά το γέλιο ή το γέλιο με τα αστεία του άλλου είναι μια αποτελεσματική τακτική φλερτ και για τα δύο φύλα», λέει ο Kennair.

«Δεν είναι μόνο αποτελεσματικό να είσαι αστείος, αλλά για τις γυναίκες είναι πολύ σημαντικό να δείχνεις στον πιθανό σύντροφό σου ότι πιστεύεις ότι είναι αστείος», πρόσθεσε η Rebecca Burch, συν-συγγραφέας της έρευνας. Εάν χρειάζεται να φλερτάρετε, αλλά δεν είστε σίγουροι για το πώς να προχωρήσετε, τότε το χιούμορ είναι κάτι που πρέπει να προσθέσετε στην εργαλειοθήκη σας. Αλλά ίσως δεν πρέπει να ξεκινήσετε με αυτό. «Το χαμόγελο και η οπτική επαφή είναι σημαντικά. Στη συνέχεια, μπορείτε να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας στο φλερτ από αυτή τη βάση, χρησιμοποιώντας πιο προηγμένες τακτικές», προσθέτει ο Kennair.