Τεκνοθεσία και γάμος ομόφυλων ζευγαριών; Πες το ναι. Η καμπάνια με τίτλο «Πες το Ναι» είναι μια πανελλήνια καμπάνια για την ισότητα στον γάμο με συλλογή υπογραφών που πραγματοποιεί το περιοδικό Antivirus.

Το σενάριο για το βίντεο της καμπάνιας είναι του Γιώργου Καπουτζίδη και δείχνει ομόφυλα ζευγάρια σε τέσσερις διαφορετικές εποχές (1952, 1974, 2004, 2022) ενώ ακούγεται η φράση «ήμασταν πάντα εδώ». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θανάσης Τσιμπίνης.

Πριν μερικούς μήνες, ο ηθοποιός Μιχάλης Οικονόμου μιλούσε στο Provcateur για αυτό ακριβώς το ζήτημα, της ισότητας στο γάμο, με αφορμή το γεγονός ότι ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ότι υπέγραψε με τον σύντροφό του σύμφωνο συμβίωσης. “Θεώρησα ότι και αυτό το βήμα (σ.σ. στη σχέση δύο ανθρώπων) είναι ένα κομμάτι που καλό είναι να το δει η κοινωνία ότι υπάρχει. Και γι’ αυτό έκανα τη διευκρίνιση στη συνέχεια, επειδή αρχικά τα sites έγραφαν ότι ήταν γάμος. Δεν υπάρχει γάμος στα ομόφυλα ζευγάρια, υπάρχει σύμφωνο συμβίωσης. Ο πολιτικός γάμος είναι κάτι που έπεται να γίνει και ελπίζουμε να γίνει. Μαζί με την τεκνοθεσία. Αυτό εκκρεμεί. Αυτά τα προβλήματα με καίνε. Θέλω να μιλάω για αυτά”.

Την έντονη αντίδραση επτά ιερέων προκάλεσε η νέα καμπάνια

Με επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι ιερείς χρησιμοποιούν τη φράση «η ομοφυλοφιλία δεν είναι θεμιτή σεξουαλική επιλογή, αλλά παρέκκλιση και διαστροφή της φύσεως» και προσθέτουν ότι είναι «θανάσιμο σαρκικό αμάρτημα».

«Ήμασταν πάντα εδώ» ξεκινά το βίντεο της καμπάνιας

Τον Απρίλιο του 2001, η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο. Εικοσιένα χρόνια μετά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το δικαίωμα  αυτό είναι πλήρως κατοχυρωμένο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, εξασφαλίζοντας και το δικαίωμα στην παιδοθεσία.

Στις χώρες αυτές δεν ανήκει η Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζει επισήμως τις οικογένειες από άτομα του ίδιου φύλου, «αντιμετωπίζοντας τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ως πολίτες β’ κατηγορίας», όπως σημειώνουν οι εμπνευστές της πανελλήνιας καμπάνιας «Πες το Ναι!». Με την πανελλήνια καμπάνια «Πες το Ναι!», το περιοδικό ANTIVIRUS, προωθεί το πάγιο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για ισότιμη πρόσβαση στον γάμο και την τεκνοθεσία.

Ισότητα στον Γάμο

«Είναι στο μέλλον που χτίζουμε εκεί που βρίσκουμε ένα νέο νόημα σε ό,τι νιώθουμε οικείο, στην οικογένεια και την αγάπη. Ο γάμος που διεκδικούμε είναι μια γιορτή αναγνώρισης και μία δήλωση ότι οι ζωές μας και τα αισθήματα μας υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Και είναι η στιγμή να υπάρχουν και να αναγνωρίζονται ισότιμα» γράφουν οι εμπνευστές της καμπάνιας και ήδη υπογράψαμε.

Η “Πανελλήνια Καμπάνια για την Ισότητα στον Γάμο” σε συντονισμό και υλοποίηση της Homo Evolution, έχει ως κεντρικό σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από το αίτημα για ισότητα στο δικαίωμα στον γάμο στην Ελλάδα για τα ομόφυλα ζευγάρια, μέσα από την άμβλυνση ή/και άρση των στερεοτύπων, του στίγματος και της ομοφοβίας. Ο νόμος δεν επιτρέπει τη σύναψη πολιτικού γάμου από ομόφυλα ζευγάρια, εντούτοις δεν είναι δυνατή η από κοινού τεκνοθεσία ή και αναγνώριση οικογενειακών δεσμών. Αυτήν την ανισότητα καλείται να αναδείξει η καμπάνια και να ευαισθητοποιήσει την ευρύτερη κοινότητα πάνω στο ζήτημα.

 «Πες το ναι!», γιατί καμία οικογένεια δεν είναι λιγότερο σημαντική! Μπες στο pestonai.gr και υπόγραψε για την ισότητα στον γάμο.