Η πληροφορία πως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ανατρέψει την απόφαση του 1973, με την οποία νομιμοποιήθηκε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, έβγαλε όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά κάθε πλάσμα που αντιλαμβάνεται πως κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε ανυπαρξία αυτοδιάθεσης, στους δρόμους. 13 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ήδη φέρει στο πολιτικό παρόν τους προκλητικά νομοσχέδια, με τα οποία λίγο πολύ, το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν τι θα κάνουν με τα σώματά τους, έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Ως απάντηση σε αυτά τα «νέα» -παράδοξο να θεωρείται νέο κάτι που μοιάζει από τον μεσαίωνα φερμένο- διαδηλωτές κατέκλυσαν τη Foley Square της Νέας Υόρκης για να εκφράσουν την εναντίωσή τους, μέσα από τα συνθήματα και τα πλακάτ τους. Η συγγραφέας και ακτιβίστρια, Λίντι Γουέστ, τοποθετούμενη επί του ζητήματος στο The Daily Show, έγινε viral. Όχι άδικα. «Όσοι εναντιώνονται στην επιλογή δεν προσπαθούν να σταματήσουν τις αμβλώσεις. Προσπαθούν να νομοθετήσουν το ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να κάνει έκτρωση. Το μόνο που θα κάνει η ποινικοποίηση των εκτρώσεων είναι να κρατήσει τους ανθρώπους παγιδευμένους στην φτώχεια για γενιές. Αυτός είναι ο στόχος, και αν αυτός δεν ήταν ο στόχος, τότε θα ξόδευαν τον χρόνο και τα χρήματά τους σε κατανοητή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, δωρεάν περιορισμό γεννήσεων και δωρεάν αντισύλληψη», είπε.

Ένα κείμενο έχει επίσης κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Επίσης όχι άδικα:

«Δεν έχει σημασία. Δεν έχει σημασία πότε ξεκινάει η ζωή. Δεν έχει σημασία αν ένα έμβρυο είναι άνθρωπος ή όχι. Η όλη διαφωνία είναι ένας περισπασμός, ένα επιχείρημα που κανείς δεν μπορεί να κερδίσει και που δεν θα μπορούσε να μετράει λιγότερο.

Δεν έχει σημασία είτε μιλάμε για ένα γονιμοποιημένο ωράριο, ή για ένα έμβρυο, ή για ένα μωρό, ή για ένα πεντάχρονο, ή για έναν ογκολόγο παιδιατρικής που κέρδισε βραβείο Νόμπελ.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το σώμα σου, ενάντια στη θέλησή σου, ακόμα και για να σώσει τη ζωή του ή τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου.

Αυτό είναι.

Αυτή είναι η διαφωνία.

Δεν μπορείς να εξαναγκαστείς να δωρίσεις αίμα, ή μυελό των οστών ή όργανα, παρόλο που χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο σε λίστες αναμονής.

Δεν μπορούν καν να περισυλλέξουν τα όργανά σου μετά τον θάνατό σου χωρίς τη ρητή, γραπτή, προθανάτια άδειά σου.

Το να αρνείσαι στις γυναίκες το δικαίωμα στην άμβλωση σημαίνει πως έχουμε λιγότερη αυτονομία στα σώματά μας από ό,τι ένα πτώμα».

Όσο στηρίζουμε το δικαίωμα των γυναικών σε κάθε άκρη του πλανήτη, να μπορούν να νιώθουν πως το σώμα τους τους ανήκει, συγκεντρώσαμε κάποια από τα πλακάτ τους από τη συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη. Μερικά μας ξύπνησαν από τον λήθαργο του doom scrolling.