Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς social media; Επίσης, μια άλλη, κάπως υπαρξιακή ερώτηση: Τι θα ήμασταν χωρίς τα social media, χωρίς τα stories που δείχνουν (;) πόσο ωραία περνάς στο μπαρ που βγήκες για ποτό, την αναζωογονητική σου βόλτα στη φύση και το καλοσχηματισμένο σου κορμί κατά τη διάρκεια της άσκησης; Ας μην το αναλύσουμε περισσότερο γιατί ίσως σχηματιστεί μια μαύρη τρύπα στο στέρνο μας, σημάδι του κενού που θα προέκυπτε αν κάποιος, έτσι ξαφνικά, έβαζε «λουκέτο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ας το ελαφρύνουμε λοιπόν και ας υποθέσουμε ότι κάνεις ένα διάλειμμα μόλις μίας εβδομάδας μακριά από καρδιές, αντιδράσεις και thumbs up. Τι αντίκτυπο θα είχε αυτή η κίνηση στην καθημερινότητά σου; Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ (Ηνωμένο Βασίλειο), όλα θα γίνουν καλύτερα. Για ορισμένους συμμετέχοντες στη μελέτη, η αποχή σήμαινε ότι απελευθέρωναν περίπου εννέα ώρες της εβδομάδας τους, τις οποίες διαφορετικά θα ξόδευαν κάνοντας σκρόλονγκ σε Instagram, Facebook, Twitter και TikTok. Τι κέρδισαν; Την ηρεμία τους.

Τα αποτελέσματά τους που δημοσιεύθηκαν σήμερα (Παρασκευή 6 Μαΐου 2022) στο αμερικανικό περιοδικό Cyberpsychology, Behavior and Social Networking, υποδεικνύουν ότι μόνο μια εβδομάδα εκτός κοινωνικής δικτύωσης βελτίωσε το συνολικό επίπεδο ευεξίας των ατόμων, καθώς και μείωσε τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

via GIPHY

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κατά την έναρξη της μελέτης περνούσαν κατά μέσο όρο 8 ώρες την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μία εβδομάδα αργότερα, οι συμμετέχοντες που κλήθηκαν να κάνουν το «διάλειμμα» είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην ευημερία, την κατάθλιψη και το άγχος από εκείνους που συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποδηλώνοντας ένα βραχυπρόθεσμο όφελος.

«Γνωρίζουμε ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τεράστια και ότι υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία, οπότε με αυτήν τη μελέτη, θέλαμε να δούμε αν το να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να κάνουν ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη στην ψυχική υγεία. Πολλοί από τους συμμετέχοντες μας ανέφεραν θετικά αποτελέσματα από το να είναι εκτός κοινωνικής δικτύωσης με βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο άγχος συνολικά. Αυτό υποδηλώνει ότι ακόμη και ένα μικρό διάλειμμα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο», υποστήριξαν οι μελετητές.

Τι λες, αντέχεις;