Ζούμε την εποχή του cancel, της απόλυτης ισοπέδωσης και της διαδικτυακής κατασπάραξης. Και αυτό είναι λογικό αν αναλογιστούμε ότι τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάμε μπροστά από μία οθόνη που αντικαθιστά, στην ουσία, την πραγματική ζωή με την εικονική. Σε ένα περιβάλλον λοιπόν που η μία είδηση παίρνει άμεσα τη θέση μιας άλλης, είναι αρκετά δύσκολο να σχηματίσουμε μια εμπεριστατωμένη άποψη για κάτι συγκεκριμένo και παράλληλα να βασισμένη σε επιχειρήματα που πέρασαν πρώτα από το αναγκαίο φίλτρο.

Έτσι, οδηγούμαστε από το ένα άκρο στο άλλο, «ακυρώνοντας» πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς τις περισσότερες φορές αυτό να είναι σωστό, παρασυρμένοι από το hype και τις απόψεις της μάζας. Με το που δημιουργείται το hashtag #cancel, δημιουργείται αυτόματα και μια κόκκινη γραμμή που στα social media δύσκολα διακρίνουμε αφού η συζήτηση δεν πατάει πάνω σε επιχειρήματα αλλά σε εύκολα σχόλια της στιγμής. Πόσες φορές έχουμε «ακυρώσει» κάποιον που απλά δεν μας έκανε εμάς προσωπικά και πόσες το πρόσωπο αυτό όντως έπραξε λάθος; Είπαμε, η κόκκινη γραμμή είναι εκεί, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να την εντοπίσουμε.

Από τα πιο γνωστά πεδία ακύρωσης, εκτός από το Twitter του Έλον Μασκ, είναι και το Reddit το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στο εξωτερικό και όχι τόσο στη χώρα μας. Εκεί, ο χρήστης TGYHJDFGH (δεν είναι ο κωδικός του Wi-Fi), θέλοντας να αναστατώσει τους χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας και να τους βάλει στο παιχνίδι, έκανε την εξής ερώτηση: «Ποιο αγαπημένο πρόσωπο της Ιστορίας θα έπρεπε να μισούμε;». Οι απαντήσεις, όπως ήταν φυσικό, ήταν πολλές και το Bored Panda τις συγκέντρωσε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Χριστόφορος Κολόμβος

via GIPHY

«Ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν ανακάλυψε τίποτα και προκάλεσε καταστροφές όπου πήγε».

Μητέρα Τερέζα

via GIPHY

«Ο πατέρας μου ήταν οδηγός ταξί στην Αυστραλία και ένας από τους πελάτες του ήταν ένας άντρας που είχε μεγαλώσει στο ορφανοτροφείο της Μητέρας Τερέζας. Είπε ότι τον χτυπούσε». Ένας άλλος χρήστης πρόσθεσε επίσης: Είχε εμμονή να εμποδίζει τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης εν καιρώ πολέμου να κάνουν αμβλώσεις. Συγκέντρωσε εκατομμύρια σε δωρεές και δεν τα ξόδεψε ποτέ για τα “σπίτια των φτωχών” της, τα οποία ήταν μολυσμένα από παράσιτα κράσπεδα. Αρνήθηκε τα παυσίπονα για τον ετοιμοθάνατο και τον άρρωστο επειδή πίστευε ότι ταλαιπωρία θα τον φέρει κοντά στον Θεό».

Ρόναλντ Ρίγκαν

via GIPHY

Μετέφερε περίπου 50-80 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη μεσαία τάξη στο 1%. Κατέστρεψε την Αμερική».

Coco Chanel

via GIPHY

«Ήταν κατάσκοπος των Ναζί».

Πάμπλο Πικάσο

via GIPHY

«Ήταν μισογύνης και κακοποίησε σεξουαλικά γυναίκες»

Μαχάτμα Γκάντι

via GIPHY

«Ήταν ρατσιστής με άτομα που είχαν σκουρόχρωμο δέρμα ή ήταν αφρικανικής καταγωγής». ΟΚ, δεν βγάζει λογική αυτό.

Έλβις Πρίσλεϊ

via GIPHY

«Αποπλάνησε ένα 14χρονο κορίτσι και κοιμήθηκε μαζί της κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του».

Στιβ Τζομπς

via GIPHY

«Φέρθηκε πολύ άσχημα στην οικογένεια του»

Άλφρεντ Χίτσκοκ

via GIPHY

«Φερόταν άσχημα στους ηθοποιούς και παρενόχλησε σεξουαλικά την Τίπι Χέντρεν».

Ουίνστον Τσόρτσιλ

via GIPHY

«Ξεκίνησε το Λιμό της Βεγγάλης που σκότωσε 3 εκατομμύρια ανθρώπους».