Κάθε πόλη στον κόσμο έχει τη δική της, μικρή ή μεγάλη ιστορία. Οι αρχαίες πόλεις, όμως, έχουν να μοιραστούν ακόμη περισσότερες ιστορίες και προσφέρουν αυτό που λέμε «πλούσια πολιτιστική κληρονομιά» τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στους τουρίστες που την επισκέπτονται για αυτό ακριβώς το λόγο. Συνήθως, έχουν μια συναρπαστική ιστορία, όμορφη αρχιτεκτονική και παρουσιάζουν το αποτύπωμα των εξελισσόμενων ανθρώπινων πολιτισμών με τις περισσότερες από αυτές να έχουν αντέξει στις δοκιμασίες του χρόνου, τις ανθρώπινες επιδρομές ή και πολέμους και φυσικά τις γεωγραφικές καταστροφές. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο που εξακολουθούν να ακμάζουν μέχρι σήμερα. Όχι, δεν είναι η Αθήνα στην πρώτη θέση αν και βρίσκεται στη λίστα.

Δαμασκός, Συρία – 11,000 χρόνια

Είναι επίσης η πρωτεύουσα του αραβικού πολιτισμού. Η Δαμασκός είναι η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο και έχει δει πολλούς από τους μεγάλους πολιτισμούς να ανεβαίνουν και να καταρρέουν. Σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες και ιστορικά στοιχεία, η Δαμασκός κατοικήθηκε για πρώτη φορά στο δεύτερο μισό της έβδομης χιλιετίας π.Χ. Είναι η αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη στον κόσμο και αποτελεί το εξέχον πολιτιστικό κέντρο του αραβικού κόσμου. Σήμερα, η Δαμασκός είναι μια μητροπολιτική περιοχή με περισσότερα από δύο εκατομμύρια κατοίκους και ονομάστηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Αραβικού κράτους το 2008.

Χαλέπι, Συρία – 8,000 χρόνια

Το Χαλέπι λειτουργεί ως πρωτεύουσα του Κυβερνείου του Χαλεπίου και κατοικείται συνεχώς για περισσότερα από 8.000 χρόνια. Είναι γεγονός ότι εκεί έχουν βρεθεί απομεινάρια ανθρώπινων οικισμών που χρονολογούνται από το 11.000 π.Χ. Το Χαλέπι βρίσκεται στην πραγματικότητα μεταξύ της Μεσογείου Θάλασσας και της Μεσοποταμίας και λόγω της γεωγραφικής του θέσης, έγινε σημαντικός εμπορικός κόμβος κατά την αρχαία εποχή. Ωστόσο, λόγω του πολέμου μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών που έχουν σκοτώσει χιλιάδες και έχουν αναγκάσει πολλούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, το Χαλέπι αντιμετωπίζει καταστροφές από το 2012.

Βύβλος, Λίβανος – 7,000 χρόνια

Βρίσκεται περίπου 42 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού. Η Βύβλος είναι η παλαιότερη και η μεγαλύτερη πόλη στο Κυβερνείο της Οροσειράς του Λιβάνου. Πιστεύεται ότι καταλήφθηκε για πρώτη φορά από ανθρώπους μεταξύ 8800 και 7000 π.Χ. και κατοικήθηκε συνεχώς από το 5000 π.Χ. Επίσης, είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι η πρώτη πόλη που έκανε εισαγωγή παπύρου στην Ελλάδα.

Άργος, Ελλάδα – 7,000 χρόνια

Το Άργος είναι η πόλη της Αργολίδα, στην Πελοπόννησο και είναι μια από τις παλαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνες, το Άργος παρέμεινε ουδέτερο σε όλη την ιστορία, και δεν συμμετείχε στους Ελληνοπερσικούς Πολέμους. Το Άργος φιλοξενεί σήμερα περίπου 22.000 κατοίκους όπως και πολλά αρχαία μνημεία.

Αθήνα, Ελλάδα – 7,000 χρόνια

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας μας. Βρίσκεται στην περιοχή της Αττικής και η αρχαιότερη ανθρώπινη παρουσία της φαίνεται να ξεκινά κάπου μεταξύ της 11ης και 7ης χιλιετίας π.Χ. Αυτή η πόλη είναι επίσης το «αρχαίο σπίτι» της φιλοσοφίας και η γενέτειρα των δυτικών πολιτισμών. Στην πραγματικότητα υπερηφανεύεται για κατοίκηση που χρονολογείται πολύ πριν από τις μέρες του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Η πόλη άντεξε στη δοκιμασία των καιρών και αποτέλεσε αντικείμενο πλήρους καταστροφής μετά τις επιδρομές των Δωριέων και των Περσών. Σήμερα, η Αθήνα είναι μια μεγάλη μητρόπολη και η αρχαιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης.