Πριν από μερικές ημέρες, μια ομάδα επιστημόνων μοιράστηκε μια νέα μελέτη που δείχνει πώς η ψιλοκυβίνη, η ψυχεδελική ένωση που βρίσκεται στα «μαγικά» μανιτάρια και όχι στα μανιτάρια πλευρώτους, θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές θεραπείες, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η συγκεκριμένη ένωση απελευθερώνεται πιο εύκολα από τα «αρνητικές σκέψεις» που προκαλούνται από την κατάθλιψη, «ανοίγοντας» τον εγκέφαλο του ασθενούς. Εντάξει, μην περιμένετε και τρίτο μάτι βέβαια.

Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου και η μελέτη περιελάμβανε δύο δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν λίγο λιγότεροι από 60 άτομα. Στη μία, οι συμμετέχοντες με κατάθλιψη «τρίπαραν» με την ψιλοκυβίνη ενώ στη δεύτερη συνέκριναν την ψιλοκυβίνη με το συμβατικό αντικαταθλιπτικό SSRI, για τη θεραπεία της γενικότερης κατάθλιψης. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ασθενείς έλαβαν τις θεραπείες παράλληλα με θεραπείες ομιλίας από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Τι διαφορά είχε το τριπάρισμα με τη ψιλοκυβίνη; Λοιπόν, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέιβιντ Νατ, επικεφαλής του Imperial Center for Psychedelic Research, το ταξίδι «άλλαξε τα εγκεφαλικά κυκλώματα που έχουν εγκλωβιστεί σε μοτίβα αρνητικής σκέψης».

via GIPHY

«Η διάθεση βελτιώνεται μέσα σε λίγες ώρες μετά το τριπ», υποστηρίζει ο Νατ, ωστόσο, η αύξηση της συνδεσιμότητας του εγκεφάλου δεν παρατηρήθηκε μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Για πολλούς ασθενείς, οι αλλαγές εξακολουθούσαν να υπάρχουν έως και τρεις εβδομάδες αργότερα και συνδέονταν με αυτοαναφερόμενες βελτιώσεις στην κατάθλιψή τους. Την επόμενη μέρα της δοκιμής, η θεραπεία ομιλίας (ή «συνεδρίες ολοκλήρωσης») βοήθησε στην κατανόηση των επιπτώσεών της και εκμεταλλεύτηκε τη μειωμένη ακαμψία στην εγκεφαλική δραστηριότητα για να «εδραιώσει νέους τρόπους σκέψης».

Σε μια εποχή που παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια αύξηση της κατάθλιψης και του άγχους (που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την πανδημία του κορονοϊού), αυτή η μελέτη σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την επικρατούσα αποδοχή των ψυχεδελικών ως επαναστατικής μορφής θεραπείας. Φυσικά, αυτή η ιδέα από μόνη της δεν είναι νέα. Η λεγόμενη «αναγέννηση των ψυχεδελικών» έχει δει ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και πέραν αυτής να διερευνούν τις θεραπευτικές δυνατότητες ουσιών, όπως η ψιλοκυβίνη, η DMT, η MDMA και η ayahuasca τα τελευταία χρόνια.

Σε όλη αυτή την έρευνα, τα ψυχεδελικά έχει αποδειχθεί ότι δρουν πιο γρήγορα και μπορούν επίσης να λειτουργήσουν σε άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί στα παραδοσιακά φάρμακα, συνεχίζει ο Νατ. «Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι μόνο μία ή λίγες δόσεις χορηγούνται στις περισσότερες ψυχεδελικές θεραπείες» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι καθημερινή η δόση όπως οι τρέχουσες θεραπείες. Αυτό σημαίνει πολύ λίγες αρνητικές επιπτώσεις».