Η ώρα είναι 8. Ξεκινάς να ετοιμάζεσαι. Παίζει ματσάρα σήμερα και το παρεάκι θα συναντηθεί στο σπίτι του κολλητού. Πίτσες, μπύρες και τα σχετικά. Πάει 8.30 και είσαι έτοιμος. Αράζεις στον καναπέ και σκρολάρεις στο κινητό. Για κανένα τεταρτάκι λες, όχι παραπάνω. Πότε πήγε 9.30 ούτε που το κατάλαβες. Πετάγεσαι από τον καναπέ και φεύγεις τρέχοντας. Ευτυχώς το σπίτι του φίλου σου είναι σχετικά κοντά, όμως κολλάς στην κίνηση. Χάνεις την έναρξη και το πρώτο δεκάλεπτο. Το ματς συνεχίζεται. Φαίνεται ενδιαφέρον αν κρίνεις από τις φωνές και τις ζητοκραυγές των κολλητών. Ημίχρονο. Το ματς τελειώνει με ισοπαλία, κάτι που δυσαρεστεί τους φίλους σου. Επιστρέφεις στο σπίτι και όπως κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς, κάνεις τον απολογισμό της ημέρας. Καθώς οι σκέψεις σου φθάνουν στη βραδινή συνάντηση με τους φίλους σου, προβληματίζεσαι. Τελικά, έχασες το ματς, έχασες τα αστεία με τους κολλητούς, έχασες τη στιγμή.

Κατάλαβες γιατί;  Μήπως επειδή ήσουν συνεχώς απασχολημένος με το κινητό σου;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ποσοτική έρευνα που διεξήχθη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε χρήστες smartphone, το 87% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει μια σχέση εξάρτησης από το κινητό του. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο μέσος ημερήσιος χρόνος χρήσης του κινητού είναι 4,8 ώρες, είναι στοιχεία που προβληματίζουν. Ας δούμε όμως ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν πως η σχέση σου με το κινητό σου είναι ίσως λίγο παραπάνω από όσο πρέπει.

  • Ξεχνιέσαι σκρολάροντας και χάνεις την αίσθηση του χρόνου.
  • Θέλεις πάντα η οθόνη του κινητού σου να βρίσκεται στο οπτικό σου πεδίο.
  • Νιώθεις ένα αίσθημα κενού όταν το κινητό σου είναι κλειστό ή εκτός σύνδεσης.
  • Ασχολείσαι υπερβολικά με τα σύγχρονα μοντέλα κινητών και τις δυνατότητές τους.
  • Συχνά προτιμάς το smartphone σου από τη φυσική επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.
  • Αποσπάσαι συνεχώς από την παρέα για να ασχοληθείς με το κινητό σου.

Μήπως τα παραπάνω σου φαίνονται γνώριμα;

Πώς η υπερβολική χρήση του κινητού επηρεάζει τις σχέσεις σου;

Η εξάρτησή μας από το κινητό, ως ένα βαθμό, είναι αναπόφευκτη. Τa smartphone ενσωματώνουν αμέτρητες λειτουργίες, ενώ ολοένα προστίθενται και καινούριες. Επικοινωνία, ενημέρωση, ψυχαγωγία, πλοήγηση, ηλεκτρονικές αγορές είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες που έχουν καταστήσει το κινητό σου απαραίτητο εργαλείο στην εργασία και την καθημερινότητα.

Ωστόσο η υπερβολική του χρήση μπορεί να αποβεί καταστροφική  για τις κοινωνικές σου σχέσεις. Όταν προτιμάς να μένεις στο σπίτι για να σκρολάρεις με τις ώρες χάνεις εντελώς τη φυσική επαφή με τους ανθρώπους σου. Παράλληλα, όταν βρίσκεσαι με τους ανθρώπους σου, αλλά κάθε λίγο αποσπάσαι από το κινητό σου χάνεις πολύτιμες στιγμές, συζητήσεις, συναισθήματα και ενδεχομένως να δημιουργείς δυσφορία και ενόχληση στους γύρω σου. Αυτή σου η στάση μπορεί να βλάψει τις σχέσεις σου καθώς σταδιακά, η συμπεριφορά σου προκαλεί στους άλλους αισθήματα απόρριψης. Δεν σου έχει τύχει όταν βρίσκεσαι έξω με τους φίλους ή με τον/την σύντροφο σου να αφαιρείσαι και να κεντρίζει το ενδιαφέρον σου η φωτεινή οθόνη του κινητού; Βλέποντας τη νέα ταινία της μπύρας ΑΛΦΑ διαπιστώνουμε αυτό ακριβώς που κάνουμε όλοι μας λίγο  ή πολύ. Βγαίνουμε έξω και αντί να αφοσιωθούμε στο συνομιλητή μας, αφήνουμε τον κόσμο του διαδικτύου να μας παρασύρει, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην ταινία.

Τελικά μήπως είσαι Phubber χωρίς να το γνωρίζεις;

Phubber είναι κάποιος που κάνει Phubbing. To phubbing είναι η απόσπαση της προσοχής μας προς τον συνομιλητή μας προκειμένου να ασχοληθούμε με το κινητό μας τηλέφωνο. Προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων phone & snubbing και σαν όρος πρώτο – χρησιμοποιήθηκε  στην Αυστραλία το 2012.

Τι μπορεί να σου στερήσει το Phubbing;

Θυμήσου την παραπάνω βραδιά με τους κολλητούς. Κάνε εικόνα αυτό που θα ζούσες αν δεν ήσουν συνεχώς απασχολημένος με το κινητό σου: Φτάνεις στη ώρα σου, βολεύεσαι στον καναπέ, ανοίγεις μια μπύρα, αρχίζουν τα προγνωστικά, γέλια και πειράγματα με πρωταγωνιστή τον στοιχηματικό κουβά! Αρχίζει ο αγώνας. Κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Η αγωνία κορυφώνεται. Κάθε σουτ και καρδιοχτύπι. Φωνές, ζητωκραυγές, πού και πού και καμιά βωμολοχία. Ημίχρονο. Αστεία, γέλια, φασαρία. Ήσουν κι εσύ εκεί. Όμως απουσίαζες. Τώρα που το ξανασκέφτεσαι καταλαβαίνεις τί έχασες. Άραγε οι φίλοι σου κατάλαβαν ότι ήσουν «αλλού»; Η απάντηση είναι πως ναι, το κατάλαβαν, μάλιστα πολύ πριν το συνειδητοποιήσεις εσύ ο ίδιος.

Μήπως ήρθε η ώρα  της συνειδητοποίησης;

Όταν αντιληφθείς πόσα χάνεις όσο είσαι αποσπασμένος από το κινητό σου, έχει έρθει η ώρα της συνειδητοποίησης. Δώσε λοιπόν μια υπόσχεση στον εαυτό σου. Να προσπαθήσεις να αποκτήσεις μια υγιή σχέση με το κινητό σου, τέτοια που να μη σου στερεί την αληθινή επαφή και επικοινωνία με τους ανθρώπους σου. Για να συμβεί αυτό, όταν βρίσκεσαι με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, προσπάθησε να γυρνάς ανάποδα την οθόνη του κινητού σου, όπως και οι πρωταγωνιστές της νέας ταινίας της μπύρας ΑΛΦΑ. Γιατί όπως μόλις συνειδητοποίησες δεν υπάρχει κάτι πιο πολύτιμο στις ζωές μας από τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους μας. Όταν είμαστε μαζί, ας είμαστε πραγματικά μαζί.