Όχι. Αρνούμαι να γράψω γενικόλογη εισαγωγή για το γεγονός ότι τα social media είναι το δεύτερο σπίτι μας. Για το πώς έχουν μπει στην καθημερινότητά μας και την έχουν κατακτήσει ολοκληρωτικά. Για το ότι είναι το πρώτο σύμπαν στο οποίο εισβάλλουμε όταν ξυπνάμε και η τελευταία «πόρτα» που κλείνουμε πριν κοιμηθούμε. Ας πάμε κατευθείαν στο ψητό. Κομμάτι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το πώς αυτά παίζουν με τις ορμόνες του εγκεφάλου μας και τη ντοπαμίνη μας, είναι οι ήχοι τους, οι ειδοποιήσεις τους και πώς εμείς τις αντιλαμβανόμαστε.

Οι ήχοι των social μας προετοιμάζουν συναισθηματικά. Προφανώς, με άλλη διάθεση σηκώνει κανείς το κινητό του αφού έχει ακούσει τον ήχο ειδοποίησης του Viber και αλλιώς εκείνον του Messenger. Για να μη μιλήσουμε για εκείνον του Instagram. Χαμογελάς ήδη, έτσι;

Παρακάτω θα σε βάλουμε στο συναισθηματικό μας κόσμο, σε ό,τι αφορά τα social sounds. Αν ταυτίζεσαι, πες το μας. Αν διαφωνείς και νιώθεις κάτι άλλο στο άκουσμα κάθε ήχου, άφησε το στα σχόλια.

O ήχος του Viber

via GIPHY

Το Viber, πριν το Messenger σαρώσει κάθε αφορμή γραπτή επικοινωνίας, έδινε χώρο για τσατάρισμα με τους φίλους σου. Τα group chats έκαναν την εμφάνισή τους πρώτα εκεί, πριν μετακομίζουν στο σημερινό Meta. Πλέον το Viber έχει ξεπεραστεί σαν πλατφόρμα επικοινωνίας, και τη θέση του έχουν πάρει Telegram και Signal. Η σκληρή αλήθεια είναι πως ο ήχος ειδοποίησης του Viber πλέον μας προκαλεί ξενέρα, γιατί είτε πρόκειται για κάποιο λογαριασμό (εταιρείες παροχής ρεύματος το αγαπούν ιδιαίτερα), είτε κάποια θεία που έχει ανακαλύψει τα stickers με τον Πετρετζίκη και χαίρεται μόνη της.

Ο ήχος του Messenger

via GIPHY

Θυμάσαι τις εποχές που στο Facebook ο κόσμος φλέρταρε; Πλέον στο Facebook ο κόσμος φαίνεται να έχει βρει το νέο, πιο casual LinkedIn του. Αν προκύψει φλερτ, κάτι πάει λάθος. Πολύ λάθος. Το Messenger μας, δε, έχει γεμίσει από group chat που δεν σταματούν ποτέ να κερνούν ειδοποιήσεις. Άνθρωποι μιλάνε συνεχώς, οι ήχοι μηνυμάτων έχουν των ατελείωτο και πολλές φορές, ένα από αυτά τα chat είναι και εκείνο της δουλειάς. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο ήχος ειδοποίησης του Messenger πλέον στην καλύτερη μας προκαλεί άγχος. Στη χειρότερη εκνευρισμό.

Ο ήχος του WhatsApp

via GIPHY

Ο ήχος του WhatsApp θυμίζει τον ήχο ειδοποίησης του κανονικού μηνύματος και του iMessage στα iPhones. Μετάφραση; Στον εγκέφαλό μας ο ήχος αυτός μεταβολίζεται σε τυπικά «Καλό Πάσχα» από κάποιον ή κάποιο επαγγελματικό reminder που δεν ήθελε να γίνει mail. Κατά τα άλλα, τα καλοκαίρια, ο ήχος του WhatsApp σημαίνει πως ο φίλος που ήσασταν μαζί διακοπές επιτέλους σου έστειλε τις φωτογραφίες που του ζήτησες, έχοντας απαιτήσει να μη σου σταλούν στο Messenger, γιατί αλλοιώνεται η ανάλυσή τους. Έχουμε άδικο; ΕΧΟΥΜΕ ΑΔΙΚΟ; Όσοι έχετε Android ενημέρωστε μας.

Ο ήχος του ClubHouse;

via GIPHY

Ποιος; Φίλε, η καραντίνα τελείωσε. Προς το παρόν τουλάχιστον. Οι μισοί δεν θυμούνται καν τις εποχές που ένιωθαν προνομιούχοι που κέρδισαν πρόσκληση για το ClubHouse.

Ο ήχος του Instagram

via GIPHY

Θυμάστε τα φλερτ του Facebook που λέγαμε; Έχουν μετακομίσει στο Instagram. Ο ήχος ειδοποίησης του Instagram μας προδιαθέτει αυτόματα για κάτι καλό. Θες γιατί μόλις ανεβάσαμε ένα αστείο στόρι και παίρνουμε ριάξιονς; Θες γιατί ένα από τα ριάξιονς είναι το crush μας; Θες γιατί πλέον ο κόσμος γκομενίζει εκεί ακόμα και αν δεν έχει κανένα σκοπό να μετατρέψει αυτό το γενικό γκομένισμα σε κάτι παραπάνω. Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε πως το Messenger πρόσφατα υιοθέτησε τον ήχο ειδοποίησης του σε εκείνον του Instagram. Δεν είναι τυχαίο, παιδιά. Η ντοπαμίνη μας εξαρτάται από αυτόν τον πολλά υποσχόμενο ήχο του Instagram, όταν έχουμε το Wi-Fi ανοιχτό.

Αλήθεια, απενεργοποιείτε ποτέ το Wi-Fi;