Η γοητεία της street art βρίσκεται στην απόλυτα μαξιμαλιστική αποστολή της: έχοντας πλήρη επίγνωση της παροδικότητας της, προσπαθεί να νικήσει τη φθορά του χρόνου, των καιρικών συνθηκών, των όχι πάντα φιλικών παρεμβάσεων άλλων street artists. Παρά την έντονη ή ακόμα και σκληρή εικονογραφία της, η τέχνη του δρόμου είναι ρομαντική στις αξίες της. Και ως τέτοια, παραμένει ελεύθερη: από τη στιγμή που o καλλιτέχνης κατεβάσει το σπρέι του, το έργο που έχει δημιουργήσει αυτονομείται και μεταβάλλεται διαρκώς. Ουσιαστικά παύει να του ανήκει. Αρκεί να σκεφτούμε το πιο απλό παράδειγμα για να το καταλάβουμε: διαφορετικά φαίνεται ένα έργο με το φυσικό φως της μέρας και διαφορετικά τη νύχτα. Τυπικά πρόκειται για το ίδιο έργο, στην ουσία όμως; Μήπως υπάρχουν τόσα graffiti όσα τα μάτια που τα κοιτάνε; Ένα graffiti όσο κι αν δίνει την εντύπωση ότι είναι ολοκληρωμένο, θα αποτελεί πάντα ένα έργο σε εξέλιξη, υπό διαπραγμάτευση.

Η street art είναι εκείνη που ανοίγει τη συζήτηση, δεν την κλείνει. Εκείνη που διευρύνει τα όρια, δεν τα περιορίζει. Εκείνη που συνδυάζει αρμονικά τις αντιφάσεις, δεν τις αποκλείει. Εκείνη που θα ρίξει νέο φως στις νύχτες μας, όπως κάνει και το νέο Samsung Galaxy S22 Ultra μέσα από την πρωτότυπη καμπάνια «Night in New Light», η οποία καταγράφει με λεπτομέρειες, την πορεία και τους βασικούς σταθμούς της δημιουργικού ταξιδιού ενός από τους πιο γνωστούς street artists σε όλο τον κόσμο, του Fat Cap Sprays. Στο 4ο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς εξερευνούμε πώς οδηγούμαστε από το μόνιμα μεταβαλλόμενο χαρακτήρα  του φυσικού χώρου στο σταθερό χαρακτήρα του ψηφιακού περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια, πώς φτάνουμε από την παροδικότητα της μπογιάς που ποτίζει τους τοίχους στην αθανασία των NFTs. Ναι, μάλλον έφτασε αυτή εποχή: οι εικόνες της street art πλέον μπορούν να κρατήσουν για πάντα. Ποιος να το ‘λεγε;

Δες το εδώ:

Τα NFTs προέρχονται από τη φράση Non Fungible Tokens (σε ελεύθερη απόδοση Μη Εμπορεύσιμη Μάρκα) και εδώ και 1-2 χρόνια έχουν ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε για την αγορά τέχνης. Μέσω των NFTs, η τέχνη εκδημοκρατίζεται και παύει να αφορά τους «ειδικούς», αποκτώντας έτσι μαζική απεύθυνση. Όπως σημείωσε ο Fat Cap Sprays, για τον ίδιο η μετάβαση στον κόσμο των NFTs ήρθε πολύ φυσικά, καθώς «μπορούν να αλλάξουν την προσωρινή φύση της τέχνη μου και να κάνουν τις δουλειές μου να ζήσουν για πάντα στο ψηφιακό περιβάλλον. Επιπλέον, το κοινό μου βρίσκεται σε όλο τον κόσμο και δεν μπορεί να δει κάθε έργο μου στο φυσικό του περιβάλλον, αλλά παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα videos που ανεβάζω στα social media».

Τα NFTs εμπλουτίζουν την τέχνη του δρόμου με μια διάσταση νέα και αναπάντεχη: εκείνη της σταθερότητας, της διάρκειας και παράλληλα καθιστούν άμεση και ανοιχτή την επαφή του καλλιτέχνη με τους fans. «Περί αυτού πρόκειται», εξηγεί ο Fat Cap Sprays. «Η street art διαχρονικά αφορούσε να μοιράζεσαι το ταλέντο και το προσωπικό σου στίγμα με την υπόλοιπη κοινότητα. Με τα NFTs μπορείς να κάνεις το ίδιο στο ψηφιακό περιβάλλον».

Πλέον, οι εικόνες που ζωντανεύουν τις πόλεις μας διαρκούν για πάντα. Πρώτα, με το Nightography του Samsung Galaxy S22 Ultra, που δίνει φως στις νύχτες μας και προσφέρει επικές νυχτερινές λήψεις προορισμένες να κρατήσουν και να τις ποστάρουμε με περηφάνια στα social μας. Έπειτα, με τα NFΤs που φέρνουν στον ψηφιακό κόσμο το δημιουργικό και ανυπότακτο πνεύμα της street art.

Η ελευθερία δεν είναι μια υπόθεση ολοκληρωμένη, αλλά συνεχώς ανοιχτή. Είναι μια αίσθηση πανταχού παρούσα, διαρκής και για πάντα -γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει. Η δημιουργία είναι μια πράξη ελευθερίας και χρειάζεται να κρατάμε την πράξη αυτή αυθεντική. Να τη διατηρούμε, ιδανικά για πάντα. Να την κάνουμε αθάνατη, επική.