Στη διαδρομή προς το πανεπιστήμιο, έτυχε να ακούσω στο ραδιόφωνο ένα ελληνικό τραγούδι στο οποίο η ερμηνεύτρια βιώνει αυτό το μη σου τύχει: περιμένει διακαώς ένα μήνυμα από το ερωτικό της ενδιαφέρον. Το κινητό της χτυπάει, εκείνη το σηκώνει, αλλά δεν είναι εκείνος. Να αναλύσουμε λίγο τη σκηνή; Το τηλέφωνο χτυπάει, από έναν άγνωστο αριθμό και εκείνη το σηκώνει. Ας μείνουμε λίγο σε αυτό για αρχή. Η κοπέλα είτε δεν είναι Millennial ή εκπρόσωπος της Gen Z, αλλά ανήκει σε μια από τις γενιές που ακόμα και σήμερα παίρνουν τηλέφωνο για να παραγγείλουν τον καφέ τους το πρωί, αγνωόντας πως το 2022, μπορούν απλώς να το κάνουν μέσω ενός app, είτε είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη της να της τηλεφωνήσει ο τύπος. Το κορίτσι είναι πολύ ερωτευμένο, εξωφρενικά ερωτευμένο, σε σημείο που δεν ακολουθεί το τυπικό μοτίβο κινήσεών της όταν χτυπάει το τηλέφωνό της. Να μένει να κοιτάζει την οθόνη δηλαδή, με απορία για το ποιος επιμένει να αφήνει την επικοινωνία του σε πράσινα και κόκκινα “κουμπιά” – έστω αφής- περιμένοντας το υποκείμενο από την άλλη πλευρά της γραμμής να το κλείσει, ώστε να μπορέσει να του στείλει ωραιότατα μετά από μισή ώρα ένα “συγγνώμη, τώρα είδα την κλήση σου. Τι ήθελες;”. Τίμιο; Ασφαλές; Σύντομο; Φυσικά.
Να ξεκινήσουμε από την άλφα-βήτα; ΟΚ. Το κινητό είναι ίσως το πιο πολύτιμο εργαλείο μας. Θες να μείνεις σε επικοινωνία όλη τη μέρα με την παρέα σου; Το Messenger είναι εδώ για εσένα. Μια βίντεο κλήση από την άλλη, διώχνει την αμηχανία της έλλειψης πραγματικής εικόνας και διάδρασης. Ωστόσο, αν είσαι στη δουλειά, προτίμησε το group chat. Στην τελική, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν έχεις σταματήσει να τσατάρεις με τους φίλους σου. Θες να παραγγείλεις καφέ; Φαγητό; Μήπως θες να αναγνωρίσεις ένα φυτό που έβαλες στο μάτι χωρίς να πάρεις τηλέφωνο τη θεια σου την έξπερτ της κηπουρικής, περιγράφοντάς της ένα ένα τα χαρακτηριστικά του, μέχρι να σου πει την πολυπόθητη ονομασία του; Υπέροχα. Υπάρχουν apps για αυτό. Θέλεις να αναγνωρίσεις τον διάσημο πίνακα μιας ρεπλίκας χωρίς να κάνεις τηλεφωνική παντομίμα με τον μπαμπά σου; Τέλεια, και για αυτό υπάρχει εφαρμογή. Θες να κάνεις μια ερωτική εξομολόγηση στο crush σου, γιατί το crush stage έχει παρατραβήξει και εσύ νιώθεις έτοιμος για ρίσκα σήμερα; Θες να πεθάνεις από ταχυπαλμία, μπερδεύοντας λέξεις και νοήματα στο τηλέφωνο; Φυσικά και όχι. Ένα ωραίο μήνυμα στο -ομολογουμένως- φτωχό σας τσατ και μπορείς να μην ξανακοιτάξεις την οθόνη σου μέχρι το τέλος της μέρας. Μια ενδεχόμενη χυλόπιτα μπορεί πάντα να περιμένει όταν έρχεται ντιτζιταλικά και γραπτά.
Η αλήθεια είναι πως ανήκουμε στη mute generation, τη γενιά που σύμφωνα με έρευνες, προτιμά τον γραπτό λόγο, και τσεκάρει κάθε λίγο το υπόλοιπο των data της. Δεν ξέρω αν είναι κοινός τόπος η απροθυμία να πάρουμε τηλέφωνο και η αμηχανία που μας προκαλεί το να σηκώνουμε το τηλέφωνο. Ίσως η εισβολή του mobile internet στη ζωή μας να κατάφερε να μας κάνει να ξεπεράσουμε όλα όσα σήμαινε η ύπαρξή του στην παιδική μας ηλικία. Μεταξύ μας, κανείς από εμάς δεν θυμάται το σταθερό με όρους πρόσκλησης στην πλατεία για παιχνίδι. Συνήθως έρχονταν οι φίλοι μας χτυπώντας τα κουδούνια και περίμεναν να βάλουμε παπούτσια για να φύγουμε. Για την επιστροφή στο σπίτι, δεν μας έπαιρνε τηλέφωνο η μαμά, ενημερώνοντάς μας πως το φαγητό είναι έτοιμο. Προτιμούσε να βγαίνει στο μπαλκόνι ρεζιλεύοντάς μας. Το σταθερό τηλέφωνο και τις κλήσεις τις έχουμε συνδυάσει με τις πικρές στιγμές που δάσκαλοι καλούσαν στο σπίτι για να μάθουν γιατί λείψαμε. Με τηλεφωνήματα στα φυτά της τάξης να “πάρουμε τα μαθήματα”. Λες και μας ένοιαζε. Με τους γονείς που μας πίεζαν: “Έλα να πεις ένα γεια στη θεία”. “Να είσαι ευγενική”. Ναι, μάλλον τα τηλέφωνα τα έχουμε συνδυάσει με μια παραπάνω προσπάθεια να είμαστε “κάπως”. Κάπως πιο έτοιμοι για επικοινωνία από όσο είμαστε στην πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε παντελώς από τη ζωή μας. Μερικές φορές είναι χρήσιμα. Κυρίως όταν έχεις ξεμείνει από data.
Για να καταλήξει σε κάτι πραγματικά χρήσιμο αυτό το rant, πρέπει να τονίσουμε την κόλαση του να ξεμένεις από data. Το έχω πάθει χαμένη στο κέντρο της Αθήνας, με τη λεωφόρος Βουλιαγμένης να μετατρέπεται σε κάτι σαν παράδεισο όσο δεν μπορούσα με τίποτα να καταλάβω πώς θα βγω σε αυτή. Και τι είναι ο άνθρωπος χωρίς GPS; Στα καλά νέα, το Vodafone CU βγάζει αυτό τον εφιάλτη από τη λίστα με τα χειρότερα σενάρια, με τα πακέτα που προσφέρουν UNLIMITED DATA. Συγκεκριμένα, το DATA Unlimited Day, με το οποίο έχεις απεριόριστα Data για 24 ώρες, μόλις με 1.5 ευρώ και το DATA Unlimited Weekends. Μετάφραση; Unlimited Data για 4 Σαββατοκύριακα, με 6 ευρώ. Long story short, με αυτά τα πακέτα η πιθανότητα του να χρειαστεί να πάρεις τηλέφωνο μειώνεται δραματικά. Εκτός αν θες να βγεις λίγο από το comfort zone σου. Έτσι, για το πείραμα.
Η ευχάριστη έκπληξη της ζωής είναι τα βλέμματα απορίας και σοκ κάθε φορά που χτυπάει το σταθερό τηλέφωνο σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Κυριολεκτικά έχω δει ανθρώπους να κάνουν αυτόματα refresh το mail τους. Λογικά σκέφτονται αν είναι πραγματικά απαραίτητο το τηλέφωνο. Αν πρόκειται για κάποια επείγουσα υπενθύμιση. Φαίνεται πως και οι γενιές που δεν ανήκουν στη “muted” έχουν αρχίσει να θεωρούν το τηλέφωνο extra, υπερβολή, ίσως πολυτέλεια. Στο τέλος της μέρας, ίσως σκέφτονται πως είναι ωραίο να ακούς τη φωνή κάποιου στο τηλέφωνο, ιδίως αν σε ενδιαφέρει, αλλά έτσι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη μεγάλη συλλογή από gifάκια που με κόπο έχουν μαζέψει στα αγαπημένα.
Διάβασε περισσότερα για τα UNLIMITED DATA εδώ.