Όλα τα χαμε, η τερηδόνα μας έλειπε. Οδοντίατρος από το Χιούστον επιμένει ότι η τερηδόνα είναι κολλητική. Και λέει την αλήθεια. Όπως ένας ιός (καταραμένε κορωνοϊέ) περνάει από τον έναν άνθρωπο στον διπλανό του, έτσι μπορούν να μεταδοθούν και αυτά τα βακτήρια.

Γρήγορο μάθημα: Το στόμα κατοικείται από μικροοργανισμούς. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μεταφέρουν τις τροφές, ειδικά τις περιέχουσες ζάχαρη σε οξέα. Τα οξέα, τα υπολείμματα των τροφών, το σάλιο και οι μικροοργανισμοί συνεργάζονται στη δημιουργία της οδοντικής πλάκας.

Οδοντική πλάκα αυτή η μάστιγα

Αν η οδοντική πλάκα δεν αφαιρεθεί, τότε μαζεύει άλατα, σκληραίνει και σχηματίζει τη λεγόμενη «πέτρα». Τα οξέα της πλάκας οδηγούν και στη δημιουργία τερηδόνας. Η τερηδόνα καταστρέφει το σμάλτο του δοντιού. Καθώς το σμάλτο χάνει την αντοχή και την ανθεκτικότητά του, τα βακτήρια μπορούν σταδιακά να εισχωρήσουν στο δόντι, περνώντας μέσα από το σμάλτο, έπειτα από την οδοντίνη και τελικά από τον πολφό.

Τρελό; Υπάρχουν και χειρότερα νέα για τη μετάδοση: όταν η μητέρα δοκιμάζει το φαγητό του μωρού της για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι πολύ ζεστό μπορεί να το μολύνει. Για να αποφύγετε την τερηδόνα, πρέπει να βουρτσίζετε συχνά τα δόντια σας και να τα καθαρίζετε με οδοντικό νήμα, καθώς και να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, καθώς ευνοούν την παραγωγή σιέλου που απομακρύνει την οδοντική πλάκα και τα βακτήρια.

Φιλί φιλί με τελειώνεις

Το φιλί είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να μεταδώσεις μια ασθένεια εύκολα κι αποτελεσματικά. Τι να κάνουμε; Κλείστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο σας. Σε καλό θα σας βγει. Κάντε ένα καθαρισμό, προληπτικά.

@tasneemmahmoodd

& that’s on cavities being contagious ????

♬ presleywalker – PresleyWalker