Ο μέσος Έλληνας θεωρεί ότι οι εικόνες που έρχονται από τη Σαγκάη σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας είναι περίεργες και προβληματικές. Ο μέσος οικονομολόγος ξέρει ότι το lockdown στη Σαγκάη είναι απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Από αστειάκια για ζόμπι μέχρι σοβαρές ανησυχίες για νέα μετάλλαξη που οι κινεζικές αρχές μας κρύβουν, έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες τα πάντα. Τι πραγματικά συμβαίνει όμως; Ζητήσαμε την αρωγή ενός Έλληνα που ξέρει πολύ καλά την κουλτούρα ως μόνιμός κάτοικος εδώ και πολλά χρόνια, να μας μεταφέρει την αλήθεια για την κατάσταση στη Σαγκάη.
Πόσα χρόνια ζεις στη Σαγκάη, γιατί βρέθηκες εκεί;
Είμαι ο Τάσος, 59 χρονών από την Αθήνα. Η σύζυγός μου είναι Κινέζα και ζω στη Σαγκάη. Πρωτοήρθα στην Κίνα από αγάπη για τον κινεζικό πολιτισμό το 2002 που ήταν και η χρονιά που γνώρισα την σύζυγό μου. Έκτοτε, έμεινα μεγάλα διαστήματα στην Κίνα αλλά και στην Ελλάδα προκειμένου να μπορέσει και η σύζυγος να πάρει την άδεια παραμονής.
Τα τελευταία 6 χρόνια είμαστε περισσότερο στη Κίνα αλλά επισκεπτόμαστε την Ελλάδα μια ή δύο φορές το χρόνο, εκτός των τελευταίων δύο χρόνων εξαιτίας της υγειονομικής πολιτικής της Κίνας η οποία παραμένει κλειστή για όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως. Αυτό σημαίνει ότι αν έρθω στην Ελλάδα, δεν θα μου επιτρέψουν να επιστρέψω στην Κίνα.
Πώς ήταν η ζωή στη Σαγκάη μέχρι το Δεκέμβρη του 2019;
Στη Σαγκάη, όπως και σε ολόκληρη την Κίνα, εκτός ελαχίστων απομακρυσμένων περιοχών, από το 2000 και μετά ζουν τον δικό τους «χρυσούν αιώνα». Οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν και είναι απίστευτοι. Η ευμάρεια και ο πλούτος δεν κρύβονται, όπως και τα χαμόγελα του κόσμου. Για τον Κινέζο πολίτη η δυνατότητα να εργάζεται και να κερδίζει αρκετά-πολλά ή πάρα πολλά χρήματα είναι πρωταρχική και στο κράτος που ζει σήμερα, υπερκαλύπτεται.
Θυμάμαι το 2002 που είχα πρωτοέρθει με είχαν ρωτήσει διάφοροι γνωστοί και φίλοι πώς είναι τα οικονομικά στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι τότε φαντάζονταν ότι ένα Ευρωπαϊκό κράτος εκτός από το πολιτισμό και την τέχνη, έχει πλούσιους πολίτες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την ερώτηση «Ένας μέσος Ελληνας πολίτης έχει 3-4 εκατομμύρια ευρώ στη Τράπεζα;».
Θυμάμαι κοίταξα καλύτερα την κοπελίτσα των 28 χρόνων που με ρωτούσε και απάντησα με ερώτηση : «γιατί στη Κίνα ένας μέσος πολίτης έχει αυτά τα χρήματα;» Μου ανταπάντησε γελώντας «όχι ακόμα σε όλη την Κίνα, αλλά στη Σαγκάη σίγουρα». Αργότερα και καθώς έμεινα στη πόλη όχι πια σαν τουρίστας, διαπίστωσα ότι αυτό ήταν αλήθεια. Η οργάνωση και η αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς του Κράτους και της κοινωνικής ζωής είναι πολλά χρόνια μπροστά. Τα νοσοκομεία, οι Κρατικές Υπηρεσίες, οι ευκολία στις ηλεκτρονικές αγορές που βασίζονται σε απίστευτης οργάνωσης ταχυμεταφορές σε ολόκληρη την Κίνα εντυπωσιάζουν. Π.χ. κάνεις μια ηλεκτρονική παραγγελία στο σούπερ μάρκετ και έρχεται στη πόρτα σου σε μισή ώρα, ή σε φαρμακείο επί 24ωρου βάσεως και έρχεται στη πόρτα σου σε 20 λεπτά.
Εν ολίγοις η ζωή είναι υπέροχη στη Σαγκάη – αρκεί να μην κάνει κάποιος σοβαρή κριτική ή επιθετική πολιτική κίνηση ενάντια στην κυβέρνηση. Δηλαδή να επηρεάζει ή να ξεσηκώνει κόσμο εναντίον του συστήματος.
Σας παρακολουθούν ηλεκτρονικά οι κινεζικές αρχές; Υπάρχει φίμωση του ελεύθερου λόγου; Μπορείτε να αναρτήσετε τα πάντα στα δικά σας social media;
Ναι, είναι αλήθεια ότι όλα παρακολουθούνται από τις Κινεζικές αρχές. Αυτό, ως Έλληνα πολίτη μου δημιουργούσε θλίψη. Ξέφευγα από αυτό σκεπτόμενος ότι τουλάχιστον η Κίνα δεν είναι η πατρίδα μου. Καθώς όμως έμεινα περισσότερο και έζησα στον τόπο αυτό, διαπίστωσα διαφορετικά πράγματα που δεν συνάδουν με την «ταμπέλα» που είχα βάλει όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί για την Κίνα.
Προσωπικά, θεωρώ ότι η ελευθερία και η δημοκρατία δεν παίρνουν εκπτώσεις, όμως ο αντικειμενικός στόχος τους είναι η κοινωνική ευημερία, η ειρήνη, ο σεβασμός του ατόμου. Έτσι, με τα χρόνια, καθώς άρχισα να αντιλαμβάνομαι πραγματικά τη ζωή στην Κίνα, άρχισα να βλέπω πίσω από τα φαινόμενα και πίσω από τις ταμπέλες. Γιατί πάντα το αποτέλεσμα μετράει. Έτσι είδα πώς μπορεί ένα δημοκρατικό πολίτευμα να χρησιμοποιεί «παράθυρα» και εν τέλει να πράττει αντιδημοκρατικά και ανελεύθερα (αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στην Αμερική) και πώς ένα ολιγαρχικό κομουνιστικό πολίτευμα, μπορεί να πράττει δημοκρατικά και με σεβασμό στους πολίτες του.
Στη Κίνα του 1,5 δις, το 85% του κόσμου εκτιμά, σέβεται και πιστεύει στην κυβέρνηση. Και αυτό γιατί βλέπει και βιώνει καθημερινά με έργα και πράξεις (όχι λόγια) την κυβέρνηση να νοιάζεται και να εργάζεται προκειμένου οι πολίτες να ευημερούν.
Η Αμερική ήταν και είναι ο «μαέστρος» της ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Αυτοί την εισήγαγαν και έκαναν και την αρχική καταπάτηση του δικαιώματος των προσωπικών δεδομένων. Εκεί δεν ξεκίνησαν να μπαίνουν κάμερες παντού για την ασφάλεια των πολιτών από τους τρομοκράτες; Επίσης, πιστεύω ακράδαντα ότι αν κάποιος στις Η.Π.Α μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο πολιτικό σύστημα θα τον μπαγλαρώσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα συμβεί και στην Κίνα.
Στα social media θα έλεγα ότι υπάρχει διαφορά (σχετική πάντως, μιας και στο ΥouTube & στο Facebook, κλπ κατεβάζουν ότι δεν τους αρέσει το οποίο αποκτά επιρροή στον κόσμο). Πάντως, στα κινεζικά social media δεν θα συμβούλευα κανέναν που ζει εδώ να γράψει εναντίον της κυβέρνησης.
Όσο για το υπέρτατο δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου, είδα πως επιστημονικά ελέγχονται οι μάζες μέσω των ΜΜΕ και του όλου συστήματος προώθησης και πως φτάνουν οι πολίτες όταν ψηφίζουν να έχουν να διαλέξουν πάντα μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης»
Έτσι, να μου επιτρέψετε να πω την καθαρά προσωπική μου άποψη η οποία είναι βιωματική. Δεν απεμπολώ το δικαίωμα της ψήφου ούτε τη δημοκρατία, ούτε την ελευθερία, ούτε τα συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη, αλλά όσο και αν σας ακουστεί παράξενο, εγώ βιώνω μεγαλύτερο σεβασμό και ελευθερία σήμερα στη Κίνα από όσο στην Ελλάδα.
Πόσα lockdown σας έχουν κάνει ακολουθώντας την πολιτική για μηδενικά κρούσματα;
Το lockdown στη Σαγκάη ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου, αρχικά στο Πούντογκ (που είναι η νέα περιοχή) όπου και διαμένω και σε ορισμένα compounds, λόγω κάποιων κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια και βλέποντας ότι η κατάσταση ξέφευγε και δεν ήταν δυνατόν να περιορίσουν τα κρούσματα έγινε καθολικό lockdown σε όλη την Σαγκάη που ξεκίνησε την 1η Απριλίου. Εδώ, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι μιλάμε για την μετάλλαξη Omicron και δεν ισχύουν διάφορες φήμες που έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται για άλλη μετάλλαξη.
Η Κίνα είχε καταφέρει να περιορίσει τον ιό με μηδέν κρούσματα. Όμως πέρασαν κάποια άτομα από το Χονγκ-Κονγκ στη Σαγκάη και μπήκαν σε καραντίνα τριών εβδομάδων σε ένα παλαιό ξενοδοχείο. Εκεί –δυστυχώς- το παλιό σύστημα εξαερισμού και air-conditioning δεν φιλτράρισε τον αέρα και κόλλησε το προσωπικό. Κανείς δεν κατάλαβε τίποτα για τις επόμενες μέρες ώσπου ξέφυγε το πράγμα. Η Κίνα συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα των μηδενικών κρουσμάτων. Δεν θέλουν να αφήσουν το ιό να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, ότι επειδή δεν πέρασε καμία μετάλλαξη του ιού στη Κίνα, δεν πέθανε κόσμος με παρακείμενα νοσήματα. Στον υπόλοιπο κόσμο αυτό συνέβη κατά κόρον. Έτσι, θεωρούν μεγάλο το πρόβλημα αν η Omicron εξαπλωθεί στη Κίνα γιατί είναι πολύ πιθανόν να ξεκινήσει και μια αλληλουχία θανάτων.
Είναι αληθινά όσα βλέπουμε μέσω των βίντεο στο Twitter; Σκοτώνουν κατοικίδια οι άνδρες με τις λευκές στολές;
Θα ξεκινήσω από τους άνδρες με τις λευκές στολές. Αυτοί λοιπόν οι άνδρες και γυναίκες είναι γιατροί, νοσοκόμοι, security, αστυνομικοί και χιλιάδες εθελοντές. Όταν κάποιος που έχει κατοικίδιο βγει θετικός, που σημαίνει θα μπει σε καραντίνα για 14 μέρες, το κατοικίδιο του πάει για φύλαξη σε εταιρείες ή σε άλλες δομές τις οποίες πληρώνει η κυβέρνηση. Με το τέλος της καραντίνας, το κατοικίδιο επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του. Δεν έχει υπάρξει πρόβλημα από όσο γνωρίζω. Δεν αποκλείεται όμως κάποιο βίντεο να είναι αληθινό, αν και το θεωρώ απίθανο! Θα αναφέρω όμως ότι στη Σαγκάη ξεκίνησαν όλο και περισσότεροι πολίτες να έχουν κατοικίδια τα τελευταία 15 χρόνια.
Εδώ, θα πω ότι το δύσκολο της υπόθεσης αφορά τα παιδιά. Αν το παιδί ή τα παιδιά είναι θετικά πάνε μαζί με τους γονείς τους στις δομές. Αν όμως οι γονείς είναι θετικοί και τα παιδιά αρνητικά τότε πάνε μόνο οι γονείς στις δομές και τα παιδιά πάνε σε ειδικούς σταθμούς φύλαξης με νηπιαγωγούς, παιδοψυχολόγους κλπ. Σε αυτό το δεύτερο υπήρξε από όσο άκουσα αντίδραση γιατί δεν ήθελαν να αποχωριστούν τα παιδιά.
Όντως δημιουργήθηκαν «στρατόπεδα καραντίνας»;
Δεν είναι ακριβώς στρατόπεδα καραντίνας. Θα τα έλεγα δομές καραντίνας. Όπως σας είπα, είμαστε σε lockdown στη Σαγκάη και γίνονται pcr-tests & self-tests συνέχεια. Όποιος βγαίνει θετικός πάει για δύο εβδομάδες καραντίνα σε αυτές τις δομές που έχουν φτιάξει στην πόλη και έξω από τη πόλη. Αυτό είναι λίγο σκληρό, αλλά, αν το δει κάποιος σαν περιπέτεια δεν είναι και κάτι τρομερό. Φαγητό, νερό και ιατρική φροντίδα παρέχονται δωρεάν.
Από φίλους που πήγαν μάθαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Από τα βίντεο που παίζονται στα Ελληνικά ΜΜΕ είδα να μιλάνε για σοβαρά προβλήματα ταλαιπωρίας και εξαναγκασμού, κάτι που δεν ισχύει! Ακούστηκε ότι σε κάποια μέρη βρώμαγαν οι τουαλέτες λόγω του μεγάλου αριθμού των ατόμων. Αυτό μπορεί και να ισχύει. Δεν έχω άποψη.
Έχετε επάρκεια τροφίμων; Μιλάνε για τρομερές ελλείψεις στις ειδήσεις.
Με το ξαφνικό lockdown το οποίο αποφασίστηκε δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα στις ηλεκτρονικές αγορές οι οποίες εκτινάχτηκαν και δεν μπόρεσε αρχικά να ανταποκριθεί η οργάνωση των ταχυμεταφορέων. Έτσι, έγινε εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει κάποιος να παραλάβει παραγγελία του σε τρόφιμα και νερό.
Την ίδια στιγμή φτιάχτηκαν group-chats στα compounds και βάζοντας παραγγελία πολλές οικογένειες μαζί, λύθηκε το πρόβλημα. Τα προϊόντα πωλούνταν π.χ. σε SETS διαφόρων λαχανικών ή μεγάλης ποσότητας νερού, γάλακτος, κρέατος κλπ. Οι παραγγελίες έφταναν και φτάνουν όλες μαζί αλλά είναι συσκευασμένα ανά διαμέρισμα, γράφοντας αριθμό κτιρίου και διαμερίσματος. Δεν υπήρξε λοιπόν πρόβλημα, εκτός κάποιων ελαχίστων περιπτώσεων που θεωρώ λύθηκε σχετικά άμεσα.Θα πρέπει να αναφέρω κάτι σημαντικό που δεν το είπαν σε κανένα βίντεο από αυτά που είδα. Η κυβέρνηση έδωσε δωρεάν ως τώρα, τέσσερις φορές από μία ή δύο μεγάλες κούτες με λαχανικά και άλλα τρόφιμα σε κάθε οικογένεια (παραθέτω φωτογραφίες).
Μπορεί το κινεζικό εμβόλιο να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις όπως τα αντίστοιχα δυτικά;
Έχω ακούσει μόνο την άποψη που κυριαρχεί στην Ελλάδα, ότι δηλαδή το κινεζικό εμβόλιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις όπως τα αντίστοιχα δυτικά. Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη γιατί δεν είμαι ειδικός αλλά και δεν έχω ακούσει κάτι άλλο από τα ΜΜΕ εδώ. Θα μπορούσε να ισχύει όμως και να είναι και ένας από τους λόγους που έχουν την αυτήν την απόλυτη στάση για μηδεν κρούσματα.
Εμβολιάζονται οι Κινέζοι ή για δικούς τους λόγους αρνούνται να εμβολιαστούν;
Στην Κίνα το εμβόλιο ήταν και παρέμεινε προαιρετικό. Η Κυβέρνηση έκανε έκκληση στο κόσμο να εμβολιαστεί και έτσι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμβολιάστηκε και το είδε ως βοήθεια και συμπαράσταση στην κυβέρνηση. Έτσι το παρουσίαζαν όλοι σχεδόν οι γνωστοί και φίλοι που έχω.
Στην Αμερική -εξαιτίας της πανδημίας- ξέσπασε ένα κύμα ρατσισμού κατά των Κινέζων, το έχετε βιώσει ή αντιληφθεί;
Είναι γνωστό στη Κίνα και τα ΜΜΕ έχουν ενημερώσει για κάποια περιστατικά. Θεωρώ αυτό το κύμα ρατσισμού παράλογο αλλά κατ’εμέ και εύλογο, γιατί ο εμπρηστής συνήθως είναι αυτός που φωνάζει «βοήθεια φωτιά». Είμαι 59 χρονών και έχω δει πάρα πολλά που έχουν πράξει οι ΗΠΑ. Εγώ αυτούς υποπτεύομαι και τα περί «κινεζικού ιού» μοιάζουν με αντιπερισπασμό. Στη Κίνα υπάρχει έντονη καχυποψία ότι ο ιός είναι κατασκευασμένος στην Αμερική. Τελευταία υπήρξαν και κάποια αγγλικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ της Κίνας.
Οι πολίτες της Σαγκάης πώς αισθάνονται; Στα δυτικά μίντια κάνουν λόγο για αυτοκτονίες ως καθημερινό φαινόμενο; Και για αυξανόμενες φωνές διαμαρτυρίας.
Είναι αλήθεια ότι δεν αρέσει σε κανέναν το lockdown. Ο κόσμος περιμένει καρτερικά να τελειώσει όλο αυτό. Δεν υπάρχει βεβαιότητα σχετικά με το πότε θα ανοίξει η πόλη. Αν κάνω μια πρόβλεψη υπολογίζω να ανοίξουν στο τέλος της πρώτης ή της δεύτερης εβδομάδας του Μαΐου, που δυστυχώς θέλει ακόμα μεγάλη υπομονή.
Όντως έγιναν κάποιες αυτοκτονίες που μάθαμε για αυτές από τις ειδήσεις. Έχουμε ακούσει για τέσσερις αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες. Υπάρχουν άτομα με προβληματική ψυχολογία και κατάθλιψη που μπορεί σίγουρα να αντιδράσουν με τόσο ακραίο τρόπο όταν τους κλείσεις. Δεν ξέρω τι ακριβώς δείχνουν τα δυτικά μίντια αλλά το πιθανότερο είναι ότι υπερβάλλουν όπως έχουν κάνει και στα υπόλοιπα που αφορούν αυτό το lockdown.
Αυξανόμενες φωνές διαμαρτυρίας δεν υπάρχουν, αλλά μια δυσαρέσκεια ότι το κλείσιμο θα πάει ίσως και μέχρι τα μέσα του Μάη υπάρχει (και σε μένα). Θα πω ότι τα πρώτα βίντεο που ανέβασαν τα δυτικά βίντεο με τίτλο «συγκλονίζει βίντεο με τις κραυγές των κατοίκων της Σαγκάης» έδειχναν κάποιες πολυκατοικίες και ακουγόντουσαν ουρλιαχτά και φωνές. Δεν έμοιαζε και πολύ αληθινό το βίντεο, εκτός αυτού αυτό το βίντεο ήταν την 6η ή 7η μέρα του lockdown (πολύ νωρίς για ουρλιαχτά). Επίσης, να πω ότι ουρλιαχτά δεν έχουμε ακούσει ούτε έχουμε πληροφορηθεί. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι αλήθεια.
Επίσης, είδα ένα άλλο βίντεο που έδειχνε το κόσμο να τραγουδάει από τα μπαλκόνια του και ο τίτλος έλεγε ότι είναι διαμαρτυρία ενάντια στο lockdown. Όμως έχουμε λάβει μήνυμα να ψηφίσει ο καθένας μας αν θέλουμε στο δικό μας compound να τραγουδήσουμε όλοι μαζί για ομοψυχία αλλά και για έπαινο όλων των εθελοντών που έχουν υπερβάλλει εαυτόν προσπαθώντας να βοηθήσουν και τον κρατικό μηχανισμό αλλά και τον κόσμο. (στέλνω φωτογραφία με μεταφρασμένο το μήνυμα που έλαβα). Κάποιο βίντεο με το οποίο προσπάθησαν να πείσουν ότι χτυπάνε τους κατοίκους της Σαγκάης, έδειχνε ανθρώπους με λευκές στολές που είναι εθελοντές να χτυπούν κάποιον που πιθανόν τους έβρισε ή ενεπλάκη μαζί τους δείχνοντας ανυπακοή. Οι εθελοντές είναι ιδιαίτερα κουρασμένοι βοηθώντας και μεταφέροντας από τη κεντρική πύλη όλα τα τρόφιμα και τις παραγγελίες του κάθε διαμερίσματος.
Τι αντίκτυπο έχει στην οικονομία της Κίνας η κατάσταση στη Σαγκάη; Και τι αντίκτυπο θα έχει στην παγκόσμια οικονομία;
Το κόστος καθημερινά είναι τεράστιο και σίγουρα πολύ επώδυνο παρόλο την ανθηρή οικονομία της Κίνας. Το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Σαγκάης είναι κλειστό και αυτό συνεπάγεται απίστευτες καθυστερήσεις και μπλοκάρισμα εμπορευμάτων εκεί που δεν πρόλαβαν να φορτωθούν. Η ζημιά πάει και στους δυο. Στον αγοραστή που βρίσκεται κάπου στον κόσμο αλλά και στον πωλητή που είναι κάποιο κινεζικό εργοστάσιο. Ήδη, ακούμε από τις ειδήσεις για τεράστια ζημιά μόνο από το κλείσιμο του λιμανιού. Το εναλλακτικό λιμάνι του Ningbo έχει φρακάρει και αυτό γιατί δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλο τον όγκο της δουλειάς.
Η παγκόσμια οικονομία πάει για «βρούβες». Και κάθε φορά που έχει συμβεί αυτό στην ιστορία, προσφεύγει σε πόλεμο για reset. Ένα ιδιαίτερα αγαπημένο παιχνίδι των Αμερικανών αυτό. Δεν σταμάτησαν ποτέ. Πάντα έκαναν μικρούς πολέμους για να στηρίξουν το δολάριο. Τώρα πάλι αυτοί είναι πίσω από όλα, αυτοί ηγούνται και σύρουν την Ευρώπη σε μια πολύ σοβαρότερη σύρραξη στην Ουκρανία, που ελπίζω -όπως όλοι που έχουν σώας τα φρένας- να μην είναι η απαρχή παγκόσμιου πολέμου.
Αν μιλάμε για κατασκευασμένες εικόνες, ποιος και γιατί θέλει να περάσει στην κοινή γνώμη μια τέτοια εικόνα για την Κίνα και το καθεστώς της;
Τα τελευταία χρόνια έχω πραγματικά αηδιάσει από την φαιδρότητα, το ψέμα και την προπαγάνδα που κάνουν τα δυτικά ΜΜΕ. Αυτό κορυφώθηκε με την πανδημία που πιστεύω ότι την εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά και από ότι φαίνεται η προπαγάνδα ήρθε για να μείνει. Δεν υπάρχει πλέον τίποτα που να μπορεί να σταματήσει τους εντεταλμένους δημοσιογράφους. Τουναντίον όποιος τολμήσει να έχει άλλη άποψη τον δείχνουν με το δάκτυλο φωνάζοντας όπως στο Μεσαίωνα ότι πρέπει να πάει στη πυρά.
Τα περισσότερα από τα βίντεο που είδα, εμπεριέχουν λίγες πραγματικές εικόνες από τη Σαγκάη. Υπάρχουν μέρη σε πολλά βίντεο που αναγνωρίζει κάποιος που ξέρει, ότι δεν είναι στη Σαγκάη, είτε από μια πινακίδα, είτε από το λεωφορείο, είτε από την προφορά των ανθρώπων. Κομμένες και ραμμένες σκηνές ή ένα περιστατικό και από πάνω του, τίτλος γενίκευσης. Ότι δηλαδή αυτό συμβαίνει σε όλη τη Σαγκάη.
Τα παρακάτω αποτελούν προσωπική μου άποψη: Είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται αρνητική προπαγάνδα εναντίον της Κίνας. Θυμίζω ότι η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτό το παιχνίδι των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας. Μια θέση απολύτως καθαρή κατ’ εμένα.