Τέτοιο lockdown, δεν ξανάγινε! Οι κινεζικές Αρχές μοιάζουν να τα έχουν χαμένα και ο προβληματισμός για το πώς αντιμετωπίζουν την έξαρση των κρουσμάτων στη Σαγκάη είναι μεγάλος και παγκόσμιος. Οι κάτοικοι, όπως είδαμε και τις προηγούμενες ημέρες δυσκολεύονται να βρουν τρόφιμα και οι συνθήκες μοιάζουν απελπιστικές. Η όλη κατάσταση, δυστυχώς, μας οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα: ο κορονοϊός δεν έχει σκοπό να μας αποχαιρετήσει σύντομα και η πανδημία εξακολουθεί να μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Βέβαια, εμείς στην Ελλάδα ζούμε και έτσι με ένα μαγικό τρόπο, κάθε φορά που ξεκινάει η καλοκαιρινή σεζόν, ο κορονοϊός εξαφανίζεται. Μήπως να ακολουθήσουν και αυτοί το παράδειγμά μας;

Όπως διαβάζουμε, στόχος των αξιωματούχων είναι να σταματήσει μέχρι την Τετάρτη η μετάδοση της COVID-19 έξω από τις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα, ώστε να επιστρέψει στην «κανονικότητα» η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας. Υπενθυμίζουμε ότι η Σαγκάη έχει γίνει το επίκεντρο του μεγαλύτερου ξεσπάσματος της νόσου που έχει καταγραφεί την Κίνα από την αρχή της πανδημίας στα τέλη του 2019 στη Γιουχάν, με τις 320.000 μολύνεις από τις αρχές Μαρτίου να έχουν χτυπήσει «καμπανάκι». Να δώσουμε δανεικό τον Θάνο Πλεύρη για λίγες εβδομάδες να τους δείξει πώς γίνεται.

 

Για τα όσα σοκαριστικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας μίλησε και ο καθηγητής Πνευμολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkinhs, Παναγής Γαλιάτσιος και πραγματικά, μας έφτιαξε τη μέρα αφού έδωσε και έναν μυστηριακό τόνο στα όσα έχουν δει τα μάτια μας. Όπως είπε, «μέσα σε δύο χρόνια της πανδημίας έχουμε μάθει πολλά. Δεν καταλαβαίνουμε αυτό που βλέπουμε στη Σαγκάη. Κάνουν σαν να είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν την πανδημία. Υπάρχει η υπόθεση μήπως έχουν βρει κάτι που δεν μας έχουν πει».

Δεν έμεινε όμως εκεί. Αναφερόμενος στην 4η δόση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, τόνισε ότι «τα εμβόλια λειτουργούν. Πιστεύω ότι θα χρειαστούμε την 4η δόση εμβολίου. Καλό θα ήταν να το κάνουμε πριν έρθει κάποιο μεγάλο κύμα. Έχουμε ένα εργαλείο που δουλεύει. Τώρα κάνουμε έρευνα για ένα εμβόλιο που θα είναι μία μόνο δόση. Την 4η δόση στην Αμερική την κάνουν τώρα οι άνω των 50 ετών. Αν δεν υπάρξουν πολλά κρούσματα δεν νομίζω να χρειαστεί η 4η δόση για τους κάτω των 50 ετών».