Ας θεωρήσουμε ότι το σύνδρομο του πρωταγωνιστή είναι σχετικά νέο και ότι έγινε πιο έντονο από τότε που τα social media μπήκαν στη ζωή μας. Για να τα λέμε όλα, πολλά έχουν αλλάξει στις ανθρώπινες συμπεριφορές από τότε που είμαστε με ένα κινητό στο χέρι τραβώντας φωτογραφίες. Αν και το σύνδρομο του πρωταγωνιστή δεν είναι μια πραγματική ψυχική ασθένεια και τη συναντάμε κυρίως στην ποπ κουλτούρα και στο TikTok, ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει.
Πώς αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο σύνδρομο; Εφόσον δεν πρόκειται για μία τόσο σοβαρή κατάσταση, η αντιμετώπιση της δεν είναι τόσο περίπλοκη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδεθούμε περισσότερο στο τώρα. Αν νομίζουμε πως συνεχώς ζούμε σε κάποιου είδους ρομαντική αμερικανική ταινία, αυτό δεν είναι εφικτό. Αν όμως προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τι συμβαίνει γύρω μας, ίσως το καταφέρουμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τέσσερα βασικά red flags που μπορούν να σας πουν εάν, χωρίς να το γνωρίζετε, έχετε κάνει τον εαυτό σας βασικό χαρακτήρα στην ταινία που γυρίζετε στο κεφάλι σας.
Τα πάντα αφορούν εσάς και τα προβλήματά σας
Ένας σίγουρος τρόπος για να πείτε ότι έχετε το σύνδρομο του πρωταγωνιστή είναι να αφιερώσετε ένα δευτερόλεπτο για να σκεφτείτε τις σχέσεις σας με τους ανθρώπους. Αν βλέπετε τον εαυτό σας ως το επίκεντρο της προσοχής και τους άλλους σε δεύτερους ρόλους, μπορεί και να το έχετε το θεματάκι σας. Η Cynthia Catchings, θεραπεύτρια για το Talkspace, υποστηρίζει ότι ένα άτομο με το συγκεκριμένο σύνδρομο συχνά «σκέφτεται ή βλέπει τον εαυτό του ως κάποιον που φαντάζεται ή θέλει να του μοιάζει ή προσποιείται ότι είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας που έχει δημιουργήσει μόνος του».
Θεωρείτε τον εαυτό σας και τη ζωή σας τέλεια
Τα άτομα με σύνδρομο του πρωταγωνιστή μπορούν συχνά να παρουσιάσουν μια ψεύτικη εικόνα στο διαδίκτυο για να πουλήσουν την πλοκή της φανταστικής ταινίας τους, λέει το Catchings. Τα άτομα με σύνδρομο κύριου χαρακτήρα τείνουν να ανεβάζουν συνεχώς φωτογραφίες τους στο Διαδίκτυο και να επιμελούνται προσεκτικά την διαδικτυακή τους προσωπικότητα. Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι το άτομο με το σύνδρομο του κύριου χαρακτήρα μπορεί να ελέγχει τόσο πολύ την εικόνα του που επιτίθεται σε όποιον το αντικρούει, μερικές φορές αποκόπτοντας τους ανθρώπους από τη ζωή τους.
Δεν είσαι καλός στο να δέχεσαι κριτική
Τα άτομα με σύνδρομο του πρωταγωνιστή δυσκολεύονται να δεχτούν οποιαδήποτε κριτική ή ένα αστείο. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζεται στον τρόπο που αφομοιώνουν τις συμβουλές ή στον τρόπο που αντιμετωπίζουν αστείες ή λιγότερο κολακευτικές φωτογραφίες.
Όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν τι κάνουμε, νιώθουμε ότι αυτό που κάνουμε έχει κάποια αξία
Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος τρόπος να αισθανθούμε ότι η ζωή μας έχει κάποια αξία. Αυτό που θα πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας είναι πως η επιβεβαίωση θα πρέπει να έρχεται από μέσα μας μέχρι πια να σταματήσουμε να τη ψάχνουμε από τους άλλους. Το ίδιο είχε συμβεί πολλά χρόνια νωρίτερα με τα likes στο Instagram. Άνθρωποι πόζαραν σε φιλτραρισμένες φωτογραφίες και πρόβαλαν τις τέλειες ζωές τους στην πλατφόρμα. Έπειτα περίμεναν αγωνιωδώς τα likes φορώντας πιτζάμες και τρώγοντας πατατάκια στον καναπέ.