O Σι Τζινπίνγκ έχει πολλά προβλήματα. Το μεγαλύτερο είναι η κλιμακούμενη οργή της Σαγκάης που εξαπλώνεται πιο γρήγορα από Covid-19 στην Κίνα. Τα σκληρά lockdown έχουν προκαλέσει αντικυβερνητικές αντιδράσεις και ο κόσμος αντιδρά γιατί εκεί τα social media δεν τα λες και δημοκρατικά. Το Κόμμα τα ελέγχει όλα. Δεν μπορείς να γράψεις για τις ελλείψεις τροφίμων και για τη δικαιολογημένη οργή 25 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν –αναγκαστεί ξανά- σε καραντίνα. Ούτε για την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

https://t.co/jngxcWri5F

Οι αναρτήσεις στο Weibo και το WeChat που κάνουν λόγο για αυτοκτονίες (συμβαίνουν πολλές καθημερινά) αφαιρούνται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η άκαμπτη προσέγγιση της μηδενικής ανοχής στην Covid κάνουν και τη Δύση να μιλά για το πιο αυστηρά ελεγχόμενο αυταρχικό πολιτικό σύστημα στον κόσμο. Ο Τζινπίνγκ στερεί από τους πολίτες του φαγητό, ιατρική περίθαλψη και μετακίνηση. Σε κάποια βίντεο που εξαφανίστηκαν από το Weibo (το αντίστοιχο Twitter) φαινόταν άνδρας ντυμένος με την άσπρη προστατευτική στολή να δολοφονεί ένα κατοικίδιο σε κάποιο αυστηρό έλεγχο και να χωρίζονται τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στον ιό από τους γονείς τους για να μεταφερθούν σε χώρους καραντίνας.

https://twitter.com/hashtag/shanghai?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Το Reuters μετέδωσε βίντεο με πολίτες στοιβαγμένος σε πτυσσόμενα κρεβάτια σε κτήριο γραφείων που έχει μετατραπεί σε κέντρο καραντίνας. Με 200 άτομα να μοιράζονται 4 τουαλέτες. Είδαμε σκηνές βγαλμένες από θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με ρομπότ – σκύλο στους άδειους δρόμους να προειδοποιεί τους πολίτες να μην βγουν έξω. Βίντεο δείχνουν ανθρώπους να φωνάζουν από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές μπαίνουν στα σπίτια και παίρνουν τους ασθενείς βίαια.

Οι αρχές της Σανγκάης μετατρέπουν κτίρια κατοικιών σε κέντρα καραντίνας προκειμένου να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με covid-19, όμως η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει οργή και αντιδράσεις από τους γείτονες που ανησυχούν ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν.

Σε ένα περιστατικό που μεταδόθηκε απευθείας στην κινεζική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat φαίνονται περίπου 30 άνθρωποι που φορούν προστατευτικές στολές με τη λέξη «αστυνομία» στην πλάτη τους να συγκρούονται με άλλους ανθρώπους έξω από ένα συγκρότημα κατοικιών και να συλλαμβάνουν τουλάχιστον έναν. Σε ένα άλλο βίντεο φαίνεται ένας άντρας που βγαίνει στο μπαλκόνι του για να αποφύγει τις αρχές που θέλουν να τον μεταφέρουν σε κέντρο καραντίνας. «Είστε κακοποιοί, υπόκοσμος», φωνάζει. Εκείνοι όμως βγαίνουν τον χτυπούν και τον περιορίζουν. Με ειδικά εξαρτήματα που μοιάζουν με δαγκάνες, αστυνομικοί αρπάζουν και χτυπούν πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα.

Οι Αρχές χτυπούν κατοικίδια και τα αρπάζουν αν οι ιδιοκτήτες τους είναι θετικοί στον ιό, πυροσβέστες μεταφέρουν βασικά προϊόντα με drones, οι κάτοικοι έχουν αδειάσει τα ράφια των καταστημάτων και πλέον μιλούν για ελλείψεις τροφίμων.

Η Σαγκάη είναι το οικονομικό μηχανοστάσιο της Κίνας. Κι αυτό θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία. Αν υπάρξει έλλειψη σε τσιπάκια για τα κινητά σας να ξέρετε που οφείλεται.