Εάν γνωρίζετε κάποιον που είναι δύσκολος σαν χαρακτήρας και προκαλεί συνεχώς προβλήματα στη ζωή σας, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε να κάνετε με ένα τοξικό άτομο. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν άγχος και δυσφορία τόσο σε εσάς όσο και στον κύκλο σας, για να μην αναφέρουμε τον συναισθηματικό ή ακόμα και σωματικό πόνο.

Το χαρακτηριστικό ενός τοξικού ατόμου είναι η συμπεριφορά του η οποία προσθέτει αρνητικότατα και αναστάτωση. Μήπως ξύνετε αυτή τη στιγμή το κεφάλι σας και σκέφτεστε ποιος φίλος σας ή πρώην σχέση ανήκει σε αυτή την κατηγορία; Πολλές φορές, οι άνθρωποι που είναι τοξικοί αντιμετωπίζουν τα δικά τους άγχη και τραύματα προκαλώντας άγχη και τραύματα στους γύρω τους. Χμ, μάλλον ήδη μπήκε κάποιος στη μαύρη λίστα σας.

Η τοξικότητα στους ανθρώπους ωστόσο δεν θεωρείται ψυχική διαταραχή, όπως δεν είναι όλα κατάθλιψη, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν υποκείμενα ψυχικά προβλήματα που κάνουν κάποιον να ενεργεί τοξικά, συμπεριλαμβανομένης μιας διαταραχής προσωπικότητας. Τα προειδοποιητικά σημάδια, είναι τα εξής: Σας χειραγωγούν για κάτι που δεν θέλετε να κάνετε, είστε συνεχώς σε σύγχυση από τη συμπεριφορά του ατόμου, υπερασπίζεστε τον εαυτό σας σε αυτό το άτομο, δεν αισθάνεστε ποτέ απόλυτα άνετα κοντά του, νιώθετε συνεχώς άσχημα για τον εαυτό σου όταν είναι κοντά σας. Ποια από αυτά τα σημάδια διακρίνετε στους γύρω σας καθημερινά και πόσα από αυτά, έστω και κεκαλυμμένα, έχουν κανονικοποιηθεί;

via GIPHY

Αυτή την απορία είχε πριν από μερικές ημέρες ο χρήστης του Reddit, u/RealimTheanimalking και ρώτησε: «Ποια τοξική συμπεριφορά γίνεται, για κάποιο λόγο, όλο και πιο αποδεκτή αυτή τη στιγμή;». Οι υπόλοιποι χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας δεν άργησαν και πολύ να δώσουν τις απαντήσεις τους.

«Παράλογες, αβάσιμες και με κακές πηγές πληροφόρησης ανοησίες που ακούς στις πολιτικές συζητήσεις».

«Απάντηση στα λόγια με σωματική βία. Παράδειγμα: Ο Γουίλ Σμιθ που χαστουκίζει τον Κρις Ροκ»

«Γενικά να αντιμετωπίζεις τους άλλους σαν να είναι κάτω από εσένα. Η επιθετικότητα προς τους άλλους να είναι ο νέος κανόνας».

Το να στέλνεις dick pic. Ποτέ ξανά δεν έμοιαζε τόσο αυτονόητο».

«Ακραία αγάπη προς τον εαυτό μας που φτάνει σε σημείο ναρκισσισμού»

«Ο ναρκισσισμός είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Το σύνδρομο του πρωταγωνιστή είναι πραγματικό και πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτό».

«Το να θίγεσαι με το παραμικρό. Υπάρχουν πράγματα που μπορεί πραγματικά να προσβάλλουν και υπάρχουν πράγματα στα οποία αντιδράς υπερβολικά στο Διαδίκτυο επειδή το κάνουν όλοι πρέπει να το κάνεις και εσύ».

«Το να αποκαλείς οποιαδήποτε μικρή ταλαιπωρία σου στη ζωή “τραύμα”».

«Το ghosting. Ο διαδικτυακός διάλογος το έχει κάνει μέρος της ζωής μας. Μερικές φορές έχω ρωτήσει τους ανθρώπους πώς θα ένιωθαν αν μιλούσαν σε κάποιον και μετά αυτός έφευγε ξαφνικά χωρίς να πουν τίποτα».