Η νύχτα είναι η ώρα που στις πόλεις ησυχάζουν οι μεγάλες λεωφόροι και μπορείς να ακούσεις τους τοίχους της να αναπνέουν. Ο μύθος λέει ότι αν ένα βράδυ αργά πετύχεις άδεια την πλατεία στο Μοναστηράκι και κοιτάξεις προσεκτικά θα παρατηρήσεις κάτω από χλωμά πορτοκαλί φώτα τα γκράφιτι, θα μπορέσεις να τα δεις να ζωντανεύουν  στους τοίχους. Η πραγματικότητα από την άλλη λέει, ότι η νύχτα είναι η ώρα που μερικά από τα πιο δημιουργικά μυαλά δίνουν το δικό τους χρώμα στην πόλη. Οι street artists δραστηριοποιούνται όταν τα πάντα μπαίνουν σε μια παύση -τότε είναι η δική τους στιγμή. Είναι η στιγμή που επιλέγουν οι ίδιοι να βάλουν εκείνοι μια παύση στην ομοιομορφία του δημόσιου χώρου και να μετατρέψουν τα γκρίζα και αδιάφορα σημεία της πόλης σε σημεία καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, γεμάτα νεανική ζωντάνια και τέχνη.

Πέρα όμως από την έξαψη της δημιουργίας, ο καλλιτέχνης καλείται να δώσει μια άνιση μάχη με το χρόνο: τα έργα της street art είναι έκθετα στη φθορά του χρόνου, των καιρικών συνθηκών και σε κάθε είδους αλλαγή του αστικού τοπίου. Είναι προορισμένα να είναι «θνητά» -μία υπενθύμιση της σημασίας που έχει να ζούμε κάθε στιγμή της ζωής μας. Επειδή, λοιπόν, είναι δύσκολο ένα σχέδιο graffiti να παραμείνει ακέραιο σε βάθος χρόνου, είναι σημαντικό να αποτυπωθεί όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά. Και εδώ έρχεται η δεύτερη μάχη με το χρόνο που δίνουν οι street artists. Από τη στιγμή που δημιουργούν κυρίως τη νύχτα, δεν έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία, ώστε να καταγράψουν τα έργα τους όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά.

Αυτή τη «μάχη» παρακολουθούμε κάθε Δευτέρα στα 4 videos της καμπάνιας της Samsung με  τίτλο «Night in new light» με πρωταγωνιστή τον street artist, Fat Cap Sprays και τη νέα ναυαρχίδα Samsung Galaxy S22 Ultra. Η αδυναμία του καλλιτέχνη να καταγράψει τη διαδικασία δημιουργίας των έργων του τη νύχτα,  περιόριζε ορισμένες από τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του. Με το Nightography και τη δυνατότητα καταγραφής εκπληκτικών λήψεων υψηλής ευκρίνειας, κάτω από σχεδόν οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού, ο Fat Cap Sprays μπορεί πλέον να δημιουργεί τα λαμπερά έργα τέχνης του τη νύχτα και να καταγράφει τόσο τη διαδικασία όσο και τη θετική επίδραση που έχει η τέχνη του στις γειτονιές της πόλης.

«Οι νυχτερινές δυνατότητες του Samsung Galaxy S22 Ultra με βοηθούν να πραγματοποιήσω το όνειρό μου για αυτά τα νέα, νυχτερινά έργα, ζωγραφίζοντας στο σκοτάδι χωρίς να φοβάμαι ότι δε θα καταφέρω να τα απαθανατίσω», σημείωσε ο  καλλιτέχνης.

Σήμερα, θα ανέβει το τρίτο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «From transient to permanent». Σε αυτό, παρακολουθούμε πώς το Samsung Galaxy S22 Ultra αιχμαλωτίζει την τέχνη που δημιουργείται τη νύχτα, αναδεικνύοντάς την με το ιδανικό  φως.

 

Πλέον οι νύχτες πέρα από δημιουργικότητα και χρώμα, αποκτούν φως. Και έτσι, γίνονται παντοτινές, αθάνατες, επικές.