Αυγά, γάλα, κρέας, λάδι, ψωμί, γιαούρτια, αλεύρι, ζάχαρη. Τα βασικά της εβδομάδας, που χωράνε σε μια σακούλα, άντε δύο. Για δυο σακούλες σε ένα σουπερμάρκετ πλέον πληρώνεις από 40 έως 60€ την εβδομάδα. O Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, FAO, παρουσίασε χθες (Παρασκευή 8 Απριλίου) στη Ρώμη αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τις αυξήσεις των τιμών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν θα μας φτάνει το εισόδημα να καλύψουμε τις ανάγκες διατροφής, μετακινήσεων, ηλεκτροδότησης και θέρμανσης. Η αποταμίευση θα γίνει άγνωστη λέξη. Τι να λέμε: Η τιμή στο σουβλάκι έφτασε τα 3 ευρώ. Οι αρτοποιοί παραλαμβάνουν αλεύρι με νέους τιμοκαταλόγους, οι οποίοι έχουν αυξήσεις που φτάνουν ακόμα και το 40%. Η τιμή του σιταριού έχει ανέβει κατά 25% μέσα σε ένα μήνα και περίπου 70% μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μούσιο, πρόεδρο Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, η τιμή των αλεύρων έχει εκτιναχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

https://twitter.com/Bill_Advised/status/1511353522041892866?ref_src=twsrc%5Etfw

Αυξήσεις ρεκόρ στο ηλιέλαιο μετά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

Τον Μάρτιο, σε μηνιαία βάση, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως παρουσίασαν αύξηση – ρεκόρ 12.6%. Το σιτάρι αυξήθηκε κατά 19,7%, ενώ το καλαμπόκι κατά 19,1%. Πρόκειται, όπως τονίζει ο FAO, για ανατιμήσεις χωρίς προηγούμενο. Η τιμή στο σπορέλαιο – ηλιέλαιο (του οποίου η Ουκρανία είναι, διεθνώς, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας) την ίδια χρονική περίοδο σημείωσε αύξηση του 23,2%. Η ζάχαρη τον Μάρτιο έγινε ακριβότερη κατά 6,7% σε μηνιαία βάση και κατά 20% σε ετήσια.

Επιπλέον, η τιμή στο κρέας, πάντα σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 4,8% (λόγω και της έλλειψης που παρατηρήθηκε στη δυτική Ευρώπη) ενώ στα γαλακτοκομικά προϊόντα η αύξηση δεν ξεπέρασε το 2,6%, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.