Πόσο κοστίζουν τα 20 λεπτά που θα ψωνίσεις στο σούπερ μάρκετ;

Η αποταμίευση θα γίνει άγνωστη λέξη.

Πόσο κοστίζουν τα 20 λεπτά που θα ψωνίσεις στο σούπερ μάρκετ;

Η αποταμίευση θα γίνει άγνωστη λέξη.


Αυγά, γάλα, κρέας, λάδι, ψωμί, γιαούρτια, αλεύρι, ζάχαρη. Τα βασικά της εβδομάδας, που χωράνε σε μια σακούλα, άντε δύο. Για δυο σακούλες σε ένα σουπερμάρκετ πλέον πληρώνεις από 40 έως 60€ την εβδομάδα. O Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, FAO, παρουσίασε χθες (Παρασκευή 8 Απριλίου) στη Ρώμη αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τις αυξήσεις των τιμών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν θα μας φτάνει το εισόδημα να καλύψουμε τις ανάγκες διατροφής, μετακινήσεων, ηλεκτροδότησης και θέρμανσης. Η αποταμίευση θα γίνει άγνωστη λέξη. Τι να λέμε: Η τιμή στο σουβλάκι έφτασε τα 3 ευρώ. Οι αρτοποιοί παραλαμβάνουν αλεύρι με νέους τιμοκαταλόγους, οι οποίοι έχουν αυξήσεις που φτάνουν ακόμα και το 40%. Η τιμή του σιταριού έχει ανέβει κατά 25% μέσα σε ένα μήνα και περίπου 70% μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μούσιο, πρόεδρο Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, η τιμή των αλεύρων έχει εκτιναχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αυξήσεις ρεκόρ στο ηλιέλαιο μετά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

Τον Μάρτιο, σε μηνιαία βάση, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως παρουσίασαν αύξηση - ρεκόρ 12.6%. Το σιτάρι αυξήθηκε κατά 19,7%, ενώ το καλαμπόκι κατά 19,1%. Πρόκειται, όπως τονίζει ο FAO, για ανατιμήσεις χωρίς προηγούμενο. Η τιμή στο σπορέλαιο - ηλιέλαιο (του οποίου η Ουκρανία είναι, διεθνώς, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας) την ίδια χρονική περίοδο σημείωσε αύξηση του 23,2%. Η ζάχαρη τον Μάρτιο έγινε ακριβότερη κατά 6,7% σε μηνιαία βάση και κατά 20% σε ετήσια.

Επιπλέον, η τιμή στο κρέας, πάντα σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 4,8% (λόγω και της έλλειψης που παρατηρήθηκε στη δυτική Ευρώπη) ενώ στα γαλακτοκομικά προϊόντα η αύξηση δεν ξεπέρασε το 2,6%, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα