Ο Πάμπλο Πικάσο, για πολλούς, είναι ο σημαντικότερος ζωγράφος όλων των εποχών. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, πάντως, είναι ότι η λέξη «τιτάνας» είναι μικρή για να περιγράψει το καλλιτεχνικό του μέγεθος και ότι ελάχιστοι άνθρωποι κατάφεραν να συνδέσουν με αυτό τον τρόπο το όνομά τους με τον 20ο αιώνα. Ο «ταύρος της τέχνης» επηρέασε και συνεργάστηκε με διάφορες ιδιοφυΐες όπως ο Ανρί Ματίς και τα έργα του από τις γνωστές Blue Period και Rose Period, μονοπωλούν στο ενδιαφέρον σε όποιο μουσείο φιλοξενούνται.

Στην πολιτική, ο Πικάσο πήρε ξεκάθαρη θέση κατά του φασισμού και μετά από μια επίσκεψη το 1934, ορκίστηκε να μην επιστρέψει στην Ισπανία όσο ζούσε ο δικτάτορας Φρανσίσκο Φράνκο. Προσχωρώντας στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, δήλωσε: «Ήμουν πάντα εξόριστος, τώρα δεν είμαι πια. Μέχρι τη στιγμή που η Ισπανία μπορεί επιτέλους να με υποδεχθεί, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα μου άνοιξε την αγκαλιά του». Όπως αντιλαμβάνεστε, εκτός από καλλιτεχνικές, ο Πάμπλο Πικάσο είχε και κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες.

Έτσι, όπως κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τον κόσμο γύρω του, παρακολουθούσε τις εξελίξεις και εκτός Γαλλίας, με την Ελλάδα, φυσικά, να έχει την τιμητική της. Αυτές είναι μερικές από τις μεγάλες αλήθειες του Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, για τον ελληνικό λαό.