Η τελευταία φορά που οι θρυλικοί Pink Floyd μπήκαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν ήταν το 1994, 28 χρόνια πριν δηλαδή, για το Division Bell. Σήμερα τα ξημερώματα, κυκλοφόρησαν το νέο τους κομμάτι με τίτλο «Hey, Hey, Rise Up», με στόχο να συγκεντρώσουν χρήματα για τον λαό της Ουκρανίας και όχι για τα άτομα που ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο και μιλούν στην ελληνική Βουλή. Σε αυτό υπάρχει μάλιστα και ένα στιγμιότυπο από τον Andriy Khlyvnyuk, τραγουδιστή του ουκρανικού συγκροτήματος Boombox, που ακούγεται να τραγουδά στο Κίεβο.

Η μπάντα, αποτελούμενη από τους Ντέιβιντ Γκίλμουρ, Νικ Μέισον, Γκάι Πρατ και Νίτιν Σόνι, ηχογράφησαν το νέο κομμάτι στις 30 Μαρτίου, ενώ τη σκηνοθεσία του βίντεο κλιπ υπογράφει ο Ματ Γουάιτκρος. Φυσικά, από την ηχογράφηση έλειπε ο Ρότζερ Γουάτερς, ο οποίος έχει αποχωρήσει οριστικά από την μεγαλύτερη progressive rock μπάντα όλων των εποχών.

«Ελπίζω πως θα τύχει ευρείας στήριξης και δημοσιότητας. Θέλουμε να συγκεντρώσουμε χρήματα για ανθρωπιστική προσφορά και ενίσχυση του ηθικού. Θέλουμε να εκφράσουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία και με τον τρόπο αυτό να δείξουμε πως η πλειονότητα του πλανήτη θεωρεί εντελώς λάθος για μια υπερδύναμη να εισβάλει σε μια ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα» ανέφερε σε  σχετική ανακοίνωση ο Γκίλμουρ. 

Τα φωνητικά στο κομμάτι των Pink Floyd προέρχονται από ένα viral βίντεο που δημοσίευσε ο Ουκρανός τραγουδιστής τρεις μέρες μετά την εισβολή, όπου ο ίδιος εμφανίζεται ντυμένος με μαχητικό εξοπλισμό, κρατώντας ένα τουφέκι και τραγουδώντας τον ουκρανικό ύμνο διαμαρτυρίας, «The Red Viburnum in the Meadow», στην πλατεία Sofiyskaya του Κιέβου.

https://t.co/4U3P3WAQOZ

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο οι Pink Floyd όσο και ο Γκίλμουρ, ο οποίος έχει μέλη της οικογένειας στην Ουκρανία, αφαίρεσαν τη μουσική τους από ψηφιακούς παρόχους στη Ρωσία και τη Λευκορωσία τον Μάρτιο και δήλωσαν ότι στάθηκαν στο πλευρό του κόσμου «καταδικάζοντας σθεναρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».