Τις τελευταίες μέρες κάνουμε συχνές αναφορές στον Μεσαίωνα και όσο προσπαθούμε να αντιληφθούμε ποιοι δικοί μας εσωτερικοί μηχανισμοί μας συνδέουν με συμπεριφορές, ιδέες και πρακτικές του τότε, ένα ακόμα μεσαιωνικό νέο μάς έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σε άλλα νέα, την Τρίτη, ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες στην Οκλαχόμα πέρασαν ένα νομοσχέδιο που λίγο πολύ απαγορεύει όλες τις εκτρώσεις. Σε αυτό, μια άμβλωση, από τη στιγμή της σύλληψης ήδη, θα θεωρείται κακούργημα και θα τιμωρείται με ως και δέκα χρόνια φυλάκισης και 100.000 δολάρια πρόστιμο. Ως μοναδική εξαίρεση γίνεται δεκτή η προσπάθειας να σωθεί η ζωή της εγκύου κατά τη διάρκεια ενός ιατρικού επείγοντος περιστατικού.

Ο ρεπουμπλικάνος Rep Jim Olsen, ο οποίος και συνέταξε το νομοσχέδιο, δήλωσε «ενθουσιασμένος» που η πολιτεία έχει τώρα «τη δυνατότητα να δει πολλές ζωές μωρών να σώζονται». Εν τω μεταξύ, προσέθεσε πως το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χωρίς καμία απολύτως συζήτηση. «Κανείς δεν συζήτησε και κανείς δεν έκανε ερωτήσεις», είπε χαρακτηριστικά. «Σοκαρίστηκα κάπως».

Για εμάς, από την άλλη, το νομοσχέδιο της Οκλαχόμα δεν είναι ακριβώς σοκ. Είναι ακόμα ένα από τα πολλά νομοσχέδια κατά των αμβλώσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ, σε πολιτείες που ελέγχονται από ρεπουμπλικάνους. Ας μην ξεχνάμε πως τον Σεπτέμβριο του 2021, στο Τέξας ψηφίστηκε η ποινικοποίηση της άμβλωσης έξι εβδομάδες μετά τη σύλληψη, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Μετά την απαγόρευση, πολλές Τεξανές και Τεξανοί ταξίδεψαν ως τη γειτονική Οκλαχόμα ώστε να έχουν πρόσβαση σε νόμιμες και κατά συνέπεια ασφαλείς αμβλώσεις.

Η δυστοπία του νομοσχεδίου δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με το ίδιο νομικό πλαίσιο, ιδιώτες θα μπορούν να κάνουν μηνύσεις σε γιατρούς που παρέχουν αμβλώσεις. Στα καλά νέα, αυτή η «παροχή» είναι ακόμα υπό εξέταση.

Ακτιβιστές και ομάδες έχουν ήδη κάνει σαφές ότι εναντιώνονται στο νομοσχέδιο. «Εάν επιτραπεί να τεθεί σε ισχύ θα ήταν καταστροφικό, τόσο για τους κατοίκους της Οκλαχόμα όσο και για τους Τεξανούς, που συνεχίζουν να αναζητούν ιατρική φροντίδα στην Οκλαχόμα», ανέφερε με δήλωση ένας συνασπισμός ομάδων για τα δικαιώματα στις αμβλώσεις. «Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς που βλέπουν επί του παρόντος οι πάροχοι υπηρεσιών της Οκλαχόμα είναι ιατρικοί πρόσφυγες από το Τέξας. Τώρα οι κάτοικοι της Οκλαχόμα θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν ένα μέλλον όπου δεν θα τους έμενα μέρος στην πολιτεία τους να αναζητήσουν τη βασική υγειονομική περίθαλψη», συνέχισαν μέλη της Call For Reproductive Justice.

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο έχει πλέον περάσει στον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Kevin Stitt, ο οποίος αναμένεται να το μετατρέψει σε νόμο, υπογράφοντάς το. Ο Stitt, τον περασμένο Σεπτέμβριο υποσχέθηκε να υπογράψει «κάθε νομοσχέδιο υπέρ της ζωής» που θα έρθει στο γραφείο του. Εάν το νομοσχέδιο υπογραφεί, θα τεθεί σε ισχύ στις 26 Αυγούστου 2022 και θα ανατρέψει το Roe v.Wade: την απόφαση του 1973, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν τα κράτη να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις πριν τη βιωσιμότητα του εμβρύου.

Την ίδια στιγμή, η Rebecca Tong, διευθύντρια κλινικής που παρέχει και αμβλώσεις στην Οκλαχόμα Σίτι, δήλωσε πως η κλινική θα παραμείνει ανοιχτή όσο το δυνατόν περισσότερο. «Δεν θα αποθαρρυνθούμε από το να παρέχουμε υγειονομική περίθαλψη με συμπόνια στους ασθενείς μας, πολλοί από τους οποίους είναι γείτονες, συνάδελφοι, οικογένειές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

| Πηγή: Dazed Diggital |