Μελετητές κατέληξαν σε μια φράση/παραδοχή που πιθανότατα θα μιλήσει σε κάθε ένα από τα εγκεφαλικά σου κύτταρα: «συστημική» αποτυχία προστασίας των γυναικών από μισογυνιστικές παρενοχλήσεις. Πώς κατέληξαν εκεί; Μετά από μελέτη που αναλύει χιλιάδες DM που στέλνονται σε επώνυμες γυναίκες στο Instagram. 

Την έρευνα δημοσίευσε το Κέντρο Αντιμετώπισης Ψηφιακού Μίσους. Σε αυτήν αναλύθηκαν χιλιάδες μηνύματα που έχουν λάβει σε πέντε πολύ γνωστές (εκεί έξω περισσότερο) χρήστριες του Instagram, στην ηθοποιό Άμπερ Χερντ, τη Βρετανίδα παρουσιάστρια  Ρέιτσελ Ρίλεϊ, την ακτιβίστρια Τζέιμι Κλίνγκλερ, τη δημοσιογράφο Μπραϊόνι Γκόρντον και την εκδότρια Σάρα Ντάλιγουαλ. Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές έλεγξαν 8.717 μηνύματα των εν λόγω γυναικών, για να ανακαλύψουν ένα τεράστιο κύμα κακοποιητικού λόγου και να τονίσουν με τη σειρά τους το πόσο έχει αμελήσει το ίδιο το social medium να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Για το hate speech στα social media, αλλά σε επίπεδο σχολίων, τα έχουμε πει εδώ

Η σκληρή αλήθεια είναι πως ένας χρήστης δεν μπορεί να καταγγείλει τη λεκτική κακοποίηση που μπορεί να υφίσταται μέσω μηνυμάτων. Βλέπετε, έχει και το περιβόητο “report” τα όριά του. Επίσης, για να βάλει κανείς έναν χρήστη που του επιτίθεται λεκτικά σε DM σε “vanish mode” είναι αναγκασμένος πρώτα να ανοίξει το μήνυμα. Με λίγα λόγια, δεν μπορείς να κρατήσεις την τοξικότητα εκτός του υποσυνειδήτου σου. Κάτι ακόμα που προέκυψε από τη μελέτη είναι το γεγονός πως άντρες έχουν την τάση να κάνουν φωνητικές κλήσεις σε γυναίκες που δεν γνωρίζουν. 

«Υπάρχει μια επιδημία μισογυνικής κακοποίησης που καταγράφεται στα άμεσα μηνύματα των γυναικών. Meta και Instagram πρέπει να προτάξουν τα δικαιώματα των γυναικών έναντι του κέρδους», αναφέρει ο Ιμράν Αχμέντ, εκτελεστικός διευθυντής της CCDH, που δημοσίευσε την αναφορά. 

Ναι, η έρευνα επικεντρώθηκε στα direct μηνύματα πέντε πολύ συγκεκριμένων, επώνυμων γυναικών, ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα ευρήματα είναι ενδεικτικά μιας ευρύτερης πραγματικότητας για τις γυναίκες στην πλατφόρμα, στην οποία απειλές θανάτου, παρενόχληση, βίντεο και εικόνες με ακατάλληλο περιεχόμενο μπορούν να αποσταλούν χωρίς κανένα απολύτως φίλτρο. Σε άλλα νέα, το Instagram είναι περισσότερο επικεντρωμένο στο να εντοπίσει την πρώτη ακάλυπτη γυναικεία ρώγα στα stories. Σε ό,τι αφορά τα DM, δεν το λες και σε ετοιμότητα. Αυτό δεν το αναφέρουν οι ερευνητές, είναι δικό μας σχόλιο.  

Πάντως σε ό,τι αφορά τους κανόνες της Instagram-ικής κοινότητας, η βία και οι επιθέσεις σε κάποιον με βάση τη φυλή, την εθνικότητα, την καταγωγή, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκευτική ταυτότητα, την αναπηρία ή/και την ασθένειά του, απαγορεύονται. Θεωρητικά, φίλτρα αντίστοιχης ετοιμότητας θα έπρεπε να αφορούν και τα μηνύματα στο μέσο, μα όπως επισημαίνει η έρευνα, δεν συμβαίνει πάντα. 

Συνοπτικά, η σκληρή αλήθεια; Η μελέτη κατέδειξε πως ένα στα 15 μηνύματα από τα χιλιάδες που ελέγχθηκαν, παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες, αλλά και πως το Instagram αποτυγχάνει, εννέα στις δέκα περιπτώσεις, να αποτρέψει την αποστολή βίαιων απειλών μέσω άμεσων μηνυμάτων. 

| Πηγή: The Guardian |