Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν παρακολουθήσει έστω και μερικά δευτερόλεπτα από ένα ASMR video -και όχι, ο αριθμός αυτός δεν είναι υπερβολικός. Το πιθανότερο λοιπόν είναι πως αν δεν το έχεις ήδη κάνει, τότε σίγουρα θα υπάρχουν κοντινοί σου άνθρωποι που θα έχουν παρακολουθήσει έναν ASMR artist να στέκεται μπροστά σε μικρόφωνα υψηλής ευκρίνειας και είτε να μιλά ψιθυριστά είτε να ανοίγει με αργές κινήσεις μια συσκευασία. Αυτός είναι ο ασυνήθιστος κόσμος των ASMR videos, ένας κόσμος πλούσιος σε αισθήσεις.

Τι σημαίνει ASMR;

Αν και ο όρος ASMR μοιάζει εξειδικευμένος, στην πραγματικότητα γεννήθηκε στο internet. «Νονά» του είναι η Jennifer Allen, η οποία το 2010 δημιούργησε το ομώνυμο γκρουπ στο Facebook. Πρόκειται για το ακρωνύμιο του Autonomous Sensory Meridian Response, δηλαδή, για να το πούμε εξίσου περίπλοκα και στα ελληνικά, Αυτόματη Αισθητήρια Ανταπόκριση Μεσημβρινών -ναι, έγινε. Με απλά λόγια, πρόκειται για εκείνο το «μυρμήγκιασμα» που σου προκαλούν συγκεκριμένα οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα και το οποίο ξεκινά από τα μαλλιά και επεκτείνεται προς τα κάτω στο πίσω μέρος του λαιμού και στο πάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Εκτός όμως από το «μυρμήγκιασμα», πολλοί αναφέρον ότι παρακολουθώντας ένα ASMR βίντεο αφήνονται τελείως στις αισθήσεις τους και χαλαρώνουν.

Πώς δουλεύει το ASMR;

Όπως είπαμε και παραπάνω, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο όταν παρακολουθούν ένα ASMR video. Ορισμένοι λατρεύουν τη συχνότητα και την ένταση της ψιθυριστής φωνής, ενώ άλλοι εστιάζουν σε όσα εξελίσσονται με καθησυχαστική απλότητα. Τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι εντυπωσιακό. Μπορεί να είναι το άνοιγμα μιας συσκευασίας ή το να γεμίζεις με νερό ένα μεγάλο δοχείο ή το να κόβεις με ψαλίδι ένα κομμάτι ύφασμα. Τα ASMR video δίνουν σε καθημερινές εμπειρίες έναν ασυνήθιστο χαρακτήρα, μοναδικό όπως ο κάθε ένας που τα παρακολουθεί. Ασυνήθιστα όπως εσύ, θα σκεφτεί κάποιος, και θα έχει δίκιο.

Το 2012 ένας κλινικός νευροβιολόγος, ο Steven Novella, επιχείρησε να εξηγήσει για ποιο λόγο τόσος πολύ κόσμος «κολλάει» με τα ASMR video. Έγραψε λοιπόν ότι το ASMR δίνει ένα σήμα στον εγκέφαλό μας να μας επιβραβεύσει μέσω του αισθήματος της απόλαυσης. Μάλιστα μια άλλη μελέτη του 2015 υπογραμμίζει ότι το ASMR βελτιώνει στη διάθεσή μας μέσα από μια σειρά ερεθισμάτων.

Πώς τα ASMR video κατέκτησαν το YouTube;

Πέρα από τις επιστημονικές προσεγγίσεις, τα ASMR video αποτέλεσαν ένα πολύ δημιουργικό και προσοδοφόρο μέσο έκφρασης για πολλούς δημιουργούς περιεχομένου. Το γύρισμα ενός ASMR video διαρκεί αρκετά. Απαιτείται μεγάλη προετοιμασία από την πλευρά ενός ASMR artist. Θα πρέπει να έχει μεριμνήσει ώστε να βρει τα κατάλληλα props, τους ήχους που θα δημιουργήσουν πιο εύκολα ευχάριστα συναισθήματα στους θεατές και το βασικότερο, να έχει καταλήξει στις καταλληλότερες γωνίες λήψης ήχου. Επιπλέον, στη διάρκεια του γυρίσματος κάθε τι που ακούγεται ή λέγεται θα πρέπει να εκτελείται με ακρίβεια, επομένως θα χρειαστούν πολλές λήψεις μέχρι να φτάσει ένας ASMR artist στο ιδανικό αποτέλεσμα.

Ένα ασυνήθιστο ASMR video, όπως εσύ

Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα ASMR video είχαν συγκεκριμένες θεματικές. Η νέα συσκευή θέρμανσης καπνού PULZE όμως άλλαξε για μία ακόμα φορά τα δεδομένα και δημιούργησε ένα ASMR video για την ασυνήθιστη εμπειρία απόλαυσης που προσφέρει στους ενήλικους καπνιστές. Κινητοποιώντας όλες μας τις αισθήσεις, ο πρωταγωνιστής του video Μελέτης Ηλίας μάς μυεί χαμηλόφωνα, όπως επιβάλλεται, στην ασυνήθιστη εμπειρία απόλαυσης του PULZE. Πριν όμως πατήσεις το play στο παρακάτω video, δώσε μου λίγο χρόνο για να στο εξηγήσω. Πρόκειται για μια εμπειρία ασυνήθιστα κομψή, την οποία ήδη απολαμβάνεις από τον απαλό και γοητευτικό ήχο του unboxing της συσκευασίας. Μια εμπειρία ασυνήθιστα πρακτική που προσφέρει έως 20 χρήσεις με 1 φόρτιση, αλλά και για μια εμπειρία ασυνήθιστα διακριτική που «ακούγεται» στον απαλό βόμβο της δόνησης κατά την επιλογή έντασης της γεύσης ανάμεσα στα δύο διαφορετικά επίπεδα θέρμανσης του καπνού, ανάμεσα στο Standard και στο Eco, για μια πλούσια ή ήπια γευστική εμπειρία αντίστοιχα. Μια εμπειρία με λιγότερη μυρωδιά, ασυνήθιστα πλούσια, ισορροπημένη και δροσερή, την οποία ο Μελέτης μάς τη μεταφέρει παράγοντας ήχους που πράγματι μας προξενούν αυτό το ευχάριστο «μυρμήγκιασμα»: βάζει κρασί σε ένα ποτήρι, ακούει τις σταγόνες του καφέ να πέφτουν καθώς φιλτράρονται, παίζει με ένα μεταλλικό παιχνίδι κ.α.

Και τώρα πάτα play.

Εφόσον είσαι ακόμα μαζί μας και έχεις δει το video, θα έχεις καταλάβει ότι τα ASMR videos και το PULZE δημιουργούν έναν άψογο συνδυασμό που έχει στο επίκεντρό του την απόλαυση. Τα πρώτα την προσφέρουν μέσω των αισθήσεων, ενώ το PULZE μέσα από την ασυνήθιστη γευστική εμπειρία που προσφέρει στους ενήλικους καπνιστές. A match made in heaven.