«Με τρομάζουν οι εικόνες αμάχων που κείτονται νεκροί στους δρόμους και σε αυτοσχέδιους τάφους στην πόλη Μπούκα στην Ουκρανία». Τάδε έφη η  Ύπατη Επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου.

https://t.co/7wCUdIZ7ra

Οδοιπορικό τρόμου, εικόνες φρίκης και ανείπωτης θηριωδίας. Οι Ουκρανοί μιλούν για έγκλημα πολέμου. Οι Ρώσοι στρατιώτες, πριν εγκαταλείψουν την περιοχή, εκτέλεσαν εν ψυχρώ εκατοντάδες αμάχους, τους περισσότερους με μία σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, και σκόρπισαν τις σορούς τους στους δρόμους, αφήνοντας κάποιους δεμένους πισθάγκωνα. Το Κρεμλίνο κάνει λόγο για προβοκάτσια.

Για κατασκευασμένες εικόνες κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, απορρίπτοντας τις καταγγελίες για δολοφονίες πολιτών. Τα ρωσικά μέσα μάλιστα φτάνουν στο σημείο να ισχυριστούν πως οι υποτιθέμενες σοροί κινούνται, επικαλούμενα τα ίδια τα βίντεο του ουκρανικού στρατού. Ο ουκρανικός στρατός ο οποίος απελευθέρωσε την πόλη Μπούκα κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο από τις ρωσικές δυνάμεις την 1η Απριλίου αντίκρυσε μια πόλη με γκρεμισμένα κτίρια και δρόμους γεμάτος με πτώματα.

«Κτήνη» που «δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν» παρά να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τους Ρώσους. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε από τη Μπούκα ότι οι σοροί ήταν διασκορπισμένες σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Ένας από τους νεκρούς άνδρες είχε τα χέρια δεμένα. Οι γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ και αρχηγοί κρατών καταδίκασαν την φρίκη και ζήτησαν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε πως η ‘φρίκη’ της Ρωσίας εναντίων των αμάχων στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη και πως οι υπεύθυνοι πρέπει να εκδικαστούν. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τζόνσον σημείωσε πως οι αποτρόπαιες επιθέσεις κατά των αθώων αμάχων στις πόλεις Ίρπιν και Μπούκα είναι ακόμη μια απόδειξη πως ο Πρόεδρο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε έντονο ξέσπασμα, κατηγορώντας το Κρεμλίνο για γενοκτονία. «Αυτές οι εικόνες είναι γροθιά στο στομάχι», αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο CNN. «Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

https://t.co/rvQaxoM3Yt

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, καταδίκασε τους «ειδεχθείς και φρικιαστικούς» φόνους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα, προσάπτοντας την ευθύνη γι’ αυτούς στη Ρωσία. «Καταδικάζουμε σθεναρά τους φόνους αμάχων στην Ουκρανία, κινητοποιούμαστε για να λογοδοτήσει το ρωσικό καθεστώς», ανέφερε ο Τριντό μέσω Twitter.

«Οι υπεύθυνοι για αυτές τις ειδεχθείς και φρικιαστικές επιθέσεις θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναμένεται να ανακοινώσει, τις επόμενες μέρες, η Δύση, μετά τη σφαγή στη Μπούκα.