Ενώ κάποτε θεωρούνταν «μάταιες» οι selfies, οι άνθρωποι τραβούν στις μέρες μας κατά μέσο όρο 450 φωτογραφίες το πρόσωπό τους κάθε χρόνο. Ο αριθμός φυσικά είναι τεράστιος και αν μας έλεγαν κάτι τέτοιο μερικά χρόνια πριν θα γελούσαμε, ίσως από αμηχανία. Μια νέα μελέτη όμως μπορεί να σας αποτρέψει από το να τραβήξετε τόσες πολλές φωτογραφίες με την μπροστινή σας κάμερα.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας αποκάλυψαν ότι οι selfies παραμορφώνουν το πρόσωπό μας, κάνοντας τη μύτη μας να φαίνεται πιο μακριά και πιο φαρδιά από ό,τι στις κανονικές φωτογραφίες. Πού θέλουμε να καταλήξουμε; Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χειρουργική επέμβαση μύτης, γνωστή και ως ρινοπλαστική, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές αισθητικής χειρουργικής. Κάνατε τη σύνδεση τώρα;
Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αιτήματα για ρινοπλαστική έχουν αυξηθεί εν μέσω της δημοτικότητας των selfies. Η Bardia Amirlak, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Υπάρχει μια αξιοσημείωτη σχέση μεταξύ της αύξησης των φωτογραφιών selfie και της αύξησης των αιτημάτων ρινοπλαστικής, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων σε ηλικία». Αυτό το Instagram έχει καταστρέψει κόσμο.
Όπως διαβάζουμε στην Daily Mail, στη μελέτη, η ομάδα χρησιμοποίησε 30 εθελοντές για να διερευνήσει πώς οι selfies επηρεάζουν την εμφάνιση των χαρακτηριστικών του προσώπου τους. Οι εθελοντές κάθισαν για μια σειρά τριών φωτογραφιών -δύο τραβηγμένες με μπροστινή κάμερα σε αποστάσεις 12 και 18 ιντσών από το πρόσωπο- και μία με ψηφιακή κάμερα σε πιο μακρινή απόσταση.
Είναι σημαντικό ότι και οι τρεις φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο ίδιο κάθισμα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες φωτισμού. Οι ερευνητές συνέκριναν τις μετρήσεις τεσσάρων ορόσημων προσώπου στις φωτογραφίες – μύτη, χείλος, πιγούνι και πλάτος προσώπου και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην μπροστινή κάμερα παραμόρφωσαν σημαντικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου των συμμετεχόντων.
Κατά μέσο όρο, η μύτη φαινόταν 6,4% μακρύτερη στις selfies και 4,3% μεγαλύτερη στις selfie από μεγαλύτερη απόσταση, σε σύγκριση πάντα με τη φωτογραφία που τραβήχτηκε στην ψηφιακή κάμερα. Το μήκος του πιγουνιού βρέθηκε επίσης να μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 12%. Αυτό οδήγησε σε μια τεράστια αύξηση 17% στην αναλογία της μύτης προς το μήκος του πιγουνιού.
Εν τω μεταξύ, οι selfies έκαναν τη βάση της μύτης να φαίνεται πιο φαρδιά, σε σχέση με το πλάτος του προσώπου και αυτές οι στρεβλώσεις αντικατοπτρίστηκαν στις βαθμολογίες των συμμετεχόντων για την εμφάνισή τους. Οι συμμετέχοντες μάλιστα ήταν 9,1% λιγότερο ικανοποιημένοι με τη μύτη τους στις selfies συγκριτικά με τη φωτογραφία της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής. «Καθώς η δημοτικότητα της φωτογραφίας selfie αυξάνεται, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς παραμορφώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και πώς τα χρησιμοποιούν οι ασθενείς για να επικοινωνήσουν», είπε ο Δρ Amirlak.
Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε στην άκρη τις selfies;