Σχεδόν όλοι ανησυχούν για την οικονομία. Ο πληθωρισμός, η αύξηση των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα έχουν προκαλέσει ανησυχία σε όλους τους ανθρώπους για το πώς θα καταφέρουν να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα, μια στέγη πάνω από το κεφάλι των αγαπημένων τους και φυσικά το φαγητό στο τραπέζι τους. Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με το γεγονός πως η μετάβαση από και προς τη δουλειά είναι πλέον πιο ακριβή από ποτέ, καθώς οι τιμές των καυσίμων εκτινάσσονται στα ύψη, προκαλώντας ζημιά στους μισθούς και της οικονομίες κάθε νοικοκυριού.

Θα νόμιζες ότι βλέποντας αυτή την κατάσταση, οι υπεύθυνοι με υψηλότερο εισόδημα σε διάφορες εταιρείς θα έδειχναν μία κάποια συμπόνια για τους υπαλλήλους τους. Αλλά τελικά αυτή ήταν μία ανόητη σκέψη. Ένα email που διέρρευσε και φέρεται να εστάλη από τον Wayne Pankratz, τον εκτελεστικό διευθυντή της American Franchise Capital (ενός fund που κατέχει πολλά franchise της Applebee’s στις ΗΠΑ) έχει εξοργίσει τους υπαλλήλους της Applebee και τους χρήστες του διαδικτού. Μάλιστα σε τέτοιο σημείο που κάποιοι υπάλληλοι παραιτήθηκαν.

Και οκ, θα σκεφτείς ότι αυτά συμβαίνουν μακριά, αλλά μην ξεχνάς ότι ζούμε στη χώρα όπου Υπουργοί λένε να μην γεμίζουμε το καλάθι του σούπερ μάρκετ ή δημοσιογράφους να υπερθεματίζουν ότι πιθανή μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ευνοεί τους πλούσιους, επομένως είναι πιθανόν να βρεθούν και στα μέρη μας μιμητές του αμίμητου αυτού μανατζερ.

Στο mail, ο Pankratz υπαινίσσεται ότι η άνοδος των τιμών των καυσίμων είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μείωση των μισθών, επειδή οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση. Η απελπισία ως ο καλύτερος σύμμαχος της αγοράς. Τι πιο σύνηθες στον καπιταλισμό; Φυσικά το έθεσε λίγο πιο διακριτικά αλλά και πάλι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών θα οδηγήσει τους ανθρώπους να ψάξουν για ένα extra εισόδημα. Οι αιτήσεις για εργασία θα πολλαπλασιαστούν και έτσι η ζήτηση θα φέρει την ευκαιρία για να χαμηλώσουν οι μισθοί. Ο νεοφιλελευθερισμός στα καλύτερά του.

Αναλυτικά το email που διέρρευσε:

“Όλοι έχουν ακούσει ότι οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Το πλεονέκτημα που έχει για εμάς αυτό είναι ότι θα αυξήσει τη ροή των αιτήσεων για εργασία και θα έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τον μέσο όρο των μισθών.

Το μεγαλύτερο μέρος της βάσης των εργαζομένων μας και των δυνητικών εργαζομένων ζουν από μισθό σε μισθό. Οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές των καυσίμων μειώνει το διαθέσιμο εισόδημά τους. Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζεται να αυξάνεται και οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν, αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν περισσότερες ώρες εργασίας για να διατηρήσουν το τρέχον επίπεδο ζωής τους. Δεν ανταγωνιζόμαστε πλέον το δημόσιο όσον αφορά τις προσλήψεις. Δεν υπάρχουν πια επιδοτούμενα πακέτα, δεν υπάρχουν πια συμπληρωματικά επιδόματα ανεργίας. Αυτό μας ωφελεί καθώς οι τιμές αυξάνονται, οι άνθρωποι που βασίζονται στο επίδομα ανεργίας απλώς θα έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν. Αυτό θα αναγκάσει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό.

Επιπρόσθετα, οι άλλοι ανταγωνιστές θα πρέπει είτε ν’ αυξήσουν τις τιμές, είτε να μειώσουν τις ώρες εργαζομένων ή να πληρώσουν λιγότερους ωριαίους υπαλλήλους για να πετύχουν τα περιθώρια κέρδους τους. Ορισμένες επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν ν’ αντέξουν. Αυτό θα οδηγήσει περισσότερους υποψήφιους υπαλλήλους στην αγορά εργασίας.

Όλοι ανταγωνιζόμαστε για να προσλάβουμε από μια περιορισμένη δεξαμενή υποψηφίων και υπήρξε μισθολογικός πόλεμος. Όλοι είδαμε επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν υπαλλήλους με 18-20 δολάρια την ώρα. Δεν θα έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν αυτό. Τα φορτηγά είναι η ραχοκοκαλιά της Αμερικής και καθώς το κόστος των καυσίμων αυξάνεται, τόσο θα αυξάνονται και οι χρεώσεις για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Εάν αυτά τα κόστη δεν μπορούν να μετακυλιστούν στον καταναλωτή από την άποψη τις τιμής, τότε το μόνο μέρος που μπορεί να μειώσει το σημαντικό κόστος θα είναι η εργασία.

Η αγορά εργασίας πρόκειται να στραφεί υπέρ μας. Τι μπορείς να κάνεις εσύ;

Εκτός από την πρόσληψη υπαλλήλων με χαμηλότερο μισθό για να μειώσουμε το κόστος εργασίας (όταν μπορούμε), προσπαθήστε να επενδύσετε στο ηθικό των υπαλλήλων σας. Οι υπάλληλοί σας που ζουν από μισθό σε μισθό επηρεάζονται περισσότερο από τα άτομα που διαβάζουν αυτό το μήνυμα email. Να έχετε επίγνωση. Πολλοί θα χρειαστεί να εργαστούν περισσότερες ώρες ή να βρουν μια δεύτερη δουλειά. Κάντε πράγματα για να βεβαιωθούν ότι είστε ο εργοδότης της επιλογής τους. Να είστε ευέλικτοι στα ωράριά σας, ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τις άλλες δουλειές τους γύρω από τη δική σας. Το πιο σημαντικό, να έχετε την κουλτούρα και το περιβάλλον που θα προσελκύσει τους ανθρώπους.”

Ο χρήστης u/pool_fizzle, ο οποίος βοήθησε στη διάδοση του mail που διέρρευσε σε όλο το διαδίκτυο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς οι εργαζόμενοι της λιανικής και των εστιατορίων, έχουμε επιτέλους ένα αποδεικτικό στοιχείο. Ένα συγκεκριμένο πράγμα για να δείξουμε στον κόσμο πώς μας φέρονται. Δεν θέλω να μιλήσω για τους εργαζόμενους ή να βάλω λόγια στο στόμα τους, αλλά μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να είχαν παρόμοια συναισθήματα. Ακούω ότι κάποιοι από αυτούς έφυγαν. Τους επικροτώ γι’ αυτό».