Το πρότζεκτ Lego Classicists είναι συνδυάζει την pop art και την ιστορία. Είναι κάτι περισσότερο από παιδικό παιχνίδι. Η αναδημιουργία ιστορικών προσώπων με τουβλάκια Lego ξεπερνά τα όρια μεταξύ της pop art και της ιστορίας, εστιάζοντας την προσοχή σε ένα περιβάλλον εορτασμού, σύνδεσης και συμπερίληψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι με αφορμή με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Eπανάστασης, ο 12χρονος Χριστόδουλος Σπανός δημιούργησε μία Lego stopmotion ταινία που αφορά στην ιστορική μάχη της Αράχωβας και το σχέδιο του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Ναι, το ’21 αλλιώς βγαίνει και σε PLAYMOBIL

Εκτός από τις φιγούρες Lego, μια άλλη, εξίσου πρωτότυπη, προσέγγιση όσων διαδραματίστηκαν από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους επιχειρείται με διοράματα και φιγούρες PLAYMOBIL.Μικρόσωμες πολύχρωμες φιγούρες «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα.

Ο Όρκος των Φιλικών, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η Έξοδος του Μεσολογγίου, η Φυγή των Παργινών, είναι κάποια από τα διοράματα που δεσπόζουν στην έκθεση. Πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, Φιλέλληνες και Οθωμανοί, άντρες και γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, παρουσιάζονται σε φιγούρες PLAYMOBIL, συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους. Έτσι οπτικοποιούνται, με κατανοητό και ευφάνταστο τρόπο, όσα θέλει να αφηγηθεί η έκθεση και η Ιστορία γίνεται ένα απολαυστικό ταξίδι όχι μόνο για μικρούς αλλά και για μεγάλους.

Σχεδιασμός-υλοποίηση διοραμάτων: Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος, Βασιλική Φατή.Σχεδιασμός-υλοποίηση μεμονωμένων φιγούρων ειδικής κατασκευής: Στέλιος Μυλωνάς.