Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: αυτοί που θέλουν τηγανητές πατάτες στην πίτα τους και αυτοί που δεν θέλουν τηγανητές πατάτες στην πίτα τους. Η διαμάχη μεταξύ των δύο αυτών ειδών βαστά χρόνια, αφού η μία πλευρά υποστηρίζει ότι αυτή η πυρόξανθη λιχουδιά δίνει επιπλέον γεύση σε ένα ήδη γευστικότατο φαγητό με την δεύτερη να απαντά πως είναι περιττή και πως «στο πλάι», ξεχωριστά, είναι πιο τίμιο. Όπως και να ’χει, όπως και να τρώει κανείς την πίτα του, στο τέλος θα την πληρώσουν όλοι. Γιατί; Γιατί τα σουβλατζίδικα και οι ταβέρνες σκέφτονται πολύ σοβαρά να αφαιρέσουν τα τηγανητά από το μενού τους.

Μετά την είδηση ότι το φαγητό του λαού, το τυλιχτό δηλαδή, θα φτάσει μέχρι και τα 4 ευρώ, μία ακόμη μαύρη μέρα ξημέρωσε για την Ελλάδα μας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, αποκάλυψε το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις εστίασης και με δάκρυα στα μάτια και έκανε γνωστό ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.

Όπως είπε, το ηλιέλαιο έχει τερματίσει με τις μεγάλες ανατιμήσεις που υπάρχουν στο συγκεκριμένο προϊόν το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα οι μαγαζάτορες να σκέφτονται αντί για τηγανητές πατάτες να παίξουν μπάλα με τους γευστικούς μας κάλυκες με άλλο τρόπο, λιγότερο επώδυνο για την τσέπη τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, λοιπόν, θα κόψουν το τηγάνι και θα ανοίξουν τους φούρνους τους.

 

«Οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ταβέρνες, εστιατόρια ή ταχυφαγεία βρίσκουν πολύ δύσκολα ηλιέλαιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις είτε να μειώσουν τα τηγανητά φαγητά είτε να τα βγάλουν εκτός καταλόγου. Οι τηγανητές πατάτες είναι τεράστιο πρόβλημα και μία εναλλακτική είναι να τις αντικαταστήσουν με πατάτες φούρνου». Ρε είσαι τρελός;

Δεν έμεινε όμως εκεί και συμπλήρωσε ότι «το δεκάλιτρο ηλιέλαιο είχε αρχική τιμή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία γύρω στα 14 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 30 ευρώ, εξαιτίας και της τεράστιας έλλειψης. Οπότε, αρκετοί επαγγελματίες θα μπουν στην διαδικασία να σταματήσουν τα τηγανισμένα, διότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση ελαιόλαδο».