Γενικώς, είτε είσαι φανατικός -και κάπως νοσταλγικός- λάτρης των καρτούν, είτε έχεις να ασχοληθείς με τα καρτούν σαν concept από τότε που ήσουν παιδί ακόμα, κάποιοι χαρακτήρες απλώς σου έχουν μείνει αξέχαστοι. Στη χειρότερη, σου είναι πολύ οικείοι. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι είναι εξαιρετικά cute, και είναι σχεδιασμένοι με ευφυή τρόπο. 

Το Dodoconyoyo είναι ένα στούντιο design στο Περού, το οποίο μεταξύ άλλων, εξερευνά τη δύναμη που έχουν τα χρώματα, όπως αυτά έχουν συνδεθει με γνωστούς χαρακτήρες καρτούν. Πώς ακριβώς πειραματίζονται με αυτή τη δύναμη; Παραμορφώνουν εντελώς την αρχική οπτική εκδοχή των χαρακτήρων. 
Από τον Γκάρφιλντ μέχρι τον Μπομπ Σφουγγαράκη, το Deconfiguring Cartoons είναι μια σειρά που “παίζει” με κάποιες από τις πιο γνωστές μορφές, από εκείνες που μας έχουν μεγαλώσει. “Τα καρτούν ήταν και πάντα θα είναι κομμάτι της ζωής μας”, δήλωσε μέλος του στούντιο στο My Modern Met. “Για όσο μπορώ να θυμηθώ, ήταν τα χρώματά τους που με έναν τρόπο καθόρισαν τον τρόπο που βλέπουμε τους συνδυασμούς χρωμάτων στα κεφάλια μας. Οπότε πάντα θέλαμε να κάνουμε ένα project μαζί τους και μετά μας συνέβη αυτό”. 

Πράγματι. Με έναν συναρπαστικό τρόπο, τα χρώματα που συνδέουμε με αυτούς τους χαρακτήρες καρτούν, μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε ακαριαία, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, παρά την πλήρη αποδόμησή τους. Για παράδειγμα, ξέρουμε αυτόματα πως πρόκειται για τον Μίκι Μάους, ακόμα και αν έχει στρετσαριστεί από άκρη σε άκρη, εξαιτίας του μαύρου, του λευκού, του κόκκινου και του κίτρινου χρώματος. Συμβαίνει σχεδόν ασυναίσθητα. Με τον ίδιο τρόπο αναγνωρίζουμε τον Μπομπ Σφουγγαράκη, τον Γκάρφιλντ, τον Φρέντ Φλίντστοουν, τον Μπαγκς Μπάνι και άλλους. 

Δες παρακάτω τα καρτούν, όπως τα “επανασχεδίασαν” οι τύποι του στούντιο και θα καταλάβεις και μόνος σου.