Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου βρέθηκε ο κοσμηματοπώλης, κατηγορούμενος για θανατηφόρα σωματική βλάβη εις βάρος του Ζακ Κωστόπουλου. Τη θέση πως τα χτυπήματα στο κεφάλι του Ζακ ήταν “ξώφαλτσα” και είχαν μοναδικό σκοπό να τον εμποδίσουν να διαφύγει ης σύλληψης επέλεξε ο κατηγορούμενος. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο 33χρονος τότε Ζακ δέχτηκε από τον ίδιο “μόνο μια κλωτσιά στο κεφάλι”.

Ο 78χρονος δήλωσε τη λύπη του για τον θάνατο του Ζακ και εξέφρασε τα συλληπητήρια του ίδιου και της οικογένειά τους στους οικείους του θύματος. Με την απολογία του ο κατηγορούμενος επανέλαβε τη θέση που διατυπώνει από την αρχή της υπόθεσης: πως δηλαδή είδε το θύμα μέσα στο κατάστημά του “με ένα μαχαίρι στο χέρι” και θεώρησε πως ήταν εκεί με στόχο να κλέψει. “Τι έπρεπε να υποθέσω; Ότι μπήκε να πιεί καφέ;”, ρώτησε με χαρακτηριστική ειρωνία ο κατηγορούμενος. 

Όσα κατέθεσε ο κατηγορούμενος

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μοναδική επιδίωξή του, μέσα σε όλα όσα έκανε το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018, βρισκόμενος έξω από το κοσμηματοπωλείο του με τον Ζακ, τον οποίο πολλές φορές χαρακτήρισε ως “δράστη”, εγκλωβισμένο εντός του χώρου, ήταν να “κρατήσω τον Ζαχαρία στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει”. Επιπλέον, ανέφερε πως αυτό που ένιωσε αντιμετωπίζοντας εκείνη την κατάσταση, ήταν απειλή. “Ένιωσα ότι με απειλεί να μη μπορώ να μπω στο μαγαζί μου. Αυτό ένιωσα. Και ήταν η πρώτη μου εντύπωση. Αφού βγήκε κατάλαβα ότι δεν έλειπε τίποτα από το μαγαζί”. 

Αναφορικά με τα βίαια χτυπήματα που δέχτηκε ο Ζακ, ο κατηγορούμενος τόνισε πως από τον ίδιο δέχτηκε μόνο μια κλωτσιά στο κεφάλι, καθώς οι άλλες δεν ακούμπησαν το θύμα. Ανέφερε μάλιστα ότι οι κλωτσιές που του καταλογίζει η δικογραφία, δεν θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες, καθώς ήταν “ξώφαλτσες”. 

Η έδρα προχώρησε σε δεκάδες ερωτήσεις, στις οποίες ο κοσμηματοπώλης ανέφερε πολλές φορές πως ο ακτιβιστής τελικά “δεν έκλεψε τίποτα απολύτως”, γεγονός που, σε διάλογό του με την πρόεδρο, απέδωσε “στον εγκλωβισμό του δράστη”.  “Το ότι δεν έκλεψε με κάνει να βγάζω τα συμπεράσματά μου. Σε δευτερόλεπτα θα μπορούσε να κλέψει. Πήγε στο ταμείο και δεν βρήκε λεφτά, εγκλωβίστηκε και φοβήθηκε και σκέφτηκε να μην κλέψει για να μην τον πιάσουν με τα πράγματα πάνω του”, ανέφερε. 

Οι δικαστές ρώτησαν τον κατηγορούμενο αν πέρασε ποτέ από το μυαλό του το να επιχειρήσει να ηρεμήσει τον Ζακ, με τον ίδιο να απαντά αρνητικά. Δεν πέρασε καμία στιγμή από το μυαλό του αυτή η επιλογή, ούτε το ενδεχόμενο να τον αφήσει εγκλωβισμένο μέσα στο μαγαζί μέχρι να έρθει η αστυνομία, αφού όπως είπε, ο στόχος του ήταν να τον εμποδίσει να διαφύγει τη σύλληψης. Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε φόβο, επειδή το θύμα “ήταν οπλισμένο”, ενώ παράλληλα ανέφερε πως δεν ήθελε να διαφύγει, αφού ο ίδιος θεωρούσε πως έχει πάρει πράγματα από το μαγαζί.

 

Έπειτα, ο κατηγορούμενος δέχτηκε ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να επέμβει:

 

Πρόεδρος: Πως ζυγίζετε αυτές τις ενέργειες: πατάω το χέρι κάποιου ή κλωτσάω το κεφάλι; Ποια η διαφορά;

 

Κατηγορούμενος: Τα χτυπήματα τα δικά μου δεν ήταν σοβαρά. Δεν είναι χτύπημα που κοιτάει να επιφέρει θάνατο.

 

Πρόεδρος: Και ποιο χτύπημα είναι αυτό που επιφέρει θάνατο;

 

Κατηγορούμενος: Ήταν ξώφαλτσες οι κλωτσιές. Δεν τον πήραν και καλά. Από άλλο πέθανε. Δεν ήταν και στα καλά του. Το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα σοβαρό. Δεν μπαίνεις έτσι σε ένα κατάστημα….

 

Εισαγγελέας: Σκεφτήκατε να μην τον χτυπήσετε;

 

Κατηγορούμενος: Ήμουν σε κάποια ψυχολογική κατάσταση και ήθελα να τον κρατήσω στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία…

 

Εισαγγελέας: Σπάζοντας την τζαμαρία πως θα τον σταματούσατε;

 

Κατηγορούμενος: Με τις κλωτσιές, με το πόδι να τον σταματήσουμε. Να τον φοβερίσουμε. Ίσως να παρασύρθηκα λιγάκι από τις φωνές του κόσμου που έλεγε να μην τον αφήσουμε να φύγει.

 

Εισαγγελέας: Ο κόσμος έλεγε επίσης και να τον αφήσετε ήσυχο, να μην τον σκοτώσετε..

 

Κατηγορούμενος: Έκανα λάθος με τον τρόπο που προσπάθησα να τον κρατήσω..

 

Πρόεδρος: Επιτεθήκατε στο κεφάλι σε ένα ευπαθές σημείο. Αυτό εξετάζουμε…

 

Κατηγορούμενος: Ο σκοπός ήταν να τον κρατήσω να έρθει η αστυνομία. Γιατί να τον σκοτώσω; Να γίνει τί;

 

Κατά την εξέτασή του από το δικαστήριο, ο κατηγορούμενος δήλωσε πως δεν είχε ασφαλισμένο το συγκεκριμένο κατάστημα, λόγω του μεγάλου κόστους, αλλά επειδή δεν ασφαλίζουν εύκολα καταστήματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Αναφέρθηκε και σε κλοπή που είχε γίνει στο κατάστημά του το 2010.