Παγωμένα χέρια, αύξηση των καρδιακών παλμών, ναυτία, τρέμουλο και κοφτές, γρήγορες αναπνοές. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα «συμπτώματα» που εμφανίζει ένα άτομο που φοβάται τα αεροπλάνα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλά άτομα μοιράστηκαν μαζί σας τους προβληματισμούς τους τους μόλις έμαθαν για την συντριβή του Boeing 737-800 στην Κίνα. Μην ξεχνάμε ότι σε αυτό επέβαιναν 132 επιβάτες.

Πολλοί άνθρωποι λοιπόν βιώνουν νευρικότητα ή άγχος όταν πετούν. Ο γεμάτος από κόσμο χώρος, οι αναταράξεις, η αίσθηση της απογείωσης και της προσγείωσης μπορεί να σας τρομάζουν. Μερικοί άνθρωποι όμως βιώνουν μια ακραία αίσθηση φόβου ή πανικού όταν πετούν και έτσι αποφασίζουν μην μπουν στο αεροπλάνο ποτέ ξανά. Εάν πρέπει να το κάνουν, τότε είναι πιθανό να εμφανίσουν κρίσεις πανικού ή άλλα έντονα συμπτώματα άγχους. Αυτός ο φόβος, κυρίες και κύριοι, είναι γνωστός ως αεροφοβία.

via GIPHY

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν αεροφοβία

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία, καθώς ο φόβος συνήθως προέρχεται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Ο φόβος του ύψους μπορεί να κληρονομηθεί γενετικά ή ο φόβος της πτήσης μπορεί να διαμορφωθεί στα παιδιά από τους γονείς τους. Η αυξημένη έκθεση σε μέσα που δείχνουν αεροπορικά δυστυχήματα ή άλλα περιστατικά μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο.

Συνήθως, οι άνθρωποι φοβούνται να πετάξουν επειδή αισθάνονται ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο της κατάστασης και της ασφάλειάς τους. Όσο περισσότερο ένα άτομο αποφεύγει να πετάξει, τόσο περισσότερο αυτός ο φόβος μπορεί να αυξηθεί. Μερικές φορές αυτός ο φόβος συνδέεται και με άλλες φοβίες, όπως αυτός του του εμετού, του ύψους (ακροφοβία) ή η κλειστοφοβία.

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Η αεροφοβία συνήθως αντιμετωπίζεται με θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό και των δύο. Τα φάρμακα κατά του άγχους μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων πριν και κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Η θεραπεία έκθεσης χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της αεροφοβίας, επιτρέποντας σε ένα άτομο να προσαρμοστεί σταδιακά περισσότερο στις ιδέες και τις αισθήσεις της πτήσης. Τι είναι βέβαιο; Ότι η αεροφοβία είναι θεραπεύσιμη, επομένως μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που μπορεί να βοηθήσει. Πολλοί επαγγελματίες ειδικεύονται σε συγκεκριμένες φοβίες ή άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το άγχος και επειδή η αεροφοβία είναι συχνή, πολλοί θεραπευτές πιθανότατα έχουν συνεργαστεί με ανθρώπους για αυτό το θέμα στο παρελθόν.

Ειλικρίνεια

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της αεροφοβίας είναι να αναγνωρίσετε ότι ο φόβος είναι παρών. Επειδή η πτήση είναι κάτι που κάνουν πολλοί άνθρωποι, οι άνθρωποι συχνά ντρέπονται να μιλήσουν για την φοβία τους. Να θυμάστε ότι οι φοβίες επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους, επομένως δεν είστε μόνοι.

Γνώση

Η γνώση είναι δύναμη, είναι γνωστό αυτό. Για παράδειγμα, εάν φοβάστε τις αναταράξεις, παρακολουθήσετε βίντεο στο διαδίκτυο σχετικά με το πόσο ασφαλής μπορεί να είναι η πτήση ή να διαβάσετε ένα άρθρο ή ένα βιβλίο που εξηγεί την επιστήμη των πτήσεων. Η εκμάθηση σχετικά με τους κανονισμούς ασφαλείας και την εκπαίδευση πιλότων μπορεί επίσης να σας παρουσιάσει γεγονότα που προκαλούν παράλογους φόβους. Όχι, οι αναταράξεις δεν θα έπρεπε να σας φοβίζουν διότι δεν είναι επικίνδυνες.

Θέστε ταξιδιωτικούς στόχους

Είναι εύκολο να χρονοτριβείτε για να αντιμετωπίσετε φόβους σας μόνο που στην ουσία δεν τους αντιμετωπίζετε. Αν η αεροφοβία σας περιορίζει και δεν μπορείτε να πετάξετε, τότε είναι σημαντικό να θέσετε μερικούς στόχους. Σκεφτείτε ένα μέρος ή ένα άτομο που θέλετε να επισκεφτείτε και ορίστε μια ημερομηνία. Επίσης, σκεφτείτε να διαβάσετε ταξιδιωτικά βιβλία ή άρθρα σχετικά με μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε, ώστε να μπορείτε να συνδέσετε το ταξίδι σας με θετικά συναισθήματα.