Αλέξανδρε Ρήγα, συγχαρητήρια. Δεν είναι εύκολο να βάζεις σε μια τηλεοπτική οικογενειακή κωμωδία της κρατικής τηλεόρασης την πραγματικότητα. Γιατί η κοινωνία έχει μάθει να βάζει κάτω από το χαλάκι αυτά που δεν επικροτεί. Και τι δεν επικροτεί; Τα ατομικά δικαιώματα. Υπάρχουν άγραφοι κανόνες αποδοχής σε κάθε ορθόδοξη ελληνική οικογένεια . Για να επιτευχθεί η ευφορία του κοινού.
Έτσι, κάθε οικογένεια είναι δυστυχισμένη γιατί καλείται να ικανοποιήσει απαιτήσεις των γειτόνων. Να μην πει κάτι η γειτονιά για το γιόκα που όταν γεννήθηκε κερνούσε ο πατέρας του και την κόρη που το ρίξε στο ποτό επειδή δεν παντρεύτηκε στην ώρα της. Η γειτονιά πάντα θα πει γιατί παραμένει μυωπική και απαίδευτα πληγωτική. Υπάρχουν άπειρα διαγενεαλογικά τραύματα.
Τι εννοώ; Σε κάθε νοικοκυριό μπορεί να υπάρχει ένα γκέι παιδί (ή το παιδί που θα δηλώσει ότι είναι non binary). Είναι εύθραυστη η επικράτεια της πατριαρχίας όταν κάτι τέτοιο συμβεί. Ο γκέι γιος στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει μια κρυφή ζωή, θα παντρευτεί, θα κάνει παιδιά, θα είναι δυστυχισμένος και λίγο πριν γίνει μεσήλικας (έχοντας αυτό που στα καλιαρντά λένε «φερετζέ» και είναι προφανώς μια κακοποιητική συμπεριφορά κι όρος) θα πάρει διαζύγιο και – έχοντας υπηρετήσει το στερεότυπο- θα δημιουργήσει μια σχέση με κάποιον άντρα που έχει κάνει το coming out και ανέλαβε το βάρος της ύπαρξης του. Δεν σημαίνει ότι θα αποκατασταθεί η ζωή του με αυτή τη σχέση. Τις περισσότερες φορές τα σφιχταγκαλιάσματα θα μείνουν κρυφά και οι νευρώσεις θα είναι ορατές.
Γιατί έτσι θα παραμείνει η απελπιστική μισαλλοδοξία της ετεροφυλίας αδιασάλευτη. Και η λεσβία κόρη θα προσπαθήσει να μπει στα καλούπια της μητρότητας που είναι κοινωνικά αποδεκτή. Επιστρέφουμε στον Αλέξανδρο Ρήγα που με τη γενναία τηλεοπτική σειρά «Η Τούρτα της μαμάς» μίλησε για το σύμφωνο συμβίωσης.
Παναγιώτης + Πάρης= Παντρεμένοι
Ο λοχαγός Πάρη (Πάρης Θωμόπουλος), που είναι ο μεσαίος γιος του πρωταγωνιστικού ζεύγους της σειράς, της Ευανθίας και του Τάσου Βασίλενα (Καίτη Κωνσταντίνου και Κώστας Κόκλας), υπογράφει σύμφωνο συμβίωσης με τον εκπαιδευτικό σύντροφό του Παναγιώτη (Γιώργος Τσιαντούλας) και οι συγγενείς τους μοιράζονται τη χαρά τους.Η γιαγιά τους (Χρύσα Ρώπα) αν δεν βάλει τον παπά στο σπίτι δεν θα ησυχάσει και καλεί ιερέα στο σπίτι για να τους ευλογήσει (σκήνη που ίσως δεν είδαν καν στους τηλεοπτικούς δέκτες τους).
#ΕΡΤ_ανώμαλοι
Δεν θα πληρώνουμε την ΕΡΤ για να βλέπουμε ανωμαλίες. Αυτό ήταν μια αντίδραση στο τουίτερ. Κι ένα # που δεν έμεινε αναπάντητο. Την ΕΡΤ δεν την πληρώνετε μόνο εσείς που θεωρείτε ότι εκφυλίζει τα παιδιά σας επειδή έδειξε δυο ανθρώπους που αγαπιούνται να φιλιούνται. Την πληρώνουμε και εμείς, που θέλουμε τα παιδιά μας να αγκαλιάζουν την διαφορετικότητα. Ήταν μια ανάρτηση που συγκέντρωσε άπειρες καρδούλες.
Φυσικά, τόσα χρόνια που βλέπουμε καρικατούρες γκέι στην ελληνική τηλεόραση και σπάμε πλάκα μαζί τους δεν μας πειράζει. Πάμε και στο Σεφερλή. Αλλά αν τους δούμε σε μια πραγματική απεικόνιση της ζωής τους σκανδαλιζόμαστε. Θα κάνουν κακό στα παιδιά σας γράφετε.
Και τέλος, θέλουμε να απομείνουμε στο παρακάτω τουίτ ένα βραβείο: Καταλαβαίνεις πόσο εκτός πραγματικότητας είναι αυτοί που ξεκίνησαν τώρα το #ΕΡΤ_ανωμαλοι, ενώ το φιλί έπεσε πριν 3 μήνες και η σκηνή με τον παπά που ευλογεί το γκέι ζευγάρι δεν έπαιξε ποτέ. Όταν θες απεγνωσμένα να είσαι θυμωμένος με κάτι αλλά δεν ξέρεις με τι????.
Κάποτε, το «δεν με νοιάζει τι κάνεις στο κρεβάτι σου» ήταν δείγμα προοδευτισμού. Πλέον, είναι δείγμα ομοφοβίας και συντηρητισμού.